close search results icon

Τουρισμός: Τα road trips ανεβάζουν ταχύτητα - Αναλυτικός πίνακας για οικονομικούς προορισμούς

η άνοδος στις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων και των δωματίων στα ξενοδοχεία υπερέβη το 20%.

Τα περίφημα «road trips» ανά την Ελλάδα επιστρέφουν ψηλά στις επιλογές των τουριστών, οι οποίοι, αφενός λόγω του υψηλού κόστους μετακίνησης σε κάποιον νησιωτικό προορισμό και αφετέρου προκειμένου να αποφύγουν τον συνωστισμό λόγω της πανδημικής κρίσης, προσπαθούν να περιορίσουν το… απαιτούμενο budget.

Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, η άνοδος στις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων και των δωματίων στα ξενοδοχεία υπερέβη το 20% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκε στο 48,5% και στο 27,7% αντίστοιχα, ενώ αύξηση σε ποσοστό 20,4% κατέγραψαν οι τιμές στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, ανεβάζοντας σημαντικά το συνολικό κόστος των φετινών διακοπών.

» ΕΥΒΟΙΑ

Στην πρωτοκαθεδρία στις προτιμήσεις των τουριστών που επιλέγουν φέτος οδικούς προορισμούς βρίσκεται η Εύβοια, με αιχμή την ευρύτερη περιοχή της Αιδηψού. Με τους Ελληνες να αντιπροσωπεύουν αυτή τη στιγμή το 70% των τουριστών που βρίσκονται στην Αιδηψό, η πληρότητα στα ξενοδοχεία της περιοχής υπερβαίνει το 80%, με τις προβλέψεις για το επόμενο διάστημα μέχρι και τον Σεπτέμβριο να είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές.

Σε αυτή την τάση συντείνουν και τα προγράμματα που «τρέχουν» στο πλαίσιο της ενίσχυσης του εσωτερικού τουρισμού, με τον πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων Λουτρών Αιδηψού, κ. Θοδωρή Ρουμελιώτη, να επισημαίνει ότι τις τελευταίες 10 ημέρες έχει τονωθεί σημαντικά η τουριστική κίνηση στην περιοχή. «Υπάρχει έντονη ζήτηση μέχρι και τον Σεπτέμβριο και εκτιμούμε ότι η σεζόν θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τις 28 Οκτωβρίου. Πάντως, οι ταξιδιώτες δεν δαπανούν μεγάλα χρηματικά ποσά, είναι φειδωλοί», τονίζει, λέγοντας πως οι αφίξεις και ο τζίρος των επιχειρήσεων μπορεί να καλύψει το 70%-80% των επιπέδων του 2019.

«Σε επίπεδο κερδοφορίας ενδέχεται να καταφέρουμε να καλύψουμε το 60% του 2019», προσθέτει, με το κόστος ενός δωματίου για μία τετραμελή οικογένεια να ξεκινά ανάλογα με την κατηγορία του ξενοδοχείου από 70 έως 110 ευρώ ανά διανυκτέρευση.

» ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Διαφορετικές ταχύτητες καταγράφει η τουριστική κίνηση στην Πελοπόννησο, που παραδοσιακά αποτελεί έναν από τους πλέον δημοφιλείς οδικούς προορισμούς για Ελληνες και ξένους ταξιδιώτες.

Η ζήτηση από την εσωτερική αγορά εντείνεται σταδιακά, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων Αρκαδίας και του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου, κ. Κώστα Μαρινάκο, ωστόσο, όπως επισημαίνει, φέτος οι Ελληνες φαίνεται ότι έχουν περιορίσει τον αριθμό των διανυκτερεύσεων στις 3-5 έναντι της μίας εβδομάδας και των 10 ημερών του παρελθόντος. Πάντως, η εγγύτητα της Πελοποννήσου στο κλεινόν άστυ καλλιεργεί τις προσδοκίες για υψηλές πληρότητες που θα φτάσουν το 100% μέχρι το τέλος της σεζόν. Ηδη η πληρότητα στους δημοφιλείς προορισμούς ξεπερνά το 85%-90%, με τον πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων Λακωνίας, κ. Δημήτρη Πολλάλη, να διαπιστώνει σταδιακή τόνωση του τουριστικού ρεύματος. «Το τελευταίο διάστημα άρχισε να υπάρχει μεγαλύτερη κινητικότητα. Πάντως, τον Αύγουστο η πληρότητα διαφαίνεται ότι θα αγγίξει το 100%», τονίζει. Το κόστος για ένα δίχωρο δωμάτιο ιδανικό για τετραμελή οικογένεια ξεκινά από 100 έως και 120 ευρώ στην Πελοπόννησο.

» ΜΑΓΝΗΣΙΑ

Ρυθμούς ανεβάζει σταδιακά και η τουριστική κίνηση στη Μαγνησία, με την πληρότητα να κινείται αυτή τη στιγμή γύρω στο 40% και τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής να είναι εκείνες που θα σώσουν την παρτίδα. «Τον Μάιο και τον Ιούνιο οι κρατήσεις ήταν ελάχιστες. Εχει περιοριστεί φέτος η σεζόν, ωστόσο προστίθενται πλέον κρατήσεις μέχρι τον Σεπτέμβριο. Τώρα αρχίζει σταδιακά και υπάρχει κινητικότητα», επισημαίνει ο κ. Γιώργος Ζαφείρης, πρόεδρος της τοπικής Ενωσης Ξενοδόχων.

» ΠΙΕΡΙΑ

Η εύκολη οδική πρόσβαση από όλες τις περιοχές της ηπειρωτικής χώρας αποτελεί σημαντικό ατού για την Πιερία, η οποία συγκαταλέγεται στους ελκυστικούς προορισμούς για τα λεγόμενα «road trips». Η πληρότητα στα ξενοδοχεία 3, 4 και 5 αστέρων διαμορφώνεται σε επίπεδα άνω του 70%-80%, με την εσωτερική αγορά να κάνει σταδιακά πιο αισθητή την παρουσία της. «Το διάστημα από τον Απρίλιο μέχρι και τον Ιούνιο δεν ήταν καλό, ωστόσο ο Ιούλιος μέχρι στιγμής είναι καλύτερος σε σχέση με το 2021 και κάποιες επιχειρήσεις κινούνται σε επίπεδα ανώτερα του 2019. Βέβαια, έχει αλλάξει το μίγμα των ταξιδιωτών φέτος», τονίζει ο Ηρακλής Τσιτλακίδης, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Πιερίας. «Η εύκολη πρόσβαση σε συνδυασμό με τις ελκυστικές τιμές και το πακέτο που προσφέρουμε σε επίπεδο διαμονής και διατροφής στους ταξιδιώτες έχει κάνει την περιοχή μας δημοφιλή προορισμό διακοπών», προσθέτει, λέγοντας πως τα προγράμματα ενίσχυσης του εσωτερικού τουρισμού συμβάλλουν σημαντικά στην τόνωση της ζήτησης.

» ΛΕΥΚΑΔΑ

Στο ρελαντί κινείται για την ώρα η ζήτηση στη Λευκάδα, που κερδίζει έδαφος στις επιλογές των ταξιδιωτών που επιθυμούν να περιορίσουν το κόστος των διακοπών λόγω και της οδικής πρόσβασης. «Η πληρότητα στα ξενοδοχεία του νησιού διαμορφώνεται στο 60% και μόνο τα Σαββατοκύριακα τα καταλύματα γεμίζουν», όπως εξηγεί ο πρόεδρος της τοπικής Ενωσης Ξενοδόχων Μανώλης Θερμός. Μάλιστα, όπως εκτιμούν οι επιχειρηματίες, ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος θα είναι οι δύο μήνες που θα κρίνουν την τουριστική περίοδο, με δεδομένο ότι ο Αύγουστος θα ανακτήσει τη χαμένη δυναμική του.

«Φρένο» στις διεθνείς οδικές αφίξεις

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ, την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2022 καταγράφηκαν 1,5 εκατ. διεθνείς οδικές αφίξεις, έναντι 2,7 εκατ. της περιόδου Ιανουαρίου-Μαΐου 2019, παρουσιάζοντας μείωση κατά 1,2 εκατ. οδικές αφίξεις (-45,7%). Υπενθυμίζεται ότι το 2021 καταγράφηκαν 4 εκατ. διεθνείς οδικές αφίξεις, έναντι 12,3 εκατ. το 2019, παρουσιάζοντας μεγάλη μείωση κατά 8,4 εκατ. (-67,9%).

Υπενθυμίζεται ότι οι διεθνείς οδικές αφίξεις το 2019, έτος-ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό, ξεπέρασαν τα 12 εκατομμύρια, αντιπροσωπεύοντας επί της ουσίας περίπου το 1/3 των συνολικών αφίξεων, γεγονός που αποτυπώνει τη σημασία του οδικού τουρισμού για τη χώρα μας.

Ανάρπαστα τα Airbnb

Την ίδια στιγμή, με δεδομένο το υψηλό κόστος των διακοπών και με στόχο τον περιορισμό των δαπανών, πολλοί είναι οι ταξιδιώτες, Ελληνες και ξένοι, που στρέφονται στην ενοικίαση κάποιου ακινήτου μέσω Διαδικτύου, καθώς σχεδόν το σύνολο των καταλυμάτων που είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου Airbnb διαθέτει οικοσκευές που χρειάζεται μια οικογένεια για να ετοιμάσει τα γεύματά της.

«Μπορεί για τους νεότερους ή/και για οικογένειες που διαθέτουν την οικονομική άνεση οι οικοσκευές να μην είναι τόσο απαραίτητες, αλλά όταν μια οικογένεια με 2 παιδιά θελήσει να κάνει διακοπές, θα πρέπει να συμπεριλάβει στον προϋπολογισμό της τα καθημερινά έξοδα για ροφήματα και γεύματα», επισημαίνει ο Θέμης Μπάκας, πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates. Η δυνατότητα να μπορείς να φτιάξεις τον καφέ σου και να μαγειρέψεις παρέχει την ευχέρεια να παρατείνεις τις ημέρες διακοπών. Η πλειονότητα των διαθέσιμων καταλυμάτων που μισθώνονται διαδικτυακά ιδιαίτερα στην ηπειρωτική Ελλάδα είναι ολόκληρες κατοικίες άνω των 50 τ.μ.-60 τ.μ., με το κόστος διαμονής για μία τετραμελή οικογένεια σε πολλές περιπτώσεις να μην ξεπερνά τα 500 ευρώ για πέντε διανυκτερεύσεις.

1-nF6UE.png
2-xxdyh.png
3-LDSmw.png

Πηγή/Επεξεργασία: Ιστοσελίδες βραχυχρόνιας μίσθωσης/Πανελλαδικό Δίκτυο E-Real Estates. Ολόκληρα διαμερίσματα ή αυτοτελείς κατοικίες (όχι βίλες) για τετραμελείς οικογένειες. * Το κόστος διαμονής προκύπτει βάσει της διαθεσιμότητας. Η κατοικία στην ίδια τιμή μπορεί να φιλοξενήσει έως και 6 άτομα, ανάλογα με την πολιτική του εκάστοτε ιδιοκτήτη-διαχειριστή.

πηγή: eleftherostypos.gr




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ