close search results icon

Στ. Καλαφάτης: «Οι Έλληνες μπροστά στις τουρκικές προκλήσεις είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι»

Στ. Καλαφάτης: «Οι Έλληνες μπροστά στις τουρκικές προκλήσεις είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι»

Στις Εκδηλώσεις Μνήμης της 81ης Επετείου για τα Θύματα της Βουλγαρικής Θηριωδίας, Σεπτέμβριος – Οκτώβριος 1941, στο Δήμο Δράμας, παρέστη σήμερα ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας - Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, ως Εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.

Μετά το Αρχιερατικό Μνημόσυνο που τελέσθηκε στον Ι. Ν. Αγίου Νικολάου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμονος, Τοποτηρητή της Ι. Μητροπόλεως Δράμας, ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Σφαγιασθέντων. Σε χαιρετισμό του στον Ι. Ναό, ο κ. Καλαφάτης ανέφερε:

«Είναι οι μνήμες από την αιματοβαμμένη ημέρα της 29ης Σεπτεμβρίου του 1941, που μας φέρνουν σήμερα εδώ, στη μαρτυρική πόλη της Δράμας. Είναι το χρέος τιμής στα θύματα της θηριωδίας που εξαπέλυσε η φιλοναζιστική βουλγαρική κατοχή, ενάντια στην εξέγερση των Ελλήνων. Είναι η κοινή πεποίθηση ότι ταιριάζει ύμνος σ’ εκείνους που έβαλαν πάνω από όλα την Ελλάδα, την ελευθερία, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Τους τιμούμε ευλαβικά και υποκλινόμαστε στη θυσία τους. Εκπέμπουμε ταυτόχρονα ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση: Οι Έλληνες θέλουμε ειρήνη και συνεργασία με όλους τους γείτονές μας. Θέλουμε σχέσεις καλής γειτονίας και φιλίας. Θέλουμε να συμπορευόμαστε σε δρόμους δημοκρατίας και προόδου.

Το ίδιο μήνυμα στέλνουμε και στους εξ Ανατολών γείτονές μας. Έχουμε ανοιχτά τα παράθυρα για να περάσει αέρας διαλόγου, αλλά μόνο εάν και εφόσον ξεκινά από το Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Κρατάμε ταυτόχρονα ερμητικά κλειστές τις πόρτες για κάθε πέρασμα που αφορά στην επιβουλή των δικαίων και των δικαιωμάτων μας.

Απορρίπτουμε τις αυθαίρετες διεκδικήσεις σε βάρος της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Απορρίπτουμε τις θρασύδειλες αιτιάσεις για την οχύρωση των νησιών μας. Ασκούμε νόμιμο δικαίωμα άμυνας απέναντι σε μια χώρα που κατέχει τη μισή Κύπρο. Απέναντι σε μια χώρα που απειλεί με πόλεμο αν επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα. Απέναντι σε μια χώρα που παρατάσσει απέναντι στα νησιά μας τη Στρατιά του Αιγαίου και τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο της Μεσογείου. Απέναντι σε μια χώρα που παραβιάζει καθημερινά τον εθνικό εναέριο χώρο μας.

Οι θέσεις μας είναι ξεκάθαρες και αναπτύχθηκαν με σαφήνεια από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τόσο στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όσο και στην Ε.Ε. στα Συμβούλια Κορυφής και τις διμερείς επαφές με ηγέτες ισχυρών φίλων χωρών.

Οι Έλληνες μπροστά στις τουρκικές προκλήσεις είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι. Στα εθνικά μας ζητήματα βάλαμε ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές και από τις γραμμές αυτές δεν κάνουμε βήμα πίσω. Δεν υποχωρούμε στις συνεχιζόμενες προκλήσεις και τις αυθαίρετες διεκδικήσεις. Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας και τους συμμάχους στο πλευρό μας. Έχουμε ισχυρές και περήφανες Ένοπλες Δυνάμεις. Έχουμε και την απόφαση να κάνουμε ό,τι χρειαστεί, όποτε χρειαστεί, για τα δίκαια και τα δικαιώματά μας στη γη και τις θάλασσές μας.

Τιμώντας σήμερα προγόνους που έβαψαν με το αίμα τους την αγάπη για την Ελλάδα, για την ελευθερία, για την περηφάνια της Πατρίδας μας, δεσμευόμαστε να κρατάμε πάνω από όλα το εθνικό συμφέρον. Δεσμευόμαστε για ενότητα και εθνική ομοψυχία απέναντι στους εξ Ανατολών καραδοκούντες. Δεσμευόμαστε να πορευόμαστε με συνέπεια στις αρχές, τις αξίες και τα ιδανικά που μας κληροδότησαν. Ας είναι αιωνία η μνήμη τους».

Στη συνέχεια ο κ. Καλαφάτης μετέβη στο Μαρτυρικό Δοξάτο Δράμας, όπου τελέσθηκε Επιμνημόσυνη Δέηση για τους σφαγιασθέντες το 1941 και κατέθεσε στεφάνι. Σε σύντομο χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε:

«Μόνο δέος και συγκλονισμό μπορεί προκαλεί, 81 χρόνια μετά, η ανάμνηση του Δεύτερου Ολοκαυτώματος των κατοίκων του Δοξάτου της 29ης Σεπτεμβρίου 1941. Τιμούμε τους ήρωες που θυσιάστηκαν στο όνομα της Πατρίδας και της Ελευθερίας, στα χέρια των στρατευμάτων της φιλοναζιστικής βουλγαρικής κατοχής. Τους τιμούμε ευλαβικά και υποκλινόμαστε στη θυσία τους. Τιμώντας την μνήμη τους, τιμούμε την Ελλάδα που δεν υποκύπτει σε αυθαίρετες αμφισβητήσεις και διεκδικήσεις κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Την Ελλάδα της υπερηφάνειας και της εθνικής αυτοπεποίθησης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ