Συζητήθηκε ο νέος εκλογικός νόμος στο Δ.Σ Έδεσσας | PellaNews

Συζητήθηκε ο νέος εκλογικός νόμος στο Δ.Σ Έδεσσας

Ο νέος εκλογικός νόμος και οι αλλαγές που φέρνει στην τοπική αυτοδιοίκηση απασχόλησαν την ημερήσια διάταξη της 7ης συνεδρίασης του Δ.Σ Έδεσσας.  Αρχικά ο επικεφαλής της λαϊκής συσπείρωσης έκανε μια σύντομη παρουσίαση του νέου εκλογικού νόμου κάνοντας   λόγο για ένα αντιλαϊκό νομοσχέδιο που δεν εκφράζει την λαϊκή βούληση ενώ στερεί από τα λαϊκά στρώματα το δικαίωμα της εκπροσώπησης.    

Αξίζει να επισημανθεί πως ο νέος εκλογικός νόμος προβλέπει την εκλογή Δημάρχου και Περιφερειάρχη από την πρώτη Κυριακή με ποσοστό 43% αλλά και τα 3/5 του Δ.Σ να προέρχεται από την παράταξη του Δημάρχου.  Επίσης προβλέπεται ενιαίο ψηφοδέλτιο για τις τοπικές κοινότητες στις οποίες, όταν ο πληθυσμό ξεπερνά τους 300 κατοίκους θα υπάρχουν 3 μελή συμβούλια ενώ κάτω από 300 μονομελή. Πρόεδρος τοπικών κοινοτήτων σύμφωνα με τον Γιάννη Μουράτογλου ο πλειοψηφών του πελιοψηφούντος συνδυασμού. Τέλος ο νέος εκλογικός νόμος προβλέπει και μείωση των δημοτικών συμβούλων αλλά και αύξηση των παράβολων υποψηφιότητας.

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο Γιάννης Μουράτογλου, ο οποίος αφού παρουσίασε από την πλευρά του τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου απάντησε και στις ερωτήσεις που του τέθηκαν.

«Το νομοσχέδιο κινείται στην σωστή κατεύθυνση και λύνει προβλήματα διακυβέρνησης των δήμων »

Στο νέο νομοσχέδιο κριτική άσκησε ο Γιάννης Τσεκπεντζής. Ο επικεφαλής της μείζων αντιπολίτευσης επιτέθηκε στην κυβέρνηση καθώς σύμφωνα με τον ίδιο το νομοσχέδιο εγείρει δημοκρατικές ανησυχίες και απαξιώνει τον ρόλο της αντιπολίτευσης. Παράλληλα ο Γιάννης Τσεκπεντζής άσκησε κριτική και για το θέμα της ποσόστωσης των γυναικών, παρόλο που ο συνδυασμός του δεν αντιμετώπιζε πρόβλημα όπως επισήμανε.

Τέλος τον λόγο πήραν και άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι. Αξιοσημείωτη είναι και η τοποθέτηση του Αλέξανδρου Πασχάλη να με τον αντιδήμαρχο Έδεσσας να θεωρεί θετικό τον νέο εκλογικό νόμο.