close search results icon

Το γαστρονομικό ταξίδι της Γουμένισσας στη Θεσσαλονίκη – Τοπικά εδέσματα και εννιά φημισμένα οινοποιεία

Το γαστρονομικό ταξίδι της Γουμένισσας στη Θεσσαλονίκη – Τοπικά εδέσματα και εννιά φημισμένα οινοποιεία

Το γαστρονομικό ταξίδι στην Παιονία σε συνδυασμό με τα φημισμένα και υψηλής ποιότητας κρασιά της Γουμένισσας και της ευρύτερης περιοχής απόλαυσαν όσοι βρέθηκαν στην εκδήλωση που πραγματοποίησαν για πρώτη φορά ο δήμος και η Επιτροπή Τουρισμού στο εστιατόριο «ο Φανός της πόλης», στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΑΓΚΑ

Περισσότερα από 20 εδέσματα, από πρώτες ύλες προερχόμενες από προϊόντα του δήμου Παιονίας και εννιά οινοποιεία με ποικιλία κρασιών (ερυθρά, ροζέ και κόκκινα) παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της εκδήλωσης. Ο δήμαρχος Παιονίας Κωνσταντίνος Σιωνίδης έχει δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα, μάλιστα, τα τελευταία τρία χρόνια για την τουριστική προβολή και ανάδειξη της περιοχής μέσω της σύστασης της Επιτροπής Τουρισμού και έχοντας ως ισχυρό όπλο την ποικιλία των κρασιών που παράγεται στους αμπελώνες της περιοχής για τους οποίους ενδύκνειται.

Πάνω από 10 οινοποιεία στην Παιονία

«Σκοπός μας είναι να αναδείξουμε τις γαστρονομικές δυνατότητες της περιοχής μας» επισήμανε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού του δήμου Παιονίας Χρήστος Δραγανίδης ο οποίος εκτίμησε ότι η περιοχή είναι αδικημένη και ζει στη σκιά άλλων τουριστικών προορισμών. «Η περιοχή μας έχει πολλά να δείξει, από περιοχές με φύση, μεγάλη ιστορικότητα, θρησκευτικό πλούτο μέχρι και αρχαιολογικούς θησαυρούς», δήλωσε χαρακτηριστικά δίνοντας παράλληλα έμφαση στον πλούτο της, τα πάνω από δέκα επισκέψιμα οινοποιεία τα οποία είναι και εξαγωγικά τα περισσότερα.

Το 90% των νέων στη Γουμένισσα είναι αμπελουργοί και δουλεύουν στα οινοποιεία της περιοχής τα οποία έχουν περάσει πλέον στη νέα γενιά. Ένα μεγάλο ποσοστό των κρασιών εξάγεται στο εξωτερικό όπως σε Αμερική, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία και Κίνα ενώ η παραγωγή του κάθε οινοποιείου έχει τη δική του ταυτότητα.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν εμφιαλωμένα κρασιά από τα εξής Οινοποιεία: Βαλτάρα στη Γουμένισσα, Κτήμα Τραϊανού, Γκόκος στο Πολύκαστρο, Σπανούδης στη Γουμένισσα, Σακαλάκη στα Πλάγια Παιονίας, Αϊδαρίνη, Τάτσης, Χατζηβαρύτης και Μκρό Κτήμα Τίτου στη Γουμένισσα.

Το εντυπωσιακό μενού με τις 25 γεύσεις από τον δήμο Παιονίας που επιμελήθηκε η σεφ Ευτυχία Παπαδοπούλου περιλάμβανε μεταξύ άλλων τα πιάτα: ταρτάκια κοτόπουλου με μανιτάρια Πάικου, πιτάκια με αρνάκι, ξινό τραχανά αρτοποιών Παιονίας, διάφορα χόρτα κα μυρωδικά, αγριογούρουνο από Κυνηγετικό Σύλλογο της περιοχής σε Ξινόμαυρο Γουμένισσας με δαμάσκηνα, Μαύρος χοίρος με κάστανα και κυδώνια Πάικου, πατάτες Μεγάλων Λιβαδιών, λουκουμαδάκια γεμιστά με φέτα συνοδευόμενα από μέλι και καρύδια Παικου, μπρουσκετάκια με πέστο μαϊντανού και γλώσσα μοσχαρίσια, τρουφάκια εκλεκτού κάστανου Πάικου με σοκολάτα.

Σημειώνεται ότι η Γουμένισσα της οποίας το στοίχημα είναι να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός της βόρειας Ελλάδας προβάλλοντας τα τοπικά της εδέσματα, τα οποία συνοδεύονται με τα εκλεκτά κρασιά των οινοποιείων της, είναι μια γραφική πόλη, με 108 διατηρητέα σπίτια και τρεχούμενα νερά. Απέχει 69 χλμ από τη Θεσσαλονίκη και 20 χλμ βόρεια από την Πέλλα.

thesstoday.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ