close search results icon

Σταματούν την απεργία οι σιδηροδρομικοί στη Γαλλία - Συμφωνία στο «παρά 5» με την εργοδοσία

«Χάσαμε τα Χριστούγεννα, κερδίσαμε όμως την Πρωτοχρονιά», δήλωσε σε ανακοίνωσή της η εταιρεία.

Την ικανοποίηση των αιτημάτων τους φαίνεται να πέτυχαν οι εργαζόμενοι στο γαλλικό δίκτυο σιδηροδρόμων έπειτα από πολλές απεργίες τους τελευταίους μήνες για αυξήσεις μισθών και διεύρυνση των εργασιακών δικαιωμάτων τους.

Το συνδικάτο των εργαζομένων στο εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο SNFC είχε προγραμματίσει απεργία μέχρι και το Σαββατοκύριακο των Χριστουγέννων σε μια κίνηση κλιμάκωσης του αγώνα του, καθώς η γιορτινή περίοδος είναι αντικειμενικά πιο δραστήρια για το επιβατικό κοινό, με αποτέλεσμα να προκαλούνται εκατοντάδες ακυρώσεις και αλλαγές δρομολογίων για περισσότερους από 200.000 επιβάτες. Υπό την πίεση της δυσαρέσκειας του κοινού, η διοίκηση της εταιρείας φαίνεται να προχώρησε σε έναν πρώτο συμβιβασμό στο «παρα-πέντε».

Χθες συμφωνήθηκε με το συνδικάτο να δημιουργηθεί μία επιτροπή η οποία θα εξετάσει αν και πώς μπορούν να αναγνωριστούν οι ιδιαιτερότητες του επαγγέλματος των σιδηροδρομικών. Συμφωνήθηκε, επίσης, πως το μπόνους των ελεγκτών είναι εφικτό να αυξηθεί από τα 600 ευρώ, που προέβλεπε παλαιότερη συμφωνία, στα 720 ευρώ. Επίσης, η διοίκηση της εταιρείας έχει δεσμευτεί να προσλάβει άλλους 200 ​​ελεγκτές το 2023, επιπλέον των 350 που έχουν ήδη προγραμματιστεί. «Πλέον πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις» για επιστροφή στην εργασία, υποστήριξαν τόσο η εταιρεία όσο και τα συνδικάτα των σιδηροδρόμων μετά την υπογραφή συμφωνίας.

«Χάσαμε τα Χριστούγεννα, κερδίσαμε όμως την Πρωτοχρονιά», δήλωσε σε ανακοίνωσή της η εταιρεία, καθώς οι εργαζόμενοι θα επιστρέψουν στη δουλειά για τις μέρες της Πρωτοχρονιάς. Ο σιδηρόδρομος είναι το βασικό μεταφορικό μέσο στη Γαλλία που σε περιόδους γιορτών.

Οι απεργίες στους γαλλικούς σιδηροδρόμους ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο από μια συλλογικότητα ελεγκτών που δημιουργήθηκε στο Facebook. Αυτή η συλλογικότητα στη συνέχεια άφησε τις διαπραγματεύσεις στα συνδικάτα.

πηγή:efsyn,gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ