Στην Μύκονο λειτούργησε ο Μητροπολίτης Εδέσσης Πέλλης και Αλμωπίας κ.κ Ιωήλ | PellaNews

Στην Μύκονο λειτούργησε ο Μητροπολίτης Εδέσσης Πέλλης και Αλμωπίας κ.κ Ιωήλ

Με την τέλεση σήμερα το πρωί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Ζωοδόχου Πηγής Μυκόνου Δισαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, επί τη ιερά μνήμη του Αγίου Νεομάρτυρος Μανουήλ του Κρητός, προεξάρχοντος του εκπροσωπούντος την Ιερά Σύνοδο, Μητροπολίτη Εδέσσης κ. Ιωήλ, συνιερουργούντος του Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωροθέου Β’ , με τη λειτουργική συμμετοχή Εφημερίων της νήσου και τη συμπροσευχητική παρουσία της Βουλευτού Κυκλάδων κας Αικατερίνης Μονογυιού, του Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Διαφάνειας κ. Κ. Πρίγκου, του Δημάρχου Μυκόνου κ. Κωνστ. Κουκά, του Διοικητού της Αεροπορίας Μυκόνου, του λιμενάρχη, της Προέδρου της Αδελφότητος Ανωμεριτών Μυκόνου και πολλών Μυκονίων και παραθεριστών, οι οποίοι παρέστησαν εντός και εκτός του Ναού, τηρούντων τα μέτρα υγειονομικής προστασίας , ολοκληρώθηκε το Διήμερο των Εκδηλώσεων μνήμης και τιμής προς τους ήρωες και τους μάρτυρες του 1821, που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη στη Μύκονο, πατρίδα της ηρωΐδας Μαντώς Μαυρογένους και τόπο επί μακρόν διαμονής του Αγίου Νεομάρτυρος Μανουήλ του Κρητός, του μετά ταύτην εν Χίω υπό των Οθωμανών μαρτυρήσαντος το 1792, στα πλαίσια των Συνοδικών Εκδηλώσεων, που προγραμμάτισε η Εκκλησία της Ελλάδος για τη συμπλήρωση 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Μητροπολίτης Εδέσσης κ. Ιωήλ, ο οποίος αναφέρθηκε στα τρία μαρτύρια, που καλούνται συχνά να αντιμετωπίσουν οι Χριστιανοί, το μαρτύριο του αίματος, όπως ο σήμερα τιμώμενος Άγιος Μανουήλ, το μαρτύριο της συνειδήσεως και το μαρτύριο της εφαρμογής των εντολών του Θεού στη ζωή τους, και ευχαρίστησε θερμά τον Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεο Β’ για την πρόσκληση και τη φιλοξενία του.

Ο Μητροπολίτης κ. Δωρόθεος Β’ αφού ευχαρίστησε με εγκάρδιους λόγους τον Μητροπολίτη κ. Ιωήλ, τον οποίο χαρακτήρισε κόσμημα της Ιεραρχίας, ευλογημένο με πολλά χαρίσματα από το Θεό, μεταξύ των οποίων του Υμνογράφου και του καλού πνευματικού πατέρα.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε μνημόσυνο πάντων των για του Χριστού την πίστη την αγία και της Πατρίδος την ελευθερία αγωνισαμένων και πεσόντων κατά τον αγώνα της Εθνικής Παλιγγενεσίας.

Κατ’ αυτό, ο Μητροπολίτης κ. Δωρόθεος Β’ αναφέρθηκε στη προσωπικότητα της Μυκόνιας ηρωίδας Μαντώς Μαυρογένους, τονίζοντας ότι υπήρξε γυναίκα της θελήσεως, των αγώνων, των οραμάτων, της ανιδιοτελούς αγάπης προς την πατρίδα, προς την ελευθερία και την αξιοπρέπειά, η οποία, σύμφωνα με το λόγο του Παροιμιαστή ήταν «γυναίκα ανδρεία, τιμιωτέρα λίθων πολυτελών ».

Προσέθεσε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι εάν διασώζονται τα οστά της Μαντώς, θα μοσχοβολούσαν λιβάνι, δάφνη, μπαρούτι και την αλμύρα της θάλασσας, και κατέληξε με την ιαχή «Ζητώ η Μαντώ», «Ζητώ οι ήρωες», «Ζητώ η Μύκονος»!

Συνεχάρη δε και ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον Αρχιερατικό Επίτροπο Μυκόνου, Πρωτοπρ. Πέτρο Μαραγκό, ο οποίος από την πρώτη στιγμή αγκάλιασε τις εκδηλώσεις και με πολύ κόπο αλλά και πολλή αγάπη και αποτελεσματικότητα έφερε σε πέρας με επιτυχία τις διήμερες εορταστικές εκδηλώσεις, τόσο την χθεσινή Θεατρική Παράσταση, που συγκίνησε τους θεατές, όσο και την σημερινή Επετειακή Θεία Λειτουργία.

Να σημειωθεί ότι τους Μητροπολίτες Ιωήλ και Δωρόθεο Β’ υποδέχθηκαν κατά την προσέλευσή τους στο Ναό, ο οποίος ήταν διακοσμημένος με ιδιόρρυθμο εθνικό και θρησκευτικό στολισμό, υποδέχθηκαν παιδιά του Πολιτιστικού Συλλόγου «Μαντώ», μαθητές των Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων της Μυκόνου με τις σημαίες τους, μέλη του συλλόγου Κρητών Μυκόνου και άντρες της Ελληνικής Αστυνομίας, τους οποίους, όλους, ευχαρίστησε ο Μητροπολίτης κ. Δωρόθεος Β’