Εκπαιδευτικοί και μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Καλής στην Κρακοβία με το Πρόγραμμα Erasmus+ | PellaNews

Εκπαιδευτικοί και μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Καλής στην Κρακοβία με το Πρόγραμμα Erasmus+

Στο πλαίσιο του εγκεκριμένου προγράμματος Erasmus+ /KA2,  με θέμα «SpringandRespectwillcomeback» (Η Άνοιξη κι ο Σεβασμός θα επιστρέψουν)3 εκπαιδευτικοί και 2 μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου Καλής μετακινήθηκαν από τις 1 έως τις 7 Δεκεμβρίου στην Κρακοβία, την ιστορική πρωτεύουσα της Πολωνίας για πέντε αιώνες που είναι πλούσια σε πολύτιμα μνημεία πολιτισμού, τέχνηςκαι συναντήθηκαν μαζί με εκπαιδευτικούς και μαθητές από 5 (πέντε) ευρωπαϊκές χώρες, την Ιταλία, την Πολωνία, την Ρουμανία, την Λιθουανία και την Λετονία. 

Προσκεκλημένοι από το σχολείο SzkolaPodstawowaTrzebini στην Trzbinia (Τσερμπίνια) της Κρακοβίας παρουσίασαν μαθητές κι εκπαιδευτικοί από όλες τις χώρες στοιχεία της «Πολιτιστικής Κληρονομιάς» τους, όπως και στοιχεία για το σχολείο τους στην ολομέλεια των συμμετεχόντων, με γλώσσα επικοινωνίας την αγγλική.

Οι συμμετέχοντες μαθητές τόσο μέσα από βιωματικά εργαστήρια (εκμάθηση παραδοσιακών χορών, κατασκευές παραδοσιακών αξεσουάρ για στολές, πήλινων αντικειμένων και το παιχνίδι Scrabble) όσο κι από επισκέψεις σε μουσεία και πολιτιστικούς χώρους είχαν την ευκαιρία να αποκομίσουν νέες γνώσεις σχετικές με την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας που επισκέφτηκαν. Στο χώρο του σχολείου αξιοποιήθηκαν επίσης εφαρμογές με την χρήση Νέων Τεχνολογιών (Kahoot) για την διάχυση της αποκτηθείσας γνώσης με τρόπο ομαδικού παιχνιδιού που συντελέστηκαν σε συνεργασία με τους συμμετέχοντες των άλλων χωρών.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος δόθηκε σε όλους τους μαθητές η ευκαιρία να εμπλακούν σε ενδιαφέρουσες  διαπολιτισμικές δραστηριότητες, να γνωρίσουν συμμαθητές  από άλλες χώρες, να μάθουν στοιχεία από την κουλτούρα του άλλου καλλιεργώντας τον σεβασμό για την διαφορετικότητα. Μ΄ αυτόν τον τρόπο ενίσχυσαν την αυτοπεποίθηση τους και τις δεξιότητες τους καθώς επίσης εξοικειώθηκαν στη χρήση της αγγλικής γλώσσας.

Τα προγράμματα αυτά έχουν ως σκοπό να προάγουν την ευρωπαϊκή συνείδηση, την προσωπική ανάπτυξη και τις κοινωνικές δεξιότητες των συμμετεχόντων. Ταυτόχροναοι επαφές που δημιουργούνται μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών θα σταθούν αφορμή για περαιτέρω συνεργασία μεταξύ των σχολείωντους μέσω διαπολιτισμικών προγραμμάτων.Όλοι οι συμμετέχοντες έμειναν εξαιρετικά ικανοποιημένοι από την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα και τα αποτελέσματα της πρώτης συνάντησης.

Επόμενη συνάντηση στην Ρίγα της Λιθουανίας τον Απρίλιο.

Να είστε όλοι καλά.

Ο Διευθυντής

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΦΩΤΙΟΣ