Η υπ. Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Ραλλία Χρηστίδου στην ΠέλλαNews: "Οι Πρέσπες είναι ένας ύμνος στην ειρήνη" | PellaNews

Η υπ. Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Ραλλία Χρηστίδου στην ΠέλλαNews: "Οι Πρέσπες είναι ένας ύμνος στην ειρήνη"

Συνέντευξη: Κυριάκος Θεοδοσίου

Η Ραλλία Χρηστίδου γεννήθηκε στις 14 Νοεμβρίου του 1979, μεγάλωσε στο Νέο Ηράκλειο Αττικής και αποφοίτησε από το Αρσάκειο-Τοσίτσειο Λύκειο Εκάλης. Έχει κάνει σπουδές μουσικής στο Εθνικό ωδείο. Έχει πτυχία στην κλασική κιθάρα (Ιστορία της Μουσικής, Μορφολογία της Μουσικής, Θεωρία, Αρμονία, Πιάνο) και στην μετα-δευτεροβάθμια εκπαίδευση με ειδικότητα φοροτεχνικός. Έχει κάνει σπουδές Δημόσιας Διοίκησης Από το 2004 που συμμετείχε στο Fame Story δραστηριοποιείται επαγγελματικά στο χώρο της μουσικής στην Ελλάδα και το εξωτερικό με πολλές επιτυχίες. Είναι υποψήφια ευρωβουλευτής με το ψηφοδελτίο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

- Πώς ήρθε η πρόταση να ενταχθείτε στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ και τι ήταν αυτό που σας έκανε να απαντήσετε θετικά;

Δεν είναι η πρώτη φορά που είμαι υποψήφια με το ΣΥ.ΡΙΖ.Α . Ήμουν και υποψήφια σε μη εκλόγιμη θέση στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 (καθώς ήταν πρόωρες εκλογές με λίστα και όχι με σταυρό όπως είναι τώρα). Παρότι δεν επρόκειτο να εκλεγώ τότε αποφάσισα πως θέλω να βοηθήσω σε μια πολύ κρίσιμη συγκυρία που βρισκόταν τότε η χώρα. Αποφάσισα να «εκτεθώ» τότε διότι θεωρώ πως οι άνθρωποι οφείλουν να είναι ενεργοί πολίτες και όχι απλά παθητικοί καταναλωτές. Στη ζωή μου μέχρι και σήμερα αγωνίζομαι ενάντια σε κάθε στερεότυπο. Πολύ απλά διότι επιθυμώ οι άνθρωποι να ζουν ελεύθεροι και όχι φυλακισμένοι σε «κουτιά» Καθένα και καθεμιά από μας είναι μοναδικός άνθρωπος και έχει την δική του ιστορία και πορεία. Η πρόταση συμμετοχής σε ένα ευρωψηφοδέλτιο είναι ιδιαίτερα τιμητική για μια γυναίκα. Όλες και όλοι γνωρίζουμε πως οι γυναίκες αγωνίστηκαν πολύ για να αποκτήσουν πολιτικά δικαιώματα. Γνωρίζουμε επίσης πως οι γυναίκες υποεκπροσωπούμαστε. Συνεπώς εφόσον έγινε η πρόταση θεώρησα πως θα ήταν υποκριτικό εκ μέρους μου να μην βγω μπροστά.

- Όταν έγινε γνωστή η υποψηφιότητά σας δεχτήκατε έναν πόλεμο από πολλές πλευρές. Θεωρείτε ότι το γεγονός ότι είστε ένα λαοφιλές και διάσημο πρόσωπο έπαιξε ρόλο σε αυτό;

Αν μιλάτε για το διαδικτυακό bulling,σας μιλάω εντίμως, δεν με απασχόλησε καθόλου. Πρόκειται για έναν εικονικό κόσμο στον οποίο ορισμένοι επιλέγουν να ανταποκρίνονται στα χαμηλότερα ένστικτά τους. Προσωπικά με ενδιαφέρει πως με αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι στον πραγματικό κόσμο. Και ειλικρινά σας μιλάω σε αυτόν τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά.

- Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα της Ευρώπης τη λύση των οποίων θα θέσετε ως πρωταρχικό σας στόχο αν εκλεγείτε και με ποιο τρόπο;

Μείζον θέμα θεωρώ πως είναι οι κοινωνικές, εισοδηματικές και οι έμφυλες ανισότητες. Είναι γνωστό πως τα 10 τελευταία χρόνια η «ψαλίδα» άνοιξε ανάμεσα στους λίγους που έχουν πολλά και στους πολλούς που έχουν λίγα. Ενδεικτικά αξίζει να αναφέρουμε ότι μόλις το 5% των πλουσιότερων ευρωπαίων πολιτών κατέχει το 40% του πλούτου. Το 39,4% του ευρωπαϊκού πληθυσμού αδυνατεί να ανταπεξέλθει σε απρόσμενα έξοδα. Το 15% έχει σοβαρό θέμα επαρκούς θέρμανσης και στέγασης. Μισθολογικό χάσμα ανάμεσα στις γυναίκες και στους άνδρες. Μας θυμίζουν τίποτα όλα αυτά; Φυσικά μας θυμίζουν την Ελλάδα. Εμείς λέμε πως τώρα μας δίνεται μία σπουδαία ευκαιρία να αλλάξουμε τον τρόπο που κινείται η ευρωπαϊκή οικονομία. Για παράδειγμα: επιπλέον φορολογία στους γίγαντες του διαδικτύου προκειμένου να ενισχύεται ο προϋπολογισμός της ΕΕ Μπορούν να θεσπιστούν κανόνες ελέγχου και φορολόγησης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Να αναθεωρηθεί το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης και εκτός από τους οικονομικούς δείκτες να προστεθούν και κοινωνικοί πχ. Τα ποσοστά ανεργίας.

- Ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα που απασχολούν την Ευρώπη είναι η άνοδος της ακροδεξιάς και το Brexit.

Οι πολιτικές της ηγεσίας της ΕΕ που προτίμησαν πριν 5 χρόνια την εφαρμογή πολιτικών λιτότητας οδήγησαν μεγάλο τμήμα του ευρωπαϊκού λαού στο περιθώριο με αποτέλεσμα πολλοί λαοί της Ευρώπης να οδηγηθούν σε εθνικιστική αναδίπλωση. Αυστρία, Ουγγαρία, Ιταλία, Ολλανδία, Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία. Η Μ.Β αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα. Αυτή η τόσο μεγάλη σπουδαία χώρα τα τρία τελευταία χρόνια έχει εισέλθει σε μια πρωτοφανή κρίση από την οποία αδυνατεί να εξέλθει ακριβώς επειδή έπεσε στη παγίδα της άκρας δεξιάς. Και δεν είναι μόνο το Brexit. Είναι και αυτή η θλιβερή ενδυνάμωσης ακροδεξιών, ρατσιστικών δυνάμεων που ενώ εκφράζουν τον θυμό και την όποια απογοήτευση δεν εναντιώνονται ούτε στο ελάχιστο στα πανίσχυρα συμφέροντα των ελίτ. Δεν εκπροσωπούν τα αιτήματα των πολλών. Η ακροδεξιά μοιράζεται με το νεοφιλελευθερισμό την ίδια κοινωνική φιλοσοφία. Την ίδια περιφρόνηση για τους αδύναμους. Την ίδια επιθυμία για τη συντριβή εκείνων που δεν προσαρμόζονται στα δικά τους πιστεύω.Διότι η άκρα δεξιά τα σημερινά ιδεολογικά εγγόνια του Χίτλερ και του Μουσολίνι προσπαθούν και προσπαθούσαν πάντα ( ας θυμηθούμε την δεκαετία του 30) να αξιοποιήσουν πολιτικά το θυμικό, την όποια λαϊκή δυσαρέσκεια αλλά επί ης ουσίας δεν έχουν να προτείνουν καμία ουσιαστική λύση στα προβλήματα. Απλά καλλιεργούν το μίσος προς κάθε τι διαφορετικό, προς κάθε άνθρωπο που θεωρούν αδύναμο. Η περαιτέρω ενδυνάμωσή τους μετά τις εκλογές θεωρώ πως είναι ένα σοβαρό ενδεχόμενο. Όμως πιστεύω πως εδώ από την Ελλάδα οι δημοκρατικοί πολίτες που πάντα ήταν η πλειοψηφία θα εκπέμψουν ισχυρό και δυναμικό μήνυμα ενάντια στις φωνές του μίσους και στις κραυγές του εθνικισμού.

- Ποια είναι η άποψή σας για τη συμφωνία των Πρεσπών;

Θεωρώ πως μέσα στα πλαίσια μιας συμφωνίας που επιβάλλονται αμοιβαίοι συμβιβασμοί, η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ένας ύμνος στην ειρήνη. Μέσω αυτής αποκαταστάθηκε η αρχαία ελληνική ιστορία, απαλείφονται οι αλυτρωτισμοί και στις δυο πλευρές και η Ελλάδα απέκτησε ηγετική θέση στα Βαλκάνια μια θέση που η Τουρκία εποφθαλμιούσε 30 χρόνια τώρα. Σίγουρα θα πρέπει να παρακολουθούμε τα αποτελέσματα που παράγονται από αυτήν αλλά μέχρι στιγμής και σε σύντομο χρονικό διάστημα έχουμε ήδη τα πρώτα θετικά αποτελέσματα από τα οποία οι πρώτοι που θα επωφεληθούν θα είναι οι κάτοικοι της Μακεδονίας. Υπεγράφησαν ήδη συμφωνίες που αφορούν τους τομείς μεταφορών, συγκοινωνιών, ενέργειας. Η Ελλάδα απέκτησε τον έλεγχο του εναέριου χώρου της γειτονικής μας χώρας. Κάτι που επίσης ήθελε η Τουρκία για λογαριασμό της εδώ και χρόνια. Και έπεται συνέχεια. Μόνο με δυναμική εξωτερική πολιτική ενισχύεται η δυναμική της χώρας σου και το καλό του λαού σου. Με ειρηνική συνύπαρξη, συνεργασία και συνανάπτυξη των λαών ωφελούνται οι πολλοί. Με τις έχθρες, την εθνικιστική αναδίπλωση, τα περιχαρακωμένα κράτη και τους πολέμους ωφελούνται οι λίγοι.

- Αν εκλεγείτε θα αφήσετε το τραγούδι;

Η μουσική ήταν είναι και θα είναι η μεγάλη μου αγάπη και γι'αυτό οι σπουδές μου σ αυτήν ήταν για μένα μονόδρομος. Το τραγούδι απλά προέκυψε. Η ζωή με πήγε εκεί. Εκ του Συντάγματος δεν προβλέπεται κάποιο ασυμβίβαστο ανάμεσα στην ιδιότητα του καλλιτέχνη και του βουλευτή. Όποτε το θελήσω μπορώ να κάνω δισκογραφία. Από κει και πέρα 15 χρόνια που δραστηριοποιούμαι επαγγελματικά στον καλλιτεχνικό τομέα δεν κοίταξα την μουσική και το τραγούδι με απόλυτους όρους καριέρας. Πάντοτε έκανα αυτό που ήθελε η ψυχή μου. Το ίδιο σκοπεύω να κάνω και τώρα.

- Πολλοί θεωρούν ότι μέσω των realities εμπορευματοποιείται η ανθρώπινη ύπαρξη και υπόσταση. Θα ήθελα να μου απαντήσετε σε αυτό μέσα από την εμπειρία σας.

Σαφώς και αυτή η άποψη έχει πραγματικές προεκτάσεις και δεν είναι μόνο στην θεωρητική σφαίρα. Και η εμπορευματοποίηση της ανθρώπινης ύπαρξης αποτελεί πραγματικότητα σε πολλούς τομείς της κοινωνικής ζωής. Αυτό όμως που κάνει τη διαφορά είναι ο ανθρώπινος παράγοντας. Οι χαρακτήρες, οι προσωπικότητες, οι επιλογές ζωής. Για παράδειγμα εγώ αν και συμμετείχα προ δεκαπενταετίας σε μουσικό reality δεν έπαιξα με όρους reality. Συμμετείχα γιατί ήθελα μια ευκαιρία να δείξω τις ικανότητες μου στη μουσική και όχι για να γίνω αναγνωρίσιμη. Και γι’ αυτό είχα το μικρότερο χρόνο τηλεοπτικής προβολής στα καθημερινά επεισόδια. Και ο κόσμος τότε θεωρώ πως με εκτίμησε και με ξεχώρισε και λόγω αυτού του στοιχείου του χαρακτήρα μου που είναι δομικό. Όταν ασχολούμαι με κάτι, δείχνω προσήλωση απόλυτη συγκέντρωση και κανένας και τίποτε δεν μπορεί να με αποπροσανατολίσει.

- Επιστρέφοντας στο σήμερα, μια ανάσα πριν τις εκλογές, θα ήθελα να κλείσουμε με το μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε.

Η Ελλάδα στις 26 του Μάη πρέπει να στείλει το μήνυμα της ενότητας της αλληλεγγύης και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Εμείς δεν ονειρευόμαστε λαούς που το βασικό τους χαρακτηριστικό είναι το μίσος προς τον άλλον. Εμείς ονειρευόμαστε μία Ελλάδα και μια Ευρώπη κραταιά και δυνατή δυναμική με αυτοπεποίθηση που δεν φοβάται κανέναν και τίποτα. Ούτε τον πιο δυνατό ούτε τον πιο αδύναμο. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στον κο Βέμπερ ο οποίος είναι βαθιά ανθέλληνας, ένθερμος υποστηρικτής της λιτότητας και του μοντέλου της Ευρώπης με τον πλούσιο Βορρά και τον φτωχό Νότο με τους τεμπέληδες Έλληνες να γίνει πρόεδρος της Kομισιόν. Και η ψήφος στην Ν.Δ. σημαίνει ψήφος στην Ευρώπη του κου Βέμπερ. Είναι πολλά εκείνα που μπορούμε να κάνουμε. Αλλά για να τα κάνουμε χρειάζεται η ενίσχυση του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Και για να συμβεί αυτό χρειαζόμαστε ευρεία συμμετοχή από τους πολίτες στις εκλογές στις 26 του Μάη και νίκη των προοδευτικών δημοκρατικών δυνάμεων.