ΣΥΡΙΖΑ Γιαννιτσών: Και η οικονομία των πολιτών στη δίνη της πανδημίας | PellaNews

ΣΥΡΙΖΑ Γιαννιτσών: Και η οικονομία των πολιτών στη δίνη της πανδημίας

Ο κορωνοϊος αποτελεί μια παγκόσμια υγειονομική κρίση και είναι προφανές ότι αυτή τη στιγμή προέχει η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Έτσι, είναι δεδομένο ότι το σύστημα υγείας πρέπει να ενισχυθεί με όσους πόρους χρειαστούν, χωρίς να υπάρχει καμία δεύτερη σκέψη. Η περαιτέρω αυτή ενίσχυση, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπολείπεται του 1 δισ. ευρώ.

Τους ήρωες τους θέλουμε δηλαδή στην πρώτη γραμμή, να διακινδυνεύουν τη ζωήτους, χωρίς πολλές φορές τον απαραίτητο εξοπλισμό, αλλά όχι και να βγάζουν καιγλώσσα. Να δουλεύουν τους θέλουμε. Όχι να διαμαρτύρονται, να ζητάνεπροστατευτικά υλικά, διαγνωστικά τεστ, διορισμούς μόνιμων γιατρών και εν τέλει ναμας χαλάνε το προφίλ.

Ακόμη δυσκολότερα είναι τα πράγματα για τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας. Είναι αυτοί που χρειάζονται την μεγαλύτερη βοήθεια και ενίσχυση γιατί είναι οι αδύναμοι κρίκοι της κοινωνικής αλυσίδας.

Καλούμε λοιπόν την κυβέρνηση να σταματήσει τα ημίμετρα και ναπροχωρήσει σε ένα ουσιαστικό πακέτο στήριξης των εργαζομένων, τωνεπιχειρήσεων και της οικονομίας. Πρέπει κύριε Πρωθυπουργέ να «Μένουμε Όρθιοι». Προτείνουμε:

1. Στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας με 1 δις επιπλέον χρηματοδότηση ώστε,μεταξύ άλλων, να γίνουν 4000 μόνιμες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, ναληφθούν επαρκή μέτρα προστασίας για τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής, ναγίνει κεντρικός έλεγχος των εργαστηριακών ελέγχων και να υπάρξει ειδική μέριμναγια ευάλωτες κατηγορίες του πληθυσμού.

2. Επέκταση της προστασία της πρώτης κατοικίας μετά τον Απρίλιο του 2020 καιαπαγόρευση πλειστηριασμών μέχρι το τέλος του έτους.

3. Άμεσα μέτρα για την κοινωνική πρόνοια και αλληλεγγύη ύψους 300 εκ ευρώ μεαύξηση κατά 50% των αναπηρικών επιδομάτων και του ΚΕΑ.

4. Ειδικό επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης με τη μορφή μερίσματος ύψους 1.5 διςευρώ για να καλυφθούν εργαζόμενοι σε επισφαλείς θέσεις εργασίας – τα γνωστάμπλοκάκια, εργόσημα κλπ – αλλά και μη επιδοτούμενοι άνεργοι, συνολικό μέγεθος1,7 εκ δικαιούχοι.

5. Πλήρης κάλυψη μισθού, ασφαλιστικών εισφορών και δώρου Πάσχα των

εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα μέχρι τέλη Μαΐου και επιδότηση των ελεύθερων

επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων με ποσό ίσο με το 1/12 του περσινού τους εισοδήματος για κάθε μήνα μέχρι τα τέλη τα Μαΐου. Ύψος παρέμβασης 8,5 δις ευρώ.Μια παρέμβαση που μπορεί να δώσει τη δυνατότητα, όταν βγούμε από τα σπίτιαμας, να ξεκινήσουμε από εκεί που αφήσαμε τη ζωή μας όταν ξεκίνησε αυτή η

περιπέτεια.

6. Αναστολή καταβολής του συνόλου των φορολογικών υποχρεώσεων για έξι μήνες.

7. Πάγωμα των δανειακών οφειλών και άλλων τραπεζικών υποχρεώσεων για όσο

διαρκεί η υγειονομική κρίση.

8. Πρόγραμμα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης ύψους 3 δις ευρώ γιαμικρές και μεσαίες

επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό με κριτήρια τον

τζίρο και τους απασχολούμενους σε αυτές.

9. Επιτάχυνση εκταμίευσης των πληρωμών του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.

10. Ένα μεγαλόπνοο σχέδιο Ηρακλής για τις επιχειρήσεις, αντίστοιχο δηλαδή αυτού

που ετοιμαζόταν για τις τράπεζες, με παροχή εγγυήσεων από το ελληνικό δημόσιο ύψους 12 δισ. ευρώ, αντίστοιχο του προγράμματος της ΕΚΤ, ώστε να ενισχυθεί η

ρευστότητα τους στην περίοδο της κρίσης.

Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει καμία δικαιολογία να μην προχωρήσει σε αυτά τα μέτρα.Το Σύμφωνο Σταθερότητας έχει ανασταλεί. Οι δαπάνες για την αντιμετώπιση τουκορωνοϊού δεν μετράνε στους δημοσιονομικούς στόχους.

Η χώρα έχει μαξιλάριασφαλείας που άφησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η άρνηση της ΝΔ να στηρίξει ουσιαστικά εργαζόμενους, επιχειρήσεις και οικονομίαμε ένα πρόγραμμα μεγάλης κλίμακας, όπως κάνουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, είναικαθαρά ζήτημα πολιτικής της βούλησης και μέγα λάθος. Διότι οι κοινωνικές καιοικονομικές επιπτώσεις της ύφεσης εξαιτίας της πανδημίας θα είναι πολύ πιο

επώδυνες. Πρέπει να είμαστε από τώρα έτοιμοι για νααντιμετωπίσουμε και όσα μας περιμένουν. Τη δύσκολη μάχη για την ανόρθωση της ζωής, της οικονομίας, της χώρας.

Γιατί όταν με το καλό θα βγούμε από τα σπίτια μας,ο κόσμος μας θα είναι πολύ διαφορετικός. Δεν θα είναι όπως τον αφήσαμε. Και τομεγάλο εθνικό στοίχημα για την επόμενη μέρα είναι να μην επιτρέψουμε να πάνεχαμένες οι πρόσφατες θυσίες του ελληνικού λαού. Και αυτή είναι μια μάχη πουμπορεί να κερδηθεί αν από τώρα γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις.

Η ατομική μας ευθύνη και το «Μένουμε Σπίτι» μας κρατάει υγιείς, η πολιτική όμως και κυβερνητική σας ευθύνη θα κρατήσουν ζωντανή τη χώρα. Πρέπει να «Μείνουμε Όρθιοι».