Η υπ. ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Ισμήνη Μώρου αποκλειστικά στην Πέλλαnews για τις Πρέσπες, την υπουργοποίηση Θεοχαρόπουλου και τη Novartis | PellaNews

Η υπ. ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Ισμήνη Μώρου αποκλειστικά στην Πέλλαnews για τις Πρέσπες, την υπουργοποίηση Θεοχαρόπουλου και τη Novartis

Συνέντευξη: Κυριάκος Θεοδοσίου

Η Ισμήνη Μώρου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κέρκυρα. Φοίτησε στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο τμήμα Γαλλικής Φιλολογίας και στη σχολή Ξεναγών. Έχοντας διατελέσει Διευθυντικό στέλεχος μεγάλων τουριστικών επιχειρήσεων έχει μεγάλη τεχνογνωσία σε θέματα Τουρισμού. Η Ισμήνη Μώρου ανήκει στους ανθρώπους της Δημοκρατικής Αριστεράς που έμεινε στο Κίνημα Αλλαγής και πολιτεύεται ως υποψήφια ευρωβουλευτής. Χωρίς φόβο και πάθος μιλάει για όλους και για όλα στην Πέλλαnews.

Προέρχεστε από τη ΔΗΜΑΡ, ωστόσο δεν ακολουθήσατε τον πρόεδρο του κόμματος, Θανάση Θεοχαρόπουλο στο ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί επιλέξατε να μείνετε στο ΚΙΝΑΛ;

Καταρχάς, σας ευχαριστώ για την ευκαιρία της συνέντευξης αυτής. Ελπίζω με τις απαντήσεις μου να ρίξω φως τόσο στις τρέχουσες εξελίξεις όσο και στο μελλοντικό πολιτικό σχέδιο της παράταξης μου. Τώρα, στην ερώτηση σας. Προέρχομαι από τον χώρο της Ανανεωτικής Αριστεράς, στον οποίο το πρώτο πράγμα που διδαχτήκαμε είναι η συλλογικότητα και η δημοκρατία. Συλλογικά λαμβάνουμε τις αποφάσεις και υπάρχει απόλυτος σεβασμός στις όποιες δεσμεύσεις. Εδώ όμως φαίνεται και δεν είναι πλέον κοινό μυστικό, ό,τι καταστρατηγήθηκαν, όπως λέω συχνά, οι διαδικασίες του κόμματος προκειμένου να αναβαπτιστεί το κρέας ψάρι και να υπάρχει μια δικαιολογία, ένα πάτημα, για την περαιτέρω εξέλιξη. Τι εννοώ με αυτό; Ότι εγώ παρέμεινα στο ΚΙΝΑΛ πιστή στις συλλογικές αποφάσεις του κόμματος, για την ανασυγκρότηση της πραγματικής κεντροαριστεράς στην Ελλάδα, της αριστεράς του δημοκρατικού σοσιαλισμού, δίχως να διατιμήσω την συμμετοχή μου. Παρότι, κάποιος μπορεί να αλλάξει γνώμη και θέση, και είναι απόλυτα λογικό, εντούτοις, λειτουργεί εντός των κοινών κανόνων πολιτικής συνύπαρξης και θέτει την άποψη του στη βάσανο της συζήτησης. Δυστυχώς, η πολιτική συνεννόηση υπήρξε αδύνατη, μεθοδεύτηκαν διαδικασίες, υπήρξε στρατηγική υπαναχώρηση από πλευράς της δήθεν πλειοψηφούσας ΔΗΜΑΡ και έχουμε τα σημερινά αποτελέσματα. Ο προσωπικός αξιακός πολιτικός κώδικας μου δεν επέτρεψε την συμπόρευση με τον αμοραλισμό και την αγοραία πολιτική αντίληψη τους.

Πρόσφατα ασκήσατε δριμεία κριτική στο Θανάση Θεοχαρόπουλο μετά την υπουργοποίησή του.

Κοιτάξτε, η κριτική που ασκώ είναι αμιγώς πολιτική. Φυσικά ασκώ και προφανώς θα ασκώ. Ξέρετε ο κος Θεοχαρόπουλος, μάλλον, ήθελε να σπουδάσει ράφτης. Το κατεξοχήν τίμιο επάγγελμα του ράφτη. Επειδή όμως δεν βγαίνουν όλα τα όνειρα πραγματικότητα και μένουν κατάλοιπα αποφάσισε να ασκήσει το επάγγελμα των εφηβικών ονείρων του στο πεδίο της πολιτικής. Αυτό όμως είναι κακό, γιατί δεν έχουμε να κάνουμε με το πόσες πήχες θα κόψουμε το ύφασμα, πως θα το ράψουμε, εάν θα είναι χειμερινό ή θερινό. Στην πολιτική παίρνουμε αποφάσεις για τη λειτουργία του κράτους, της κοινωνίας και την εν γένει πρόοδο τους. Ο κος Θεοχαρόπουλος πήρε αποφάσεις κατά το δοκούν ξηλώνοντας ένα κόμμα και κόβοντας- ράβοντας ένα κοστούμι για τον υποσχόμενο υπουργικό θώκο. Δυστυχώς όμως, το πρόβλημα, δεν το δημιούργησε μόνο ο κος Θεοχαρόπουλος. Υπάρχουν και οι δορυφόροι του.

Πώς πήρατε την απόφαση να κατεβείτε υποψήφια στις ευρωεκλογές και γιατί να σας στηρίξει ο κόσμος της Πέλλας με τη ψήφο του;

Η απόφαση, όπως την χαρακτηρίσατε, δεν ήταν η κατάθεση κάποιας ατομικής υποψηφιότητας, αλλά τουναντίον, ήταν στο πλαίσιο της υλοποίησης συλλογικής απόφασης για το ποιοι θα δώσουν την πολιτική μάχη των Ευρωεκλογών. Από εκεί και πέρα, η κοινή ήπειρος, πιστεύω, ότι αποτελεί το μελλοντικό σπίτι όλων μας και οφείλουμε να κάνουμε το καλύτερο για να διατηρήσουμε την εύρυθμη λειτουργία του, να παρέμβουμε δραστικά για την ποιοτικοποίηση της ζωής των Ευρωπαίων πολιτών. Ο κόσμος της Πέλλας είναι πολίτες της Ευρώπης. Είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρωπαϊκής οικογένειας εντός της οποίας φυσικά δεν λειτουργούν όλα όπως θα θέλαμε. Αντιλαμβάνομαι ότι η Περιφερειακή Ενότητα της Πέλλας αντιμετωπίζει προβλήματα που έχουν να κάνουν με την απομόνωση από τα βασικά δίκτυα μεταφορών οπότε ως συνεπακόλουθο δυσχεραίνεται η ανάπτυξη έως την ανάδειξη της πολιτιστικής και τουριστικής ταυτότητας της περιοχής. Το ζήτημα όμως δεν είναι να καταγράφουμε μόνο τα προβλήματα αλλά να τα επιλύουμε. Συμμετέχοντας στις Ευρωεκλογές και ενισχύοντας το ψηφοδέλτιο του ΚΙΝΑΛ ταυτόχρονα ενισχύουμε τις προοδευτικές θέσεις για την λειτουργία της ΕΕ εντρυφώντας δραστικά στο κέντρο λήψης των αποφάσεων. Αλλάζοντας τις αποφάσεις αλλάζουμε τις ζωές μας.

Πώς βλέπετε το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρώπη και επόμενα πέντε χρόνια;

Τα επόμενα πέντε χρόνια το ΚΙΝΑΛ και το κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, αυτό μπορώ να το πω σίγουρα, θα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για μια προοδευτική Ευρώπη, για την προώθηση ενός νέου κοινωνικού συμβόλαιο με τους Ευρωπαίους πολίτες. Η ευημερία της Ευρώπης σημαίνει ευημερία και για την Ελλάδα.

Πιστεύετε ότι σε αυτές τις εκλογές θα υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη;

Το πιστεύω, ναι. Και αυτό είναι ένα ακόμα μεγάλο σφάλμα της συντηρητικής διοίκησης που ασκείται στην ΕΕ τα τελευταία χρόνια. Ο πολίτης, δικαιολογημένα, έχει αγανακτήσει από τις αδιέξοδες πολιτικές που αναγνωρίζουν σε κάποιες χώρες τα πρωτεία και σε άλλες προσδίδουν την ιδιότητα του φτωχού συγγενή. Αλήθεια, ποιοι μπορεί να φοβούνται την υλοποίηση δημοσίων πολιτικών που να εμπνέουν εμπιστοσύνη στον πολίτη, να του προκαλούν το ενδιαφέρον να ασχοληθεί με τα κοινά, να τον κάνουν άμεσο συμμέτοχο στην διακυβέρνηση, ειδικά την εποχή της ψηφιακής επανάστασης; Όσοι δεν έχουν τις δυνατότητες και την πολιτική συγκρότηση να διαχειριστούν την σημερινή κατάσταση με τάση υλοποίησης καινοτόμων μεταρρυθμίσεων. Όσο λοιπόν θα καλλιεργείται ο φόβος, η ανασφάλεια και το “απολιτίκ” τόσο ο η λαϊκή συνείδηση θα αναπαύεται στις διαθέσεις προθύμων, αυτόκλητων εθνικών σωτήρων.

Θα ήθελα το σχόλιο σας για το Brexit.

Εξαιρετικά σημαντική ερώτηση. Άσχετα με τα εσωτερικά ζητήματα τα οποία επιθυμεί με κάθε τρόπο να διασφαλίσει το ΗΒ, νομίζω ότι έχει το δημοκρατικό δικαίωμα , η κάθε χώρα που συμμετέχει στην ΕΕ, για την επανασύζήτηση των προϋποθέσεων συμμετοχής στο ενωτικό εγχείρημα. Φυσικά, με τον ίδιο τρόπο που η εισδοχή στην ΕΕ επιτρέπεται μετά από την τήρηση ορισμένων βασικών αρχών , με το ίδιο σκεπτικό θα πρέπει να γίνεται και η αποχώρηση. Οι ζωές των πολιτών δεν έχουν την τάση της αυτορρύθμισης ανάλογα με τις αποφάσεις της εκάστοτε κυβέρνησης.

Θα ήθελα το σχόλιό σας και για τη συμφωνία των Πρεσπών. Η Πέλλα και η Μακεδονία έχουν "πονέσει" με αυτό το θέμα.

Τα ανοιχτά ζητήματα πονάνε, πόσο μάλλον όταν αγγίζουν την συλλογική ιστορική μνήμη. Η συμφωνία χαρίζει την γλώσσα και την ιθαγένεια καθώς εμφανή είναι ήδη τα πρώτα προβλήματα με την χρήση των όρων “Μακεδόνας” και “Μακεδονία”. Η μυστική διπλωματία του ΣΥΡΙΖΑ , η συνειδητή καλλιέργεια διχασμού, η αντιδημοκρατική συμπεριφορά με την μη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, έτσι ώστε να ληφθεί μια απόφαση με την μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, καταδεικνύουν την πολιτική δολιότητα με την οποία αποφάσισε να κινηθεί στο συγκεκριμένο θέμα.

Μετά τις ευρωεκλογές ο Ανδρέας Λοβέρδος πρόκειται να δώσει εξηγήσεις για την υπόθεση Novartis.

Είμαι σίγουρη ότι ο κος Λοβέρδος θα φωτίσει όλες εκείνες τις πτυχές με κάθε δυνατό τρόπο έτσι ώστε να δοθούν πειστικές εξηγήσεις , να αποκαλυφθεί η αλήθεια, να υποδειχθούν οι πραγματικοί κατασκευαστές των κατηγοριών και εν τελει οι άγνωστοι μάρτυρες να γίνουν οι γνωστοί σκευωροί.

Δε θα μπορούσα να μη σας ρωτήσω για το θέμα που έχει προκύψει με αφορμή τις δηλώσεις του Παύλου Πολάκη προς το Στέλιο Κυμπουρόπουλο, καθώς θα ήθελα το σχόλιο σας. Πλέον το θέμα έχει μετατοπιστεί μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη.

Κακώς. Δεν είναι προσωπικά τα προβλήματα, στην πολιτική είμαστε για να λύνουμε μέσω συλλογικών πράξεων προσωπικά προβλήματα. Παρ’ολ’αυτά, όσο πλησιάζουμε στις εκλογές το κλίμα πόλωσης, σε όλους τους τομείς άσκησης της πολιτικής, θα εντείνεται. Σήμερα με την απαράδεκτη δήλωση για τον κ. Κυμπουρόπουλο, αύριο με κάτι άλλο. Δεν πρέπει να πάρουμε όμως τα μάτια από την μπάλα, το επίδικο είναι οι πολιτικές θέσεις των κομμάτων και η συμπεριφορά τους. Εάν με ρωτάτε για τα προβλήματα στην δημόσια υγεία και ειδικά για τα ΑΜΕΑ σίγουρα θα χρειαστούμε μια συνέντευξη εκ νέου προκειμένου να αναπτύξω τα ζητήματα και να προτείνω λύσεις.

Ο κόσμος της Πέλλας παραδοσιακά δίνει πολύ καλά ποσοστά στο κόμμα σας. Όμως οι κακές γλώσσες λένε πως το ΠΑΣΟΚ άλλαξε όνομα για να αλλάξει ΑΦΜ και να αποποιηθεί των οικονομικών οφειλών του.

Ο κυβερνητισμός, ειδικά εάν είσαι πολλά χρόνια στην εξουσία, φέρνει ιδεολογικές αλλοιώσεις και παρεκκλίσεις από τις αρχικές πολιτικές θέσεις. Το βρίσκω λογικό. Έγιναν λάθη, υπήρξαν αστοχίες. Υπήρξε όμως και ο ανάλογος επιμερισμός και ανάληψη των ευθυνών. Το εγχείρημα του Κινήματος Αλλαγής προσπαθεί να αναδείξει την σημασία της πολιτικής ευθύνης και ταυτόχρονα να προτείνει μια νέα πολιτική για την διέξοδο από τα προβλήματα.