close search results icon

Τζάκι: Τι πρέπει να προσέχουμε και τι ξύλα πρέπει να καίμε

Τζάκι: Τι πρέπει να προσέχουμε και τι ξύλα πρέπει να καίμε

Η επικινδυνότητα για την υγεία μας από τα μικροσωματίδια και τις ουσίες που εκλύονται από το κάψιμο των ξύλων του τζακιού δεν είναι μια νέα διαπίστωση. Επιστημονικές μελέτες έχουν συνδέσει τον καπνό από τις οικογενειακές αυτές εστίες θαλπωρής με επιπτώσεις στο αναπνευστικό σύστημα και τους πνεύμονες. Όμως η πρόκληση μιας ιδιαίτερα σημαντικής βλάβης στον οργανισμό, όπως μας εξηγεί ο κ. Στέλιος Λουκίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Πνευμονολογίας, Β’ Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική Ε.Κ.Π.Α, Νοσοκομείο «Αττικόν», εξαρτάται από τη συχνότητα και το συνολικό χρόνο που είμαστε εκτεθειμένοι στον καπνό του τζακιού αλλά και την καύσιμη ύλη που χρησιμοποιούμε.

Όπως σημειώνει ο καθηγητής, υπάρχουν συστάσεις για τη μη συνεχή χρησιμοποίηση του τζακιού μια σύσταση που στην Ελλάδα τηρείται αφενός λόγω των καιρικών συνθηκών αφετέρου διότι δεν είναι πολλοί εκείνοι οι οποίοι έχουν ως βασική εστία θέρμανσης μόνο το τζάκι.

Να υπενθυμίσουμε ότι το θέμα της επικινδυνότητας από την καύση για θέρμανση, είχε λάβει σημαντικές διαστάσεις την περίοδο της κρίσης καθώς αρκετοί ήταν εκείνοι οι οποίοι έκαιγαν «ότι έβρισκαν», με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα νέφος αιθαλομίχλης, που επιβάρυνε την υγεία, ειδικά κάποιων ευπαθών ατόμων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ