Τιμητικό Αφιέρωμα στους Γαλατάδες για την απελευθέρωση της περιοχής | PellaNews

Τιμητικό Αφιέρωμα στους Γαλατάδες για την απελευθέρωση της περιοχής

Με ομιλητή τον Ιωάννη Παπαλαζάρου

Οι Γαλατάδες γιορτάζουν κάθε χρόνο, στις 18 Οκτωβρίου, την απελευθέρωσή τους. Εδώ και πολλά χρόνια έχουν καθιερώσει ως τοπική επέτειο απελευθέρωσης του χωριού την ημέρα αυτή.

Σύμφωνα με τοπικές προφορικές παραδόσεις, τις πρωινές ώρες της 18ης Οκτωβρίου 1912, μονάδα του Ελληνικού Στρατού κινήθηκε στην περιοχή και εξουδετέρωσε μικρές αντιστάσεις του τουρκικού στρατού που κατείχαν ακόμα  κάποια περάσματα και χωριά γύρω από τον μεγάλο Βάλτο. Μάλιστα, πάντα κατά την παράδοση, δύο ιππείς της ελληνικής μονάδας, που προηγούντο ανιχνευτικά, έπεσαν σε τουρκική ενέδρα κοντά στους Γαλατάδες και φονεύθηκαν.

Η ιστορική αλήθεια είναι ότι πράγματι, το πρωινό της 18ης Οκτωβρίου, η Ημιλαρχία (ιππική μονάδα) της 2ης Μεραρχίας Πεζικού κινήθηκε από τον Γιδά στην κατεύθυνση Εσώβαλτα – Παλιά Καρυώτισσα – Γαλατάδες. Τρεις έφιπποι προπομποί της μονάδας πυροβολήθηκαν κοντά στους Γαλατάδες από ενέδρα Τούρκων στρατιωτών, με αποτέλεσμα να φονευθεί ο ένας και να τραυματισθούν οι άλλοι δύο.

Στους Γαλατάδες θεωρούν τα γεγονότα αυτά ως καθοριστικά για την απελευθέρωση του χωριού και κάθε χρόνο τιμούν την ημέρα αυτή με εκκλησιασμό, παρέλαση των σχολείων και καταθέσεις στεφανιών στο ηρώον του χωριού. Τα τελευταία χρόνια συμμετέχει στο πρόγραμμα και ο τοπικός Πολιτιστικός Σύλλογος με χορευτικές εκδηλώσεις.

Τιμήθηκαν κι εφέτος τα ελευθέρια του χωριού με τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις και των σχολείων και του Συλλόγου. Το απόγευμα της 18ης Οκτωβρίου στο Πολιτιστικό κέντρο του χωριού πραγματοποιήθηκε ομιλία από τον εκπαιδευτικό-συγγραφέα κ. Ιωάννη Παπαλαζάρου με θέμα τα ιστορικά γεγονότα του Μακεδονικού Αγώνα και του Α΄ Βαλκανικού Πολέμου που διαδραματίσθηκαν στην περιοχή και η εκδήλωση έκλεισε με τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου υπό τη διεύθυνση του Αριστοτέλη Αμπεριάδη, που παρουσίασαν πρόγραμμα παραδοσιακών χορών και άφησαν άριστες εντυπώσεις.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο Βουλευτής κ. Διονύσης Σταμενίτης, Σύμβουλοι της Τοπικής Κοινότητας, ο πρώην Δήμαρχος κ. Γ.Στογιαννίδης και οι κάτοικοι του χωριού. Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου κ. Πέτρος Αργυρίου απένειμε στον ομιλητή τιμητική πλακέτα και υποσχέθηκε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες συνεργασίες και εκδηλώσεις για την ανάδειξη της τοπικής ιστορίας.