close search results icon

Σε εξέλιξη βρίσκεται το 10ο Διεθνές Συνέδριο Ροδακινιάς που θα διαρκέσει έως και την Παρασκευή 3/6

Οι ενότητες που εστιάζει το συνέδριο και τα συμπεράσματα που θα διεξαχθούν. 

Σε εξέλιξη βρίσκεται το 10ο Διεθνές Συνέδριο Ροδακινιάς που θα διαρκέσει έως και την Παρασκευή, 3 Ιουνίου 2022.

Τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων(ο Δήμος Νάουσας είναι θεσμικός υποστηρικτής) και της Διεθνούς Εταιρείας της Επιστήμης των Οπωροκηπευτικών (ISHS) από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (Τμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων).

Η πρωτοβουλία ανήκει στο Ναουσαίο Γιώργο Μαγγανάρη, Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, που οραματίστηκε και υλοποιεί ένα φιλόδοξο σχέδιο, διαφήμισης της περιοχής μας και του κυρίαρχου προϊόντος μας, του ροδακίνου. Όπως δήλωσε ο κ. Μαγγανάρης στον ΑγροΤύπο «υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον στο συνέδριο από επιστήμονες και παραγωγούς. Οι ομιλητές παρουσιάζουν ότι νεότερο υπάρχει για την καλλιέργεια».

screenshot-8-1UgvV.png

ο συνέδριο εστιάζει στις παρακάτω θεματικές ενότητες:

  • Γενετική βελτίωση υποκειμένων και ποικιλιών
  • Γονιδιωματικές προσεγγίσεις και βιοτεχνολογία
  • Φυσιολογία φυτού ροδακινιάς και αντίδρασή του σε συνθήκες αβιοτικής καταπόνησης
  • Προηγμένα συστήματα παραγωγής
  • Λίπανση, άρδευση
  • Φυτοπροστασία
  • Μετασυλλεκτική φυσιολογία και τεχνολογία
  • Μη καταστροφικές μέθοδοι προσδιορισμού της ποιότητας του καρπού
  • Καινοτόμες τεχνολογίες επεξεργασίας (νέα προϊόντα).
peach-sinedrio1.jpg
Δρ. Guido Schnabel, Clemson University ΗΠΑ

Την Τρίτη (31/5) ο Δρ Γιώργος Παντελίδης, ερευνητής στο Τμήμα Φυλλοβόλων Δέντρων της Νάουσας, του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης - Φυτογενετικών Πόρων του ΕΛΓΟ- Δήμητρα, παρουσίασε ευρήματα ερευνητικού έργου για μείωση του κόστους καλλιέργειας με την εκμηχάνιση του αραιώματος στην καλλιέργεια. Όπως ανέφερε με τη χρήση χειροκίνητου μηχανήματος η μείωση του κόστους, ανάλογα την ποικιλία, μπορεί να κυμανθεί από 10 έως 78 ευρώ το στρέμμα, ενώ στην περίπτωση παρελκόμενου μέσου σε τρακτέρ, το όφελος κυμαίνεται από 15 έως και 40 ευρώ το στρέμμα. Όπως είπε, η απόδοση των δέντρων σε γενικές γραμμές δεν επηρεάστηκε, ενώ στις πρώιμες ποικιλίες διαπιστώθηκε πρωίμιση της παραγωγής και αύξηση του τελικού μεγέθους καρπού χωρίς να επηρεάζεται η ποιότητά του.

Την Τετάρτη (1/6) η δρ Παυλίνα Δρογούδη στην ομιλία της ανέφερε τις επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή στην καλλιέργεια ροδακινιάς. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο «πέρσι λόγω της πανδημίας δεν είχε πραγματοποιηθεί το συνέδριο και έτσι έγινε φέτος και έχει μεγάλο ενδιαφέρον από πλευράς συνέδρων από πολλές χώρες.

Στην ομιλία μου παρουσίασα τα αποτελέσματα 3ετούς ερευνητικού έργου για τον τρόπο που επηρεάζει η κλιματική αλλαγή την καλλιέργεια σε κάθε περιοχή. Η έρευνα έγινε σε περιοχές της Ισπανίας, Ιταλία, Γαλλίας, Ρουμανίας και στην χώρα μας στη Νάουσα. Η σημαντική μείωση των ωρών ψύχους το χειμώνα επηρεάζει την παραγωγικότητα της ροδακινιάς.

Η αύξηση της θερμοκρασίας αναμένεται να γίνει αισθητή τα επόμενα χρόνια στις χώρες της Μεσογείου. Με τα δεδομένα της έρευνας βρέθηκε ότι είναι οριακό το ψύχος που έχει ανάγκη η καλλιέργεια ενώ υπάρχει πρόβλημα σε κάποιες ποικιλίες που θέλουν μεγάλο ψύχος. Αυτό σημαίνει ότι στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών θα πρέπει να κάνουμε νέες φυτεύσεις με ποικιλίες που δεν έχουν υψηλές απαιτήσεις σε ψύχος.

Επίσης φάνηκε ότι επηρεάζει η κλιματική αλλαγή την εμφάνιση των παγετών του Απριλίου που δημιουργούν προβλήματα και απώλειες στην παραγωγή ροδάκινων».

Οι εργασίες συνεχίζονται και ο ΑγροΤύπος είναι χορηγός επικοινωνίας του Συνεδρίου.

πηγή: agrotypos.gr (Παϊσιάδης Σταύρος)



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ