close search results icon

Ρωσία: «Ναι, πλήξαμε στρατιωτικό σκάφος στην Οδησσό» δηλώνει τώρα η Ζαχάροβα

Όλα αυτά την ώρα που οι Ουκρανοί ετοιμάζονται για εξαγωγή σιτηρών. 

Την ώρα που η Ουκρανία ετοιμάζεται για την εξαγωγή σιτηρών, η Ρωσία επιβεβαιώνει το χτύπημα στην Οδησσό. Μία ημέρα πριν έλεγε ότι δεν είχε καμία σχέση. Η Ρωσία έρχεται να ταράξει τα νερά της συμφωνίας που επετεύχθη την περασμένη Παρασκευή που προβλέπει την κυκλοφορία στη μαύρη θάλασσα εμπορικών πλοίων.

Οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν ένα ουκρανικό στρατιωτικό σκάφος στο λιμάνι της Οδησσού, στην Ουκρανία, με πυραύλους υψηλής ακρίβειας, σύμφωνα με τα όσα είπε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Βομβαρδίζουν τις… συνομιλίες

«Πύραυλοι Kalibr κατέστρεψαν στρατιωτικές υποδομές στο λιμάνι της Οδησσού, με ένα πλήγμα υψηλής ακρίβειας», έγραψε η Μαρία Ζαχάροβα στον λογαριασμό της στην εφαρμογή Telegram, απαντώντας στη δήλωση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι ο οποίος είπε πως τα πλήγματα αυτά καταστρέφουν το ενδεχόμενο ενός διαλόγου ή μιας συμφωνίας με τη Μόσχα.

Σύμφωνα με τη Ζαχάροβα, οι πύραυλοι κατέστρεψαν ένα ουκρανικό «στρατιωτικό σκάφος». Δεν έδωσε διευκρινίσεις ούτε αποδείξεις για τις δηλώσεις της.

Μετά τα πλήγματα στην Οδησσό, χθες Σάββατο, η Ουκρανία κατηγόρησε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι «έφτυσε στα μούτρα» τον ΟΗΕ και την Τουρκίας και ότι θέτει σε κίνδυνο την εφαρμογή της συμφωνίας που υπογράφτηκε μία ημέρα νωρίτερα για την επανάληψη των εξαγωγών σιτηρών που έχουν αποκλειστεί στα ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα λόγω του πολέμου.

Αρνείται την πυραυλική επίθεση η Ρωσία

Χθες ωστόσο η Ρωσία είχε πει στην Τουρκία ότι δεν είχε εμπλακεί στα πλήγματα αυτά: «Οι Ρώσοι μας είπαν πως δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με αυτή την επίθεση και ότι εξετάζουν το θέμα από πολύ κοντά», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ.

Σύμφωνα με το Κίεβο, δύο πύραυλοι έπληξαν την περιοχή του λιμανιού της Οδησσού και άλλοι δύο καταρρίφθηκαν από τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας προτού φθάσουν στον στόχο τους.

Η συμφωνία που υπογράφτηκε την Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία προβλέπει κυρίως την εγκαθίδρυση «ασφαλισμένων διαδρόμων» για την κυκλοφορία στη Μαύρη Θάλασσα εμπορικών πλοίων, στα οποία η Μόσχα και το Κίεβο δεσμεύονται ότι «δεν θα επιτεθούν», σύμφωνα με αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών.

Αναμένεται να επιτρέψει την εξαγωγή 20 έως 25 εκατομμυρίων τόνων σιτηρών που έχουν εγκλωβιστεί στην Ουκρανία και να περιορίσει ως εκ τούτου τον κίνδυνο μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης.

πηγή: tovima.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ