Πλεύρης για ανεμβολίαστους: Καλό θα ήταν να πειστούν από τα λόγια και όχι από τον ιό | PellaNews

Πλεύρης για ανεμβολίαστους: Καλό θα ήταν να πειστούν από τα λόγια και όχι από τον ιό

Για την εμπιστοσύνη που πρέπει να δείξουν οι πολίτες προς τους γιατρούς και την επιστήμη γενικότερα και τα ζητήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση ώστε να βελτιώσει την εικόνα του ΕΣΥ, μίλησε το μεσημέρι του Σαββάτου ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε παρουσία των προέδρων των ιατρικών συλλόγων στη ΔΕΘ.

«Στο τέλος της ημέρας τούς γιατρούς θα ρωτήσουμε. Η κόρη μου γίνεται δώδεκα ετών και ήταν προφανές ότι ως γονέας θα ρωτούσα τον παιδίατρο τι πρέπει να κάνουμε. Όπως και ο καθένας. Γιατί όσα σποτ και να βγουν, όση ενημέρωση και να γίνει, τελικά ο ασθενής θα εμπιστευτεί αυτόν που καλεί πρώτο στο τηλέφωνο όταν συμβεί κάτι. Τον γιατρό του», είπε ο υπουργός για το ζήτημα του εμβολιασμού, ενώ τόνισε παράλληλα πως η σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα είναι αυτή που βοήθησε το σύστημα να ανταπεξέλθει στις ημέρες που η χώρα μας δοκιμαζόταν σκληρά από τον κορονοϊό.

«Το ΕΣΥ είναι εθνικό αλλά δεν σημαίνει υποχρεωτικά ότι είναι κρατικό. Θεωρούμε ότι όλοι μπορούν να βρίσκονται σε αυτό το σύστημα και όλοι συμβάλλουν. Είτε στο επίπεδο του εθνικού συστήματος υγείας, είτε στο επίπεδο της πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε κάθε εργαλείο ώστε ο πολίτης να έχει αυτό που υποχρεούμαστε να διασφαλίσουμε. Την υγεία. Και είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε ιδεοληψία υπάρχει και να συζητήσουμε τα πάντα. Διότι η πανδημία έδειξε ότι δεν περισσεύει κανένας από τον ιατρικό κόσμο, από τις μάχες τις οποίες καλούμαστε να δώσουμε. Είδαμε για πρώτη φορά πράγματα που δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε. Είδαμε να πιέζεται το ΕΣΥ και να χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε υπηρεσίες από παντού. Είδαμε ολόκληρες δομές να δίνονται για covid περιστατικά και άλλες δομές να χρησιμοποιούνται για non covid. Είδαμε ιδιώτες γιατρούς να καλούνται να μπουν στο σύστημα εκτάκτως για να το στηρίξουν», ανέφερε.

Γκάγκα: Να βάλουμε την Ελλάδα στον 21ο αιώνα

Την πίστη της στην αγαστή συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης εξέφρασε και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, η οποία απευθύνθηκε στους υγειονομικούς και ζήτησε τη συνδρομή όλων.

«Το σύστημα εξακολουθεί να έχει σημεία αδύνατα και περιοχές όπου στα νοσοκομεία δεν υπάρχουν γιατροί. Και κάνουμε ότι μπορούμε σε συνεργασία μαζί σας. Θα χρειαστούμε τη συνδρομή όλων προκειμένου να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε αυτό το σύστημα».

Μιλώντας για το στοίχημα της ενίσχυσης του ΕΣΥ, η κα. Γκάγκα έκανε ιδιαίτερη αναφορά μάλιστα στο γεγονός πως σπουδαίοι Έλληνες γιατροί εγκαταλείπουν τη χώρα, για να αναζητήσουν μια καλύτερη σταδιοδρομία στο εξωτερικό. Περισσότεροι από 5.000 Έλληνες ιατροί εργάζονται όπως τόνισε στη Γερμανία. «Η αιμορραγία που έχουμε υποστεί και που εξακολουθούμε να υφιστάμεθα είναι τρομακτική και πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να την αποτρέψουμε», σχολίασε για αυτό το φαινόμενο.

Εξαδάκτυλος: Χρειαζόμαστε τον επιστημονικό πλούτο να μείνει στην Ελλάδα

Για το ίδιο φαινόμενο μίλησε και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, τονίζοντας πως θα πρέπει να μείνει στη χώρα ο επιστημονικός πλούτος. Επίσης, ανέφερε πως θα πρέπει να σταματήσει ο διαχωρισμός των γιατρών σε δημοσίου και ιδιωτικού τομέα καθώς το ίδιο έργο επιτελούν όλοι

«Ο ιατρικός κόσμος παρά τον κάματο, τον ψυχικό και σωματικό στον οποίο βρίσκεται, είναι περίπου σαν τους Μακεδόνες, όταν βρέθηκαν μπροστά στον Γάγγη», σημείωσε για την προσπάθειά των υγειονομικών όλο αυτό το διάστημα.

Ενώ προέτρεψε τους ανεμβολίαστους να πειστούν με τον διάλογο ώστε να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους. «Καλό θα είναι να σας πείσουν τα λόγια μας. Γιατί αν τα λόγια μας δεν σας πείσουν, ο ιός με τον οποίο θα συναντηθείτε, δεν θα σας πει ούτε μια λέξη. Θα πράξει επάνω σας ό,τι έχει να πράξει και δεν θα συζητήσει μαζί σας ούτε ένα δευτερόλεπτο».

Νίτσας: Οι ιδιωτικοί γιατροί έπρεπε να έχουν το δικαίωμα να εμβολιάζουν από το πρώτο δευτερόλεπτο

«Το σύστημα υγείας άντεξε χάρη στη συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Οι γιατροί όλων των ειδικοτήτων κλήθηκαν να υπηρετήσουν ως απλοί στρατιώτες σε νοσοκομεία μιας νόσου, σε γνωστικά αντικείμενα διαφορετικά από τα δικά τους. Από τις αρχές του έτους ξεκίνησε η τιτάνια προσπάθεια του εμβολιασμού λαμβάνοντας τα συγχαρητήρια των πολιτών για τη διεκπεραίωσή της με αξιοπρέπεια και ευγένεια. Πιστεύουμε όμως ότι θα έπρεπε να δοθεί η δυνατότητα από την πρώτη στιγμή και στους γιατρούς του ιδιωτικού τομέα να συμμετάσχουν στον εμβολιασμό, στα ιατρεία τους, καθώς εκείνοι γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες του κάθε ασθενούς και να ξεκλειδώσουν τις οποίες αμφιβολίες όσων διστάζουν να εμβολιαστούν», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νίκος Νίτσας.

Αναφερθείς παράλληλα στις δράσεις του ΙΣΘ, ο κ. Νίτσας μίλησε για τα προγράμματα ενημέρωσης τόσο για τον εμβολιασμό κατά της Covid-19, όσο και για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού γενικά, ενάντια στο ευρύτερο κίνημα των αντιεμβολιαστών που έκανε την εμφάνισή του πριν ξεσπάσει ο κορωνοϊός.

«Εδώ και δύο μήνες ο ΙΣΘ έχει ξεκινήσει την καμπάνια “Εμείς οι γιατροί εμβολιαστήκαμε, εσύ; Κλείσε το ραντεβού σου τώρα για τον εμβολιασμό σου”. Παράλληλα εδώ στην έκθεση συνεχίζουμε από το 2017 τη δράση “Εμβολιά-ζω”, μια συνεχή προσπάθεια για την ανάδειξη της επιστημονικής αλήθειας απέναντι στον σκοταδισμό».

Σημειώνεται πως πριν ξεκινήσει η σύσκεψη, οι παρευρισκόμενοι τήρησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη όσων συμπολιτών μας έχασαν τη μάχη για τη ζωή τους εξαιτίας του κορωνοϊού.

Πηγή: thesstoday.gr, sdna.gr/newsroom