close search results icon

Θοδώρα Τζάκρη: Γενίτσαροι με γραβάτα

Άρθρο της Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Πέλλας στην "Εφημερίδα των Συντακτών".

Κίνημα της γραβάτας

Το κίνημα της γραβάτας, ως δυναμική εκδοχή του αντισύριζα μετώπου, ανέδειξε τη σκληρήαντιμετώπιση της μεσαίας τάξης από την τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ιδιαιτέρως εστίασε στους επιστήμονες, που επιβαρύνθηκαν ποικιλοτρόπως. Η κριτική εκείνη, αν και συχνά κακοπροαίρετη, δεν ήταναβάσιμη.

Ό,τι προκρίθηκε με κριτήριο την προστασία των πλέον αδύναμων (κοινωνική δικαιοσύνη), άφησετην αίσθηση προσωπικής αδικίας σε όσους κλήθηκαν να σηκώσουν το βάρος. Πολύ περισσότερο όταν η κερδοσκοπική δραστηριότητα των μεγάλων περνούσε κάτω από τα ραντάρ.

Οι αντικειμενικές δυσκολίες και τα κυβερνητικά λάθη συνοδεύτηκαν από το δηλητηριώδες μήνυμαπως όλα γινόταν λόγω αριστερών ιδεοληψιών και μεροληψίας εναντίον των μεσοστρωμάτων. Πολλοί πίστεψαν στη δαιμονοποίηση και εκλογικά το εγχείρημα απέδωσε τα μάλα.

Πανδημία

Στον κοινωνικό συναγερμό της πανδημίας οι υγειονομικοί του ΕΣΥ κλήθηκαν να μπουν μπροστά.

Αντιθέτως ως κυβερνητικές προτεραιότητες αναδείχθηκαν η αδιαφανής διαχείριση, η οικονομικότερη δυνατή διέλευση από τις συμπληγάδες κι η σκανδαλώδης προστασία του ιδιωτικού τομέα περίθαλψης πο υεπέτρεψε φαινόμενα μαυραγοριτισμού.

Μετά την αρχική θεατρική τιμητική αντιμετώπιση των λειτουργών σύντομα ήρθε η σκληρή πραγματικότητα των νοσήσεων και θανάτων λόγω εργασίας, της εξάντλησης λόγω υποστελέχωσης, της καθήλωσης αποδοχών, της μη εφαρμογής θετικών αποφάσεων του ΣτΕ, των εντέλλεσθε και των αυθαίρετων μετακινήσεων, των συνδικαλιστικών διώξεων και τέλος του νόμου Γκάγκα που σηματοδοτεί την ευθανασία του ΕΣΥ δια της ιδιωτικοποίησης.

Οι ιατροί υπήρξαν διαχρονικά ένα προνομιακό στρώμα για τη συντηρητική παράταξη κι υπήρξαν "πρωτοπόροι" στο κίνημα της γραβάτας. Η αντιμετώπισή τους κατά την πανδημία δεν αποσκοπούσε καν να ωφελήσει συναδέλφους τους που εργάζονται ιδιωτικά. Χρησιμοποιείται επίτηδες το απατηλό συνώνυμο "ιδιωτικός τομέας περίθαλψης" που δεν έχει όμως πλέον σχέση με ιδιώτες ιατρούς. Πρόκειται για ανώνυμαδιεθνή κεφάλαια που δεν έχουν περάσει ούτε απ’ έξω από την Ιατρική Σχολή.

Είναι ο νόμος της συσσώρευσης που λειτουργεί σε βάρος των χθεσινών δικαιούχων της ευημερίας.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο προσφάτως ψηφισθείς νόμος Γκάγκα συγκέντρωσε τα πυρά όλων, γιατί η διάψευση όλων είναι πλήρης από τους χθεσινούς ορκισμένους φίλους των επιστημόνων, όπως δείχνουν εξάλλου οιαθρόες παραιτήσεις και το νέο braindrain.

Γενιτσαρισμός

Στα πλαίσια αυτά ξεχωρίζουν πρόσωπα που αναδείχθηκαν επαγγελματικά, οικονομικά, επιστημονικά, ακαδημαϊκά, αποκλειστικώς στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, ωστόσο πρωταγωνιστούν σήμερα στο νανασκολοπισμό του. Το φαινόμενο είναι γενικευμένο κι εκφράζεται σε υπουργικό, συνδικαλιστικό και διοικητικό επίπεδο, ενίοτε μάλιστα φθάνει σε επίπεδο γενιτσαρισμού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι απέναντι στην πασίγνωστη έλλειψη αναισθησιολόγων ο διοικητής -καθηγητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) προέβη στην εξής ενέργεια: Έστειλε ιατρό εργασίας στο σπίτι της καθηγήτριας αναισθησιολογίας προκειμένου να την ελέγξει με rapid test, θεωρώντας ότι η νοσήσασα ψευδόταν και συμμετείχε σε μια ακόμη συνομωσία… Έψαξε δηλαδή τη λύσηενός πολύπλοκου προβλήματος στον ρινικό βλεννογόνο της συναδέλφου του καθηγήτριας Ιατρικής. Όταν δε το rapid test βγήκε θετικό, ο διοικητής που αναστάτωσε όλη την υγειονομική περιφέρεια τιμωρήθηκε αυστηρά από τον κ. Πλεύρη με … άμεση ανανέωση της θητείας του!

Αδιαφορώντας πλήρως για τον ξεσηκωμό κάθε ιατρικής συλλογικότητας τις τελευταίες μέρες, η παρόμοιας επαγγελματικής πορείας στο ΕΣΥ, αναπληρώτρια υπουργός κ. Μίνα Γκάγκα έσπευσε με συνοδεία μια διμοιρία ΜΑΤ στο ΠΑΓΝΗ, για να υποστηρίξει εμπράκτως τον επιτυχημένο διοικητή. Ήλπισε ότι θα μπορούσε επιστρέφοντας να αναφέρει στον κ. Μητσοτάκη ότι «η τάξη βασιλεύει πάνω από το Ηράκλειο». Αντ’ αυτού την υποδέχθηκε το σύνθημα: «Γκάγκα παραιτήσου! Πάρε τον Χαλκιαδάκη φεύγοντας μαζί σου!». Η υπουργός φυγαδεύτηκε από την πίσω πόρτα κι η παρουσία της προκάλεσε ακόμη και παγκρήτιο υγειονομικό συλλαλητήριο.

Είναι η υπουργός που ευθύνεται για την πρωτοφανή φτήνια της ανθρώπινης ζωής. Στην Θεσσαλονίκη αυτή την στιγμή έχουν διακοπεί οι μεταμοσχεύσεις μυελού γιατί λείπει ένα φάρμακο τριών ευρώ. Σημειώστε: ελλείψει φαρμάκου τριών ευρώ πεθαίνουν άνθρωποι!Το φάρμακο που λείπει λέγεται Uromitexan και η δραστική ουσία του, ΜΕΣΝΑ. Την ίδια στιγμή εκείνη στέλνει τα "εντέλλεσθε" με την Αστυνομία στα σπίτια των μετακινούμενων υγειονομικών (Αιτωλοακαρνανία).

Όσοι θα επέστρεφαν τάχα στους μεσαίους τα χαμένα, δεν κήδονται της αξιοπρέπειας των λειτουργών. Ενώ οι εκδηλώσεις λατρείας στην Κρήτη συνεχίζονται, οι γενίτσαροι συνεχίζουν να φορούν τις γαλάζιες γραβάτες τους και να δηλώνουν αφοσιωμένοι φίλοι των μεσαίων!

Από συναδελφική άποψη, άστα να πάνε! Θυμίζουν τους στίχους του Καββαδία: «Σιχαίνομαι τον ναυτικό που μάζεψε λεφτά και μούτζωσε την θάλασσα και τηνε κατουράει!».

(*)/: Η Θεοδώρα Τζάκρη είναι βουλευτής Πέλλας και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ.
το άρθρο δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ