close search results icon

Στη Βουλή ο κίνδυνος για τη λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών

Δεν πληρώθηκαν τα vouchers των παιδιών. 

«Η κυβέρνηση φέτος ξεπερνώντας τον εαυτό της και κάθε προηγούμενο δεν έχει πληρώσει ούτε ένα ευρώ σε Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠΑμεΑ του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για τα vouchers των παιδιών που αυτές οι δομές υλοποιούν από την αρχή της χρονιάς», σημειώνει η αναπληρώτρια τομεάρχης για την Κοινωνική Αλληλεγγύη του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ Θεανώ Φωτίου.

«Δεν φθάνει που άφησαν φέτος 80.000 παιδιά με πλήρεις αιτήσεις εκτός ΚΔΑΠ, παίζοντας μάλιστα με την αγωνία των γονιών δηλώνοντας ότι θα αυξήσουν τη χρηματοδότηση από τα Υπουργεία Εργασίας, Εσωτερικών, Οικονομικών και Ανάπτυξης για να δώσουν άλλα περίπου 10.500 vouchers, κάτι που ποτέ δεν επαληθεύτηκε. Τώρα, χρωστώντας στους φορείς, ιδιωτικούς και δημόσιους την αξία των vouchers για τρεις μήνες, βάζουν σε κίνδυνο την ίδια τη λειτουργία των δομών και τη συνέχιση φιλοξενίας των παιδιών με δωρεάν vouchers σε αυτές. Και αυτό σήμερα, που η ακρίβεια και η ενεργειακή κρίση έχει πλήξει δραματικά, τόσο τους δήμους, όσο και τους ιδιώτες», επισημαίνει.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα φέρει το θέμα στη Βουλή, ζητώντας από την κυβέρνηση να απαντήσει με σαφήνεια για ποιο λόγο δεν πληρώνει τις υποχρεώσεις της από τα vouchers, πότε θα το κάνει και πώς σκοπεύει να διασφαλίσει την ομαλή ροή των μελλοντικών πληρωμών ώστε να μην κινδυνεύουν οι δομές να κλείσουν, τα παιδιά να μείνουν εκτός βρεφονηπιακών, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠΑμεΑ και οι εργαζόμενοι να μείνουν άνεργοι», επισημαίνει , μεταξύ άλλων, η Θεανώ Φωτίου.

Αναλυτικά η δήλωση της Θεανώς Φωτίου

«Φέτος, ξεπερνώντας τον εαυτό της και κάθε προηγούμενο, η κυβέρνηση δεν έχει πληρώσει ούτε ένα ευρώ σε Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠΑμεΑ του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για τα vouchers των παιδιών που αυτές οι δομές υλοποιούν από την αρχή της χρονιάς.

Γίναμε αποδέκτες της απόγνωσης φορέων όπως της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών (ΠΟΣΙΠΣ), για το πόσο ακόμη θα μπορούν να λειτουργούν τις δομές, όταν έχουν να αντιμετωπίσουν το μισθολογικό και λειτουργικό κόστος με μηδενική είσπραξη από τα εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά που είναι ενταγμένα στο πρόγραμμα των vouchers.

Δεν φθάνει που άφησαν φέτος 80.000 παιδιά με πλήρεις αιτήσεις εκτός ΚΔΑΠ, παίζοντας μάλιστα με την αγωνία των γονιών δηλώνοντας ότι θα αυξήσουν τη χρηματοδότηση από τα Υπουργεία Εργασίας, Εσωτερικών, Οικονομικών και Ανάπτυξης για να δώσουν άλλα περίπου 10.500 vouchers, κάτι που ποτέ δεν επαληθεύτηκε. Τώρα, χρωστώντας στους φορείς, ιδιωτικούς και δημόσιους την αξία των vouchers για τρεις μήνες, βάζουν σε κίνδυνο την ίδια τη λειτουργία των δομών και τη συνέχιση φιλοξενίας των παιδιών με δωρεάν vouchers σε αυτές. Και αυτό σήμερα, που η ακρίβεια και η ενεργειακή κρίση έχει πλήξει δραματικά, τόσο τους δήμους, όσο και τους ιδιώτες.

Είχαμε από το καλοκαίρι επισημάνει ότι η φοβερή καθυστέρηση απονομής των vouchers λόγω της μη διασφάλισης των κονδυλίων, που κατέληξε να έχει ξεκινήσει η σχολική χρονιά και οι γονείς να μην μπορούν να εγγράψουν τα παιδιά τους στους βρεφονηπιακούς και τα ΚΔΑΠ, θα δημιουργούσε ακόμη περισσότερα προβλήματα στο μέλλον. Και, δυστυχώς, επιβεβαιωθήκαμε.

Μάλιστα, o ανεπίσημoς ισχυρισμός του Υπουργείου, ότι η μη καταβολή των vouchers οφείλεται σε άρνηση υπηρεσιακού παράγοντα να υπογράψει, εκθέτει το Υπουργείο και την ΕΕΤΑΑ, καθώς συνιστά παραδοχή μη νομότυπων διαδικασιών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα φέρει το θέμα στη Βουλή, ζητώντας από την κυβέρνηση να απαντήσει με σαφήνεια για ποιο λόγο δεν πληρώνει τις υποχρεώσεις της από τα vouchers, πότε θα το κάνει και πώς σκοπεύει να διασφαλίσει την ομαλή ροή των μελλοντικών πληρωμών ώστε να μην κινδυνεύουν οι δομές να κλείσουν, τα παιδιά να μείνουν εκτός βρεφονηπιακών, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠΑμεΑ και οι εργαζόμενοι να μείνουν άνεργοι.».

πηγή: tvxs.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ