Η υπ. Ευρωβουλευτής ΝΔ, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου στην ΠέλλαNews: "Προτεραιότητά μου θα είναι η Μακεδονία - Θα ασκήσουμε βέτο στη γειτονική χώρα" | PellaNews

Η υπ. Ευρωβουλευτής ΝΔ, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου στην ΠέλλαNews: "Προτεραιότητά μου θα είναι η Μακεδονία - Θα ασκήσουμε βέτο στη γειτονική χώρα"

Συνέντευξη: Κυριάκος Θεοδοσίου

Η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ως δικηγόρος στις Η.Π.Α., ως συνεργάτης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες και στο Λουξεμβούργο και εξειδικεύεται σε θέματα Ευρωπαϊκού Δικαίου και Νέων Τεχνολογιών. Διατέλεσε βουλευτής Ιωαννίνων και Β΄ Αθηνών, Εκπρόσωπος Τύπου, Τομεάρχης Ανάπτυξης και Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης της Νέας Δημοκρατίας. Στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου διεκδικεί τη ψήφο των Ελλήνων πολιτών.

- Τι ήταν αυτό που σας έκανε μετά από την πορεία σας στο Εθνικό Κοινοβούλιο να είστε υποψήφια Ευρωβουλευτής;

Στη ζωή μου έχω μάθει να μην φοβάμαι τις προκλήσεις και τις δύσκολες μάχες. Δύσκολες, αλλά αποφασιστικές. Και οι Ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου είναι αποφασιστικές τόσο για το μέλλον της Ευρώπης όσο και για της Ελλάδας. Έχοντας κάνει έναν κύκλο στη Βουλή, ζήτησα από τον Πρόεδρο του κόμματος να δώσω τη μάχη για τη χώρα και τις ιδέες μας στην Ευρώπη. Η Ελλάδα χρειάζεται δυνατές και καθαρές φωνές που θα σκεπάσουν τις κορώνες του λαϊκισμού. Που δεν θα φοβηθούν να πουν πως χρειάζεται περισσότερη Ευρώπη, πως η Ελλάδα είναι η πατρίδα μας και η Ευρώπη είναι το σπίτι μας. Δυνατές φωνές που δεν θα διστάσουν να συγκρουστούν και θα αγωνιστούν για τα εθνικά μας θέματα. Μπαίνω, λοιπόν, στη μάχη των Ευρωεκλογών για να είμαι μια δυνατή και καθαρή φωνή της Ελλάδας στην Ευρώπη, για μια Ελλάδα με ασφάλεια στην Ευρώπη και ζητώ τη μια από τις τέσσερις ψήφους σας.

- Γιατί παραιτηθήκατε από Βουλευτής τη στιγμή που θα μπορούσατε να έχετε κανονικά τη βουλευτική σας έδρα και να είστε υποψήφια Ευρωβουλευτής;

Η κυβέρνηση Σαμαρά ήταν αυτή που θεσμοθέτησε πολύ ορθά το σχετικό ασυμβίβαστο. Με τέτοιες γενναίες αποφάσεις θα πείσουμε τους πολίτες να επιστρέψουν στην πολιτική, να εμπιστευθούν ξανά τους πολιτικούς. Το εντελώς αντίθετο αποτέλεσμα έχει η απόφαση του κ. Τσίπρα που το κατάργησε για να επιτρέψει στους Κουντουρά και Δανέλη να δώσουν τη μάχη της Ευρωβουλής από την ασφάλεια της βουλευτικής τους καρέκλας. Έτσι φαίνεται ότι ο πρωθυπουργός εξαργυρώνει τα γραμμάτια στους δυο πρόθυμους βουλευτές που τον κρατούν στην κυβέρνηση.

Σε ότι με αφορά, ήταν αυτονόητη επιλογή να παραιτηθώ από το βουλευτικό αξίωμα. Στον κρίσιμο αυτό αγώνα ζητάω από τους πολίτες να με στηρίξουν για μια δυνατή φωνή της Ελλάδας στην Ε.Ε., ζητάω τον έναν τους σταυρό. Και αυτόν τον αγώνα τον δίνω όχι με τα βουλευτικά αξιώματα, προνόμια και ασφάλεια, αλλά μέσα στην κοινωνία, γυρνώντας κάθε γωνιά της χώρας.

- Ποιο είναι το πλάνο της δράσης σας σε περίπτωση που εκλεγείτε στην Ευρωβουλή;

Με όραμα μια ισχυρή Ελλάδα σε μια Ευρώπη που αλλάζει, εάν θα έχω την τιμή να εκλεγώ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα αγωνιστώ για το μέλλον των παιδιών μας προκειμένου οι νέοι μας να έχουν σύγχρονες και καλά αμειβόμενες δουλειές στον τόπο μας, θα αγωνιστώ για τα εθνικά μας θέματα στον απόηχο της εθνικά επιζήμιας Συμφωνίας των Πρεσπών, θα αγωνιστώ για το μεταναστευτικό, ώστε η Ελλάδα να μην σηκώνει μόνη το βάρος της διαχείρισης και να υπάρξουν αποτελεσματικές πολιτικές τόσο για τη φύλαξη των συνόρων όσο και την κατανομή αυτών των ανθρώπων, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής συνεργασίας και αλληλεγγύης.

- Η Πέλλα και η Μακεδονία έχουν "πονέσει" με το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ. Ποια είναι η άποψή σας για τη συμφωνία των Πρεσπών και τι θα θέλατε να πείτε στους Μακεδόνες πολίτες ως υποψήφια Ευρωβουλευτής;

Με κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και ισχυρή παρουσία των Ευρωβουλευτών της μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο, μπορούν να δοθούν πολλές μάχες και ελπίζω νικηφόρες. Ο ίδιος ο Πρόεδρος του κόμματός μας, μίλησε για την ανάληψη πρωτοβουλίας για μια διεθνή καμπάνια ώστε να γίνει σαφές σε όλους ποια είναι η πραγματική Μακεδονία. Έχουμε επίσης στα χέρια μας το δικαίωμα βέτο στην πορεία της γειτονικής χώρας προς την Ε.Ε. και είμαστε αποφασισμένοι να το χρησιμοποιήσουμε.

Δεσμεύομαι , ότι αν με στείλετε στην Ευρωβουλή ο αγώνας για τη Μακεδονία μας θα είναι πρώτη μου προτεραιότητα. Γιατί η Μακεδονία είναι μια και είναι Ελληνική. Είναι η ίδια μας η ψυχή. Και η ψυχή ενός λαού δεν ξεριζώνεται και δεν ξεπουλιέται.

- Θα ήθελα το σχόλιό σας για το Brexit.

Η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα μεγάλο πλήγμα για την Ένωση. Η Ελλάδα αποτελεί έναν στενό εμπορικό συνεργάτη του Ηνωμένου Βασιλείου, έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς για τους Βρετανούς πολίτες και οι δύο χώρες έχουν οικοδομήσει στενές σχέσεις στο τομέα της ναυτιλίας, που παραμένει ένας τομέας στον οποίο η Ελλάδα χαίρει διεθνούς αναγνώρισης. Σημαντική είναι ακόμα και η παρουσία Ελλήνων στη Βρετανία, εργαζόμενων και φοιτητών, οι οποίοι ενδέχεται να αντιμετωπίσουν σοβαρά γραφειοκρατικά προβλήματα και αυξημένα κόστη.

Η Ελλάδα, λοιπόν, έπρεπε ήδη να έχει ξεκινήσει τη διαδικασία προετοιμασίας των παραγωγικών της τομέων, καθώς και των βιομηχανιών που διατηρούν στενές σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο, για να μπορέσει να απορροφήσει τους οικονομικούς κραδασμούς που θα προκύψουν από το BREXIT και να καταστήσει τα ελληνικά προϊόντα της εξαγωγικής μας δραστηριότητας πολύ πιο ανταγωνιστικά στην Βρετανική αγορά, μέσω της οικοδόμησης στενών διμερών εμπορικών σχέσεων που ενδεχομένως θα μειώνουν κόστη από την επιβολή δασμών.

- Να κλείσουμε με το μήνυμά σας για τις ευρωεκλογές.

Συστρατεύομαι στη μάχη των Ευρωεκλογών, με αίσθημα ευθύνης και εμπιστοσύνη στις δυνάμεις της Ελλάδας και του ελληνικού λαού. Ενός λαού που διακατέχεται από διαχρονικές αρετές, όπως η προκοπή και το φιλότιμο.

Το όραμά μου αφορά την Ευρώπη της ισόρροπης ανάπτυξης και της αλληλεγγύης. Θα αγωνιστώ με τις δυνάμεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για εκατομμύρια θέσεις εργασίας, για βιώσιμη ανάπτυξη, αλλά και για ασφάλεια. Για μία Ευρωπαϊκή Ένωση που θα σταθεί δίπλα μας και στο Μεταναστευτικό με την προστασία των συνόρων μας, που είναι τα σύνορα της Ευρώπης.