close search results icon

Τελευταία δημοσκόπηση: «Έμπλεξαν» άσχημα Μητσοτάκης και Τσίπρας…

Το θέμα είναι πως θα ξεμπλέξουν. 

Πλέον δεν είναι… μισόλογα. Ούτε φήμες ούτε «ένας γνωστός μου πριν λίγες μέρες μου είπε ότι θα γίνει» ούτε τίποτα. Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα και το είπαν τα πλέον επίσημα χείλη: ο πρωθυπουργός της χώρας γνωστοποίησε πως η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές ή τον Απρίλιο ή τον Μάιο.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφερόταν, φυσικά, στις πρώτες εκλογές, καθώς θυμίζουμε πως πλέον έχουμε την απλή αναλογική και είναι αδύνατον κάποιο κόμμα να «βγάλει» αυτοδυναμία εξ αρχής, καθώς αυτό θα μεταφραζόταν στο 51%- νούμερο ασύλληπτο.

Τα πράγματα ωστόσο γίνονται ολοένα και πιο δύσκολα τόσο για την Νέα Δημοκρατία όσο και για τον ΣΥΡΙΖΑ, μετά τα ευρήματα της τελευταίας δημοσκόπησης.

Εξηγούμαστε: στην χθεσινή (19/1) δημοσκόπηση της Metron Analysis για λογαριασμό του MEGA, η Νέα Δημοκρατία παρουσιάζεται μπροστά με σχεδόν 9 μονάδες από την αξιωματική αντιπολίτευση, ένα νούμερο που θα προκαλέσει τεράστια έκπληξη αν επιβεβαιωθεί στις κάλπες, καθώς στην παρούσα φάση η διαφορά των δύο κομμάτων είναι περίπου στο μισό.

Ωστόσο, το θέμα μας δεν είναι η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τα πιο… πίσω- εκεί, δηλαδή, που οι εταιρίες δημοσκοπήσεων δεν πέφτουν σχεδόν ποτέ έξω. Τα τελευταία στοιχεία αναφέρουν λοιπόν πως πάμε για βουλή 7 κομμάτων (!), καθώς τόσο το ΜέΡΑ25 όσο και το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη δίνονται στα πέριξ του 3.5%.

Περιττό ν’ αναφερθεί πως είναι ντροπή για τη δημοκρατία το ποσοστό του Ηλία Κασιδιάρη, όμως ούτε αυτό είναι το ζητούμενο στο παρόν κείμενο. Σε περίπτωση που μπούνε πράγματι 7 κόμματα στην Βουλή (ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-ΚΚΕ-Ελληνική Λύση-ΜέΡΑ25-Έλληνες για την πατρίδα) τότε αυτομάτως γίνεται σχεδόν αδύνατη η αυτοδυναμία ακόμα και μετά τη 2η εκλογική διαδικασία!

Κι αυτό γιατί με 6 κόμματα εντός το ποσό της αυτοδυναμίας κυμαίνεται λίγο πάνω από το 38%, ενώ με 7… εκτοξεύεται αρκετά πάνω από το 40%.

Τι σημαίνει αυτό;

Κυβέρνηση μόνο με συνεργασίες. Κι όποιος κατάλαβε, κατάλαβε…

πηγή: instanews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ