close search results icon

Βουλγαρία : Επιγραφικά μνημεία αποκαλύπτουν άγνωστες σελίδες της ιστορίας της Πρώτης Βουλγαρικής Αυτοκρατορίας

Βουλγαρία : Επιγραφικά μνημεία αποκαλύπτουν άγνωστες σελίδες της ιστορίας της Πρώτης Βουλγαρικής Αυτοκρατορίας

Επιγραφικά μνημεία αποκαλύπτουν άγνωστες σελίδες της ιστορίας της Πρώτης Βουλγαρικής Αυτοκρατορίας (681 - 1018 μ.Χ.) και αποτελούν "την κύρια πηγή πληροφοριών για τη γλώσσα και τον γραμματισμό των Βούλγαρων", τόνισε ο καθηγητής Καζίμιρ Ποπκονσταντίνοφ παρουσιάζοντας την έκθεσή του με τίτλο "Μεσαιωνική βουλγαρική γραφή: η συμβολή της επιγραφικής" σε ένα διεθνές φόρουμ που πραγματοποιείται στη Σόφια, αφιερωμένο στο κυριλλικό αλφάβητο, σύμφωνα με το Βουλγαρικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Ποπκονσταντίνοφ ανέφερε ότι το μονοπάτι μελέτης της επιγραφικής είναι ένα δύσκολο μονοπάτι. Από τον τεράστιο λογοτεχνικό πλούτο που παρήγαγαν οι άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος και οι μαθητές τους, μόνο όψιμες μεταγραφές σώθηκαν για να φτάσουν στη σημερινή εποχή. Τα επιγραφικά μνημεία που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα είναι εξαιρετικά πολύτιμα, με γλωσσικά δεδομένα που προκαλούν έκπληξη, είπε ο ιστορικός. Δίνουν την ευκαιρία να μάθει κανείς περισσότερα για τα γλωσσικά χαρακτηριστικά της βουλγαρικής γραφής και πολιτισμού.

Τα μεσαιωνικά επιγραφικά μνημεία της Πρώτης Βουλγαρικής Αυτοκρατορίας αποδεικνύουν ότι η παλαιά σλαβονική γλώσσα δεν ήταν μια lingua sacra, δηλαδή γλώσσα θρησκευτικής λογοτεχνίας και πρακτικής. Αντίθετα, ήταν μια γλώσσα που εξυπηρετούσε πλήρως όλους τους τομείς της πνευματικής και κοινωνικής ζωής του βουλγαρικού λαού.

Το συγκρότημα σπηλαίων Μουρφάτλαρ στη Ρουμανία έχει επιγραφές σε κυριλλική, γλαγολιτική και ελληνική γραφή, καθώς και 40 επιγραφές που μοιάζουν με ρούνες, είπε ο Ποπκονσταντίνοφ. Αυτές οι επιγραφές που μοιάζουν με ρούνες μπορούν να αποδειχθούν απαραίτητες για την επίλυση ορισμένων προβλημάτων που σχετίζονται με την περιγραφή της γλωσσικής και γραφικής τους εξέλιξης στη μεσαιωνική βουλγαρική γραφή, σύμφωνα με τον ιστορικό.

Το φόρουμ, του οποίου ο συνεργάτης από τον χώρο των μέσων ενημέρωσης είναι το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων (BTA), εγκαινιάστηκε από την αντιπρόεδρο της Βουλγαρίας, Ιλιάνα Γιότοβα.

Πηγή: Βουλγαρικό Πρακτορείο Ειδήσεων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ