Ο Κώστας Κυρανάκης στο Pellanews: “Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια εθνική ήττα” | PellaNews

Ο Κώστας Κυρανάκης στο Pellanews: “Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια εθνική ήττα”

Ο Κώστας Κυρανάκης έδωσε αποκλειστική συνέντευξη στο Pellanews και στον Στέφανο Μίντζα. Ο νεαρός πολιτικός ανέλυσε τους λόγους που τον ώθησαν στην ενεργό ενασχόληση με την πολιτική, σχολίασε τη συμφωνία των Πρεσπών, έδωσε το στίγμα των Ευροεκλογών αλλά και παρουσίασε άθεατες πλευρές του εαυτού του.

 

 1) Κώστα, τι ήταν αυτό που σε ώθησε να ασχοληθείς με την πολιτική;

Μπαίνω στην πολιτική γιατί πιστεύω ότι τη χώρα σου δεν μπορείς να την αλλάξεις από τον καναπέ. Ανήκω σε μια γενιά που έχει στρέψει την πλάτη της στην πολιτική. Η απογοήτευση και η κριτική από μόνη της, όμως, δεν αλλάζει κάτι. Πρέπει να κάνουμε πολλά για να αλλάξει η Ελλάδα.

Αποφάσισα να μπω λοιπόν σε αυτή τη μάχη, για να δουλέψω σκληρά γι’ αυτές τις αλλαγές που χρειάζεται η πατρίδα μας. Για όλα αυτά τα αυτονόητα που συζητάμε στις παρέες μας και δεν γίνονται ποτέ, και για να γίνω η φωνή όσων ζητούν ανανέωση.

 

2) Πόσο δύσκολο είναι για έναν νέο να καταξιωθεί στον πολιτικό χώρο και σε ένα μεγάλο κόμμα όπως η Νέα Δημοκρατία;

Το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη εμπιστευτεί αρκετούς νέους ανθρώπους, αποδεικνύει πως θέλει να δώσει πολλές ευκαιρίες στα στελέχη της δικής μας γενιάς. Γενικότερα, πάντως, αισθάνομαι ότι χρειαζόμαστε περισσότερη ανανέωση στο πολιτικό σύστημα. Ο ρόλος των νέων δεν είναι να γεμίζουν ψηφοδέλτια και τα κόμματα δεν πρέπει να συνεχίσουν να τους αντιμετωπίζουν απλά ως βιτρίνα.

Οι νέοι που έμειναν εδώ έχουν παλέψει πάρα πολύ για να καταφέρουν να είναι παραγωγικοί στην Ελλάδα της κρίσης. Έχουν αποκτήσει εμπειρία και ανθεκτικότητα και θεωρώ ότι σε όλους τους τομείς, και φυσικά στην πολιτική, πρέπει να αξιοποιηθούν και να τους δοθεί μια ευκαιρία να δείξουν τι μπορούν να κάνουν.

Ως νέοι, δεν ζητάμε από τα κόμματα να μας χαρίσουν θέσεις. Ζητάμε από τους πολιτικούς αρχηγούς να διδάξουν στις επόμενες γενιές πώς να διεκδικούν το δικό τους ρόλο.

 

3) Πως κρίνεις τη συμφωνία των Πρεσπών για την οποία εμείς οι Μακεδόνες είμαστε ιδιαίτερα στεναχωρημένοι;

Αυτή η Συμφωνία είναι μια εθνική ήττα. Και υπεύθυνοι γι’ αυτή την εθνική ήττα είναι ο κ. Τσίπρας και οι πρόθυμοι βουλευτές που χάρισαν δήθεν “μακεδονική” γλώσσα και “μακεδονική” ταυτότητα στους Σκοπιανούς, δηλαδή αυτό που επιδίωκαν εδώ και δεκαετίες. Καμία ελληνική κυβέρνηση στο παρελθόν δεν έκανε αυτές τις εθνικές υποχωρήσεις.

Η Νέα Δημοκρατία είναι αποφασισμένη να κάνει ό,τι μπορεί και ό,τι οφείλει να κάνει για να διαφυλάξει τα εθνικά μας συμφέροντα. Και ξεκαθαρίζουμε από τώρα ότι διατηρούμε στο ακέραιο το δικαίωμα της χώρας να μπλοκάρει την πορεία των Σκοπιανών προς την Ε.Ε., εφόσον θίγεται το εθνικό συμφέρον.

 

4) Η χώρα μας έχει τεράστια ποσοστά ανεργίας και ειδικά σε νέους επιστήμονες, που φεύγουν στο εξωτερικό, η Νέα Δημοκρατία τι σκοπεύει να κάνει για αυτό το θέμα;

Τα χρόνια της κρίσης έχουν φύγει περίπου μισό εκατομμύριο νέοι άνθρωποι από τη χώρα μας. Στην πλειοψηφία τους είναι μορφωμένοι, διατηρούν δεσμούς με την Ελλάδα και παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις. Μάλιστα, σε έρευνα που έκανε η πρωτοβουλία BrainGain, αυτοί οι άνθρωποι δηλώνουν σε ποσοστό πάνω από 68% ότι θα επέστρεφαν άμεσα στη χώρα μας. Τι ζητούν για να γυρίσουν; Όχι μια θέση στο Δημόσιο, ούτε υψηλότερο μισθό από αυτόν που παίρνουν σήμερα.

Οι Έλληνες που αναγκάστηκαν να φύγουν από τη χώρα θεωρούν απαραίτητη την αξιολόγηση που μπορεί να οδηγήσει σε μετέπειτα εξέλιξη στην καριέρα τους, ζητούν βελτίωση των υπηρεσιών καθημερινής εξυπηρέτησης των πολιτών, μείωση της φορολογίας, απλοποίηση των διαδικασιών, μείωση της γραφειοκρατίας και πάνω απ’ όλα αξιοκρατία.

Ως κυβέρνηση, σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε ένα νομοθετικό πλαίσιο απλό και λειτουργικό για να προσκελκύσουμε μεγάλες καινοτόμες επιχειρήσεις. Μαζί με τις επενδύσεις, θα έρθουν πίσω νέοι άνθρωποι, γιατί αυτό που θα ζητούν οι νέες επιχειρήσεις είναι στελέχη με πανεπιστημιακή μόρφωση και εμπειρία από το εξωτερικό.

 

5) Ο Κυριακός Μητσοτάκης είναι ένας πολιτικός που συγκρούεται με συμφέροντα. Ποιες θα είναι προτεραιότητες του ως αυριανός πρωθυπουργός;

Το πρώτο νομοσχέδιο το οποίο πρόκειται να κατατεθεί θα είναι το φορολογικό. Ένα νομοσχέδιο το οποίο καταρχάς θα απλοποιεί το υπάρχον φορολογικό σύστημα, θα φέρει μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ 30% στα δύο πρώτα χρόνια, μειώσεις στο 20% από το 29% που πληρώνουν σήμερα οι ελληνικές επιχειρήσεις, μειώσεις φόρου για τα μερίσματα και μια σειρά από άλλες διευκολύνσεις που θα αφορούν την μεσαία τάξη αλλά και τους χαμηλόμισθους.

Φυσικά πολύ ψηλά στην ατζέντα μας είναι το θέμα της ασφάλειας για τους πολίτες ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα, καθώς σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε οι Έλληνες να ζουν με το φόβο ότι θα τους κάψουν ζωντανούς ενώ βρίσκονται στο τρόλεϊ, ή οι καταστηματάρχες να φοβούνται ότι θα καταστρέψουν τις περιουσίες τους.

Τρίτη προτεραιότητα μας είναι να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο κράτος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξέρει πολύ καλά από τη θητεία του ως υπουργός ότι απαιτείται μείωση της γραφειοκρατίας και απλοποίηση των διαδικασιών για να καταστεί ευκολότερη η ζωή των πολιτών. Φυσικά, πέρα από τα νομοσχέδια που θα κατατεθούν, η πολιτική μας θα έχει πάντα ένα πρόσημο υπέρ της νέας γενιάς. Θέλουμε να φτιάξουμε την Ελλάδα της επόμενης μέρας και επιδιώκουμε η νέα γενιά να ζήσει καλύτερα από τις προηγούμενες.

 

6) Ένα μήνυμα για τις ευρωεκλογές αλλά και τις περιφερειακές εκλογές;

Οι εκλογές της 26ης Μαΐου δεν θα αφορούν μόνο το Ευρωκοινοβούλιο, τους Δήμους και τις Περιφέρειες. Θα είναι η πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια, που η κοινωνία θα μιλήσει με τη δική της φωνή. Και θα μετατρέψει τις εκλογές σε ένα δημοψήφισμα κατά της χειρότερης κυβέρνησης που έχει γνωρίσει ο τόπος από την μεταπολίτευση και μετά.

Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να κάνουμε περισσότερα για τη διεθνή αναγνώριση της ελληνικότητας της Μακεδονίας και της Ιστορίας της. Να υπάρξει συνεργασία με μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού, να προωθηθούν ελληνικά μακεδονικά προϊόντα, να αναδειχθεί ο αρχαίος μακεδονικός πολιτισμός σε μεγάλα μουσεία όλου του κόσμου. Όλα αυτά πρέπει να αποτελέσουν κομμάτια μιας εθνικής στρατηγικής που θα ακολουθούν όλες οι επόμενες κυβερνήσεις.

Οι πολίτες θα απαντήσουν στον ΣΥΡΙΖΑ για όλα όσα τους έφερε: τα ψέματα, την εξαπάτηση, τους φόρους, τον ευτελισμό της δημόσιας ζωής, το διχασμό, την προσβλητική Συμφωνία των Πρεσπών.

Με άλλα λόγια, εκείνη την Κυριακή, ένα πρέπει να είναι το μήνυμα προς τον ΣΥΡΙΖΑ: «Ως εδώ».

 

7) Τέλος μίλησε μας λίγο για τον Κωνσταντίνο ως νέο, για τα ενδιαφέροντα του, τον ελεύθερο χρόνο του κτλ.

Μπαίνοντας στην τελική ευθεία για τις εκλογές η πίεση είναι μεγάλη, αλλά θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη αν δεν έβρισκα χρόνο για πράγματα εκτός πολιτικής. Έχω την τύχη να έχω πολύ καλούς φίλους. Με την παρέα μου γνωρίστηκα στα φοιτητικά χρόνια, στη Νομική Αθηνών.

Είναι πολύ σημαντικό να έχεις φίλους εκτός πολιτικής. Σε προσγειώνουν στην πραγματικότητα. Είναι πάντα ειλικρινείς μαζί μου. Μου λένε τα καλά και τα κακά, αλλά με στηρίζουν πάντα. Και στα λάθη μου.

Και το μεγαλύτερο λάθος που θα μπορούσα να κάνω είναι να βάλω παρωπίδες και να ασχολούμαι μόνο με την πολιτική. Νέος άνθρωπος είμαι. Φυσικά και μου λείπουν πράγματα αλλά θα βγω και για ποτό, θα πάω και για μπάλα, θα κάτσω να δω και καμιά ταινία χωρίς να σκέφτομαι δελτία τύπου και εκλογές.

Ευχαριστούμε Κώστα και σου ευχομαστε καλή επιτυχία.