Με την Δήμαρχο Κατερίνα Ιγνατιάδου συναντήθηκε η Ομάδα Πρωτοβουλίας Πολιτών του Δ. Σκύδρας | PellaNews

Με την Δήμαρχο Κατερίνα Ιγνατιάδου συναντήθηκε η Ομάδα Πρωτοβουλίας Πολιτών του Δ. Σκύδρας

Την Ομάδα Πρωτοβουλίας Πολιτών του Δήμου Σκύδρας υποδέχτηκε, σήμερα 22 Ιανουαρίου 2020, το πρωί, στο γραφείο της η Δήμαρχος Σκύδρας Κατερίνα Ιγνατιάδου μετά από προγραμματισμένο ραντεβού.

Η Ομάδα Πρωτοβουλίας στα πλαίσια του αγώνα που δίνει για την αποτροπή δημιουργίας Hot Spot στον Δήμο Σκύδρας ενημέρωσε τη Δήμαρχο για τις ενέργειες της οι οποίες είναι επικεντρωμένες στη συλλογή υπογραφών* καθώς και σε δράσεις όπως η διοργάνωση εκδηλώσεων ενημερωτικού χαρακτήρα.

Με την ευκαιρία κάλεσε την Δήμαρχο στην εκδήλωση που διοργανώνεται το Σάββατο, 25 Ιανουαρίου στο Πνευματικό Κέντρο Σκύδρας στις 18:30, με κεντρικό ομιλητή τον Διδάκτωρ Κοινωνικών Επιστημών, Θεοφάνη Μαλκίδη  με θέμα: «Από το Μακεδονικό στο Μεταναστευτικό». 

Το αποτέλεσμα της συνάντησης ήταν εποικοδομητικό με την Δήμαρχο, παρουσία και της αντιδημάρχου Μαίρης Γιακαμόζη, να συμμερίζεται την αγωνία και την ανησυχία των συμπολιτών της συγχαίροντας για τον αγώνα που δίνουν και επιβεβαιώνοντας την στάση και θέση της Δημοτικής Αρχής περί ακαταλληλότητας του πρώην στρατοπέδου αλλά και άλλου χώρου στον Δήμο για την μετατροπή του σε κέντρο φιλοξενίας μεταναστών. Μάλιστα ενημέρωσε την Ομάδα Πρωτοβουλίας για την επικοινωνία που έχει με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η οποία έχει την επίσημη ενημέρωση από το Υπουργείο για τα θέματα των Hot Spot και των σημείων που επιλέγονται για την δημιουργία τους. 

Η Δήμαρχος και Ομάδα Πολιτών συμφώνησαν να βαδίζουν σε κοινό δρόμο ώστε ο Δήμος Σκύδρας και οι πολίτες του να μην βρεθούν προ εκπλήξεως.  

*Θυμίζουμε ότι η Ομάδα Πρωτοβουλίας Πολιτών του Δήμου Σκύδρας συλλέγει υπογραφές ώστε να ισχυροποιήσει την θέση της και το ψήφισμα της που αρνείται κατηγορηματικά την δημιουργία Hot Spot στο πρώην στρατόπεδο ή σε οποιοδήποτε άλλο χώρο (ιδιωτικό ή δημόσιο) του Δήμου Σκύδρας

Δημοσιεύουμε για άλλη μια φορά το ψήφισμα της Ομάδας Πρωτοβουλίας Πολιτών

 

 

Στο γραφείο της Δημάρχου Σκύδρας παρουσία της αντιδημάρχου Γιακαμόζη

ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΟΥ Δ. ΣΚΥΔΡΑΣ

ΨΗΦΙΣΜΑ

Η υπογραφή μας στο κείμενο αυτό βεβαιώνει τη ρητή και συνειδητή μας άρνηση να δεχθούμε τη δημιουργία κέντρου εγκατάστασης προσφύγων/μεταναστών/λαθρομεταναστών που σχεδιάζεται να λειτουργήσει στο πρώην στρατόπεδο «ΔΟΥΜΤΣΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ» ή σε οποιοδήποτε άλλο χώρο (ιδιωτικό ή δημόσιο) του Δήμου μας.

Οι κυβερνώντες στην βία τους να επιλύσουν το πρόβλημα της «εισβολής» των προσφύγων/μεταναστών/λαθρομεταναστών περιφρονητικά αγνόησαν τη βούληση των κατοίκων της κωμόπολής μας και περιφρόνησαν τα βασικά μας δικαιώματα να κινούμεθα και να αναπνέουμε ελεύθερα στον τόπο που γεννηθήκαμε, δουλεύουμε και εγκαταβιώνουμε με τις οικογένειές μας, αφού δεν ζήτησαν όχι μόνον από εμάς, αλλά ούτε καν από τους τοπικούς μας άρχοντες, την άποψή μας πριν από την λήψη της απόφασης να δημιουργήσουν κέντρο υποδοχής και φύλαξης προσφύγων/μεταναστών/λαθρομεταναστών στον Δ. Σκύδρας.

ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΟΤΙ:

Για το πρώην στρατόπεδο, οπού κατά προτεραιότητα σχεδιάζεται η εγκατάσταση του κέντρου προσφύγων/μεταναστών/λαθρομεταναστών, βρίσκεται μέσα στον πολεοδομικό και οικονομικό ιστό της πόλης μας.

Συγκεκριμένα:

1) συνυπάρχει με 120 κατοικίες οικογενειών με ανήλικα παιδιά στο λόφο ΤΟΥΜΠΑ

2) βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το Κέντρο Υγείας Σκύδρας και Περιχώρων, το οποίο επί σειρά ετών καλύπτει τις ανάγκες για επείγουσα περίθαλψη  όλων των κατοίκων του κάμπου του Δ. Σκύδρας

3) είναι παρακείμενο στο Δημόσιο Κλειστό Γυμναστήριο Σκύδρας και στο Ανοιχτό Γήπεδο Σκύδρας, όπως επίσης και σε ιδιωτικούς χώρους άθλησης

4) είναι όμορος με τους πολυπληθείς οικισμούς Ριζού και Σεβαστειανών 

5) βρίσκεται σε απόσταση μόλις 50 μέτρων από το ναό του Διός, μνημείο του 3ου αιώνα πχ,  που αποτελεί  ένα από τα σπουδαιότερα αρχαιολογικά ευρήματα της βόρειας Ελλάδας

6) γειτνιάζει με τις γεωργικές καλλιέργειες κάθε είδους (ροδάκινα, βερίκοκα, μήλα, σταφύλια,  λαχανικά)

7) χωρίζεται από το πλάτος μόνο μιας επαρχιακής οδού από μεγάλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις που παράγουν μηχανήματα επεξεργασίας και υλικά συσκευασίας φρούτων, λαχανικών και κάθε είδους τροφίμων, κονσερβοποίησης  φρούτων, διαλογής και συσκευασίας νωπών φρούτων και λαχανικών, καθώς  και τους αποθηκευτικούς τους χώρους

8) βρίσκεται απέναντι από δημόσιες υπηρεσίες (Τελωνείο, Χημείο), αλλά και από ιδιωτικές επιχειρήσεις

9) αποτελεί τη μοναδική ελεύθερη έκταση αυτού του μεγέθους (πλέον των 500 στρεμμάτων) στην ευρύτερη περιοχή του κάμπου της Σκύδρας για λειτουργία αναπτυξιακών προγραμμάτων (όπως Κέντρο Καινοτόμων Δραστηριοτήτων και Αειφόρου Ανάπτυξης -έργο που έχει ήδη ενταχθεί στον υφιστάμενο σχεδιασμό της Αντιπεριφερειακής Ενότητας Πέλλας και το οποίο κινδυνεύει να ματαιωθεί από την ενδεχόμενη εγκατάσταση στον ίδιο χώρο του κέντρου λαθρομεταναστών-)

Για  τους προαναφερόμενους λόγους η εγκατάσταση προσφύγων/μεταναστών/λαθρομεταναστών στο παραπάνω στρατόπεδο, καθώς και σε οποιοδήποτε άλλο χώρο του Δ. Σκύδρας (ιδιωτικό ή δημόσιο) είναι άκρως επικίνδυνη:

Α) για την δημόσια υγεία

Β) για την ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας των κατοίκων 

Γ) για την ανάπτυξη του παρακμάζοντα τόπου μας

Εξηγούμεθα: 

 Δεν έχουμε καμία απολύτως εμπιστοσύνη στην εξασφάλιση των ενδεδειγμένων μέτρων φύλαξης και των κατάλληλων συνθηκών υγιεινής.

 Το μέχρι σήμερα στοίβαγμα των προσφύγων/μεταναστών/λαθρομεταναστών σε άθλιες συνθήκες, όπου διαπιστώνεται η εγκαταβίωσή τους, δε μας αφήνει καμιά αμφιβολία ότι τα ίδια και χειρότερα θα ισχύσουν εάν επιτρέψουμε να δημιουργηθεί κέντρο φύλαξης αυτών στον Δήμο μας. 

 Είμαστε βέβαιοι ότι σε αυτό θα αποσταλούν πρόσφυγες/μετανάστες/λαθρομετανάστες σαν «ανθρώπινα ερείπια», πάνω στα οποία οι κυβερνώντες την υφήλιο στήνουν τα σχέδιά τους και κανένας δεν θα προστατεύσει την υγεία μας.

 Παράλληλα κανένας δεν θα νοιαστεί για την ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας μας από εγκληματικά στοιχεία που αναπόφευκτα περιλαμβάνονται στους πρόσφυγες/μετανάστες/λαθρομετανάστες, όπως καθημερινά ομολογείται από την καταγραφή εγκληματικών πράξεων στα ΜΜΕ. 

 Η εγκληματικότητα στους πρόσφυγες/μετανάστες/λαθρομετανάστες είναι ομολογημένη και κατανοητή, αφού η έλλειψη γνωστής ταυτότητάς τους και η ανάγκη επιβίωσης τους καθιστά πολλούς από αυτούς πειθήνια όργανα εγκληματικών αλλά και τρομοκρατικών οργανώσεων.

 Η ενδεχόμενη λειτουργία κέντρου είναι βέβαιο ότι θα καταστρέψει τις εμπορικές συναλλαγές της περιοχής μας, στην οποία στηρίζεται η επιβίωση των κατοίκων της. (Καταγγέλλουμε ότι η φημολογία και μόνον περί ίδρυσης κέντρου προσφύγων/μεταναστών/λαθρομεταναστών είχε επηρεάσει στο παρελθόν αρνητικά τη σύναψη ή ανανέωση εμπορικών συμβάσεων αναφορικά με την εμπορία και διακίνηση φρούτων και λαχανικών).

Συμπερασματικά:

I. Καμιά υπερβολή δεν συνιστά ότι η άρνησή μας να συναινέσουμε στην ίδρυση κέντρου προσφύγων/μεταναστών/λαθρομεταναστών ή διάθεση οποιουδήποτε άλλου χώρου για ίδια χρήση (ιδιωτικού ή δημόσιου) στον Δήμο μας, αποβλέπει μόνον στην ομαλή συνέχιση της ζωής μας, που απορρέει από την υπερεκατονταετή ειρηνική συνύπαρξη ανθρώπων, οι οποίοι από γενιά σε γενιά γνωριζόμαστε μεταξύ μας, εμπιστευόμαστε ο ένας τον άλλον και η ταυτότητα καθενός μας είναι γνωστή στο διπλανό του.

II. Δεν εμφορούμεθα από ρατσιστικές αντιλήψεις, ούτε πάσχουμε από ξενοφοβία.  Η Σκύδρα αποδεδειγμένα έχει απορροφήσει, με σεβασμό στην ανθρώπινη αξία,  τον μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών αναλογικά με το μικρό πληθυσμό της κι έχει συμβάλλει, όσο κανένας άλλος τόπος στην Ελλάδα, στην επίλυση του προβλήματος της μετανάστευσης. Τα τελευταία τριάντα χρόνια στον Δήμο μας έχουν φιλοξενηθεί χιλιάδες οικογένειες μεταναστών όλων των εθνικοτήτων και πλείστες από αυτές έχουν λάβει νόμιμες άδειες διαμονής και ζουν πλέον μόνιμα στον Δ. Σκύδρας εργαζόμενοι είτε στις τοπικές επιχειρήσεις, είτε στις αγροτικές καλλιέργειες, ενώ ικανός αριθμός είναι επιτυχημένοι νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες, τέλος δε τα τέκνα τους σπουδάζουν στα ελληνικά σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης. Ο Δήμος  μας όμως πλέον δεν αντέχει να δεχθεί άλλους πρόσφυγες/μετανάστες/λαθρομετανάστες σήμερα, διότι η οικονομική κρίση την έπληξε καίρια και αυτήν και εμάς τους κατοίκους της. 

III. Επίσης είναι ανιστόρητο κι επικίνδυνο να ξεχνά ο καθένας μας, ότι ο Δ. Σκύδρας  βρίσκεται σε ευαίσθητη παραμεθόριο περιοχή και για το λόγο αυτό δεν πρέπει να αλλοιωθεί περαιτέρω η σύνθεση του πληθυσμού του από την παρουσία προσφύγων/μεταναστών/λαθρομεταναστών.

IV. Καθόλου δεν αδιαφορούμε για τους πρόσφυγες/μετανάστες/λαθρομετανάστες, χωρίς καμιά προοπτική και σε άθλιες συνθήκες. Αντιθέτως τους συμπονούμε κι ενδιαφερόμαστε για αυτούς πραγματικά. Πιστεύουμε όμως ότι αν η πρόθεση της κυβέρνησης είναι σοβαρή και θέλει να τους βοηθήσει αληθινά, είτε να επαναπροωθηθούν στις χώρες καταγωγής τους, είτε να προωθηθούν σε τρίτες χώρες, είτε ακόμη να μείνουν στην πατρίδα μας μόνιμα (αν συντρέχουν στο πρόσωπό τους οι νόμιμες προϋποθέσεις), πρέπει να δημιουργήσει τα κέντρα φιλοξενίας τους σε χώρους φυλασσόμενους από φυσικά σύνορα π.χ. σε ένα νησί ή σε ένα οροπέδιο μακριά από κατοικημένες περιοχές. Εκεί να δημιουργήσει ανοιχτούς και αξιοπρεπείς  χώρους υποδοχής και προσωρινής φιλοξενίας των προσφύγων/μεταναστών/λαθρομεταναστών, όπου να τους παρέχεται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σίτιση, στέγαση, νομική προστασία και τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα.

Την παραπάνω άποψή μας επιβάλλει η κοινή λογική και η προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος της υγιεινής διαβίωσης και της ελεύθερης και ασφαλούς εγκαταβίωσης των Ελλήνων πολιτών στους τόπους κατοικίας τους. 

Αυτό θέλουμε κι εμείς, με σεβασμό και αγάπη για το συνάνθρωπό μας

ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ.

Απευθυνόμαστε σε κάθε αρμόδιο κυβερνητικό φορέα και αρχή και δηλώνουμε ότι:

Λέμε ΟΧΙ στην δημιουργία κέντρου φύλαξης ή οποιουδήποτε άλλου χώρου με ίδια χρήση (ιδιωτικού ή δημόσιου) προσφύγων/μεταναστών/λαθρομεταναστών στον Δ. Σκύδρας,  για τη  ματαίωση των οποίων θα αγωνιστούμε με όλες τις δυνάμεις μας.