Η υπ. Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Τζένη Αρσένη στην ΠέλλαNews: "Η ελληνικότητά μας δεν μπορεί ούτε να απειληθεί ούτε να αλλοιωθεί με τις Πρέσπες" | PellaNews

Η υπ. Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Τζένη Αρσένη στην ΠέλλαNews: "Η ελληνικότητά μας δεν μπορεί ούτε να απειληθεί ούτε να αλλοιωθεί με τις Πρέσπες"

Συνέντευξη: Κυριάκος Θεοδοσίου

Η Ευγενία (Τζένη) Αρσένη είναι σκηνοθέτις – Δραματουργός, Δρ. Αισθητικής Φιλοσοφίας. Σπούδασε Θεατρολογία και Σκηνοθεσία στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, εκπόνησε μεταπτυχιακή έρευνα στη Φιλοσοφία (UCL) και διδακτορική διατριβή (Αισθητική Φιλοσοφία, Όπερα, Αρχαία ‘ραγωδία) στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (Royal Holloway). Μετά από πολλές διακρίσεις και βραβεύσεις αποφάσισε να ασχοληθεί και με την πολιτική μέσα από το κόμμα της ΔΗΜΑΡ. Στις ευρωεκλγοές της Κυριακής είναι υποψήφια με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.

- Προέρχεστε από τη ΔΗΜΑΡ, ωστόσο είστε από τους πολιτικούς που ακολούθησαν το Θανάση Θεοχαρόπουλο στο ΣΥΡΙΖΑ. Πώς οδηγηθήκατε σ' αυτή την απόφαση;

Ένιωσα πως η Αριστερά έπρεπε να ανασυγκροτηθεί μπροστά σε κάτι τόσο σοβαρό, τον φασισμό που εξαπλώνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη. Μέσα στις δυσκολίες που περάσαμε, είδα επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ που εκτίμησα όλα αυτά τα χρόνια, ειδικά στα ανθρώπινα δικαιώματα. την ίδια στιγμή, ο χώρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, από τον οποίο προέρχομαι, έκανε αυτή την επιλογή την οποία στήριξα και σε προσωπικό επίπεδο.

- Πώς ήρθε η υποψηφιότητα για τις ευρωεκλογές;

Η πρόταση έγινε από τον Θανάση Θεοχαρόπουλο στο πλαίσιο της Προοδευτικής Συμμαχίας και αισθάνθηκα ότι αγκαλιάστηκε πραγματικά και από το ΣΥΡΙΖΑ. Ένιωσα όλο αυτό το διάστημα τη συλλογικότητα και το αληθινό πνεύμα αυτής της συνεργασίας. 

- Κάποιος θα μπορούσε να πει μετά από τόσο επιτυχημένες συνεργασίες στις μεγαλύτερες σκηνές του εξωτερικού και τόσα βραβεία τι τη θέλετε την πολιτική;

Σας ευχαριστώ πολύ για το σχόλιό σας σε σχέση με την πορεία μου. Το όνειρο είναι η συμβολή μου σε έναν πιο δίκαιο κόσμο. Η τέχνη είναι για εμένα η αφορμή για να εμπνεύσω και να επικοινωνήσω αξίες για έναν καλύτερο κόσμο, για μία πιο όμορφη και κυρίως, δίκαιη ζωή. Μέσα από τη δουλειά μου, τόσο στο χώρο της τέχνης όσο και στα πανεπιστήμια, προσπαθώ να επικοινωνήσω την ανάγκη ενός πιο ανθρώπινου κόσμου, να επισημάνω τις αδικίες που είναι τόσες πολλές γύρω μας και να ενθαρρύνω φοιτητές, συνεργάτες, φίλους να παλέψουμε για δικαιοσύνη στον πλανήτη. Η θεσμική πολιτική δίνει τη δυνατότητα να μεταφέρει κανείς το όραμά του σε ένα ευρύτερο κομμάτι της κοινωνίας και, κυρίως, να συμβάλλει στη λήψη δικαιότερων αποφάσεων. 

- Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα σήμερα και πώς πιστεύετε ότι μπορείτε να συμβάλλετε στην επίλυσή τους από τη θέση της ευρωβουλευτή σε περίπτωση εκλογή σας;

Με ενδιαφέρει να παλέψω πρωταρχικά για τα ανθρώπινα δικαιώματα που σε κάποιες χώρες καταλύονται, μιλάω μεταξύ άλλων για τον γάμο ανηλίκων και σε άλλες απάνθρωπες διαδικασίες. Για τα εργασιακά ζητήματα και ήδη εκπροσωπώ το δικό μου σωματείο στην Ευρώπη και γνωρίζω τις διαδικασίες. Για την ισότιμη πρόσβαση στην κοινωνία για τους ανθρώπους με ειδικές ικανότητες δεν μπορούμε να μιλάμε για πολιτισμό εάν δεν υπάρχει αυτό. Να αγωνιστώ για τη μεγάλη σημασία της  παρουσίας της χώρας μας συνολικά στην Ευρώπη, σε μία αρμονική συνύπαρξη των λαών με σεβασμό στις διαφορετικές πολιτισμικές αξίες. Όσο για τον τρόπο, η προτεραιότητά μου είναι να ενημερωθώ σε βάθος ώστε να αναζητήσω τους αποτελεσματικότερους τρόπους επίλυσης των ζητημάτων που θα αναλάβω.

- Θα υπάρξει άνοδος της ακροδεξιάς την 26η Μαΐου;

Είναι μία εξαιρετικά κρίσιμη περίοδος με την άνοδο των ακροδεξιών δυνάμεων πραγματικότητα όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο. Δεν μπορούμε να μην είμαστε παρόντες. Η ανασυγκρότηση των προοδευτικών δυνάμεων ήταν απολύτως ανακαία και για εμένα προσωπική κινητοποίηση για μία πιο δίκαιη, ειρηνική και ανθρωπιστική αντιμετώπιση. Όλοι οι δημοκρατικοί σχηματισμοί, οφείλουν παλέψουν ώστε να αποτρέψουμε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

- Πώς βλέπετε τη συμφωνία των Πρεσπών; Η Πέλλα είναι δυσαρεστημένη.

Σέβομαι το αίσθημα το λαού. Δεν είμαστε όμως μόνοι μας, δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό. Η ειρήνη με τους γείτονες είναι εξαιρετικά σημαντική. Η ελληνικότητά μας είναι τόσο βαθιά που δεν μπορεί ποτέ ούτε να απειληθεί ούτε να αλλοιωθεί. 

- Να κλείσουμε με το μήνυμά σας για τις ευρωεκλογές.

Οφείλουμε να παλέψουμε για έναν ουσιαστικά δίκαιο κόσμο όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα προστατεύονται στην πράξη. Και αυτό πάνω από όλα είναι πολιτισμός. Για αυτό είμαι εδώ. Για αυτό είμαστε εδώ.