Η Εφη Ταμβισκου για τον Κοροναϊό | PellaNews

Η Εφη Ταμβισκου για τον Κοροναϊό

ΠΕΡΙ ΚΟΡΩΝΑ..ΙΟΥ
Αγαπητοι φίλοι κσι φίλες. Πολύς ο λόγος περί κορωναιού  και έχετε όλοι λίγο η  πολύ αντιληφθεί,ότι τα συμπτώματα σε γενικές γραμμές προσομοιάζουν κατά πολύ με τα της κοινής γρίππης!
Ομως σαν Πρόεδρος της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων του νοσοκομείου μας θα ήθελα να επισημάνω περεταίρω  τα εξής.
1.Βασική σημασία και προτεραιότητα έχει ο ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ του ιού κατά το βέλτιστο δυνατό.  Κρίνεται ΖΩΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ η παραμονή κατ’οίκον, η αποχή από την παρακολούθηση μαθημάτων , από την εργασία, αλλά και η ΑΠΟΦΥΓΗ ΑΣΚΟΠΗΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ, όταν  εμφανιστούν συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού. ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΑΡΟΤΡΥΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΝΟΣΟΥΝΤΕΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ, ΦΙΛΟΥΣ ,Η ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ, ΝΑ ΣΥΜΜΟΡΦΩΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΥΤΕΣ.
2.Αυστηρά θα πρέπει να αποφεύγουμε τη στενή επαφή, εφόσον αυτό είναι δυνατό,με οποιοδήποτε άτομο εμφανίζει συμπτώματα από το αναπνευστικό, όπως βήχα ή πταρμό,καταρροή κλπ. Λέγοντας στενή επαφή εννοώ περισσότερο από 15 λεπτά πρόσωπο με πρόσωπο, η περισσότερο απο 2 ώρες σε κλειστό χώρο και συγχρωτισμό.
3. Θα πρέπει να αποφεύγουμε την επαφή των  χεριών μας, πολύ περισσότερο όταν  είναι λερωμένα, με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα μας , για την μείωση του κινδύνου επιμόλυνσης.
4.Να αποφεύγουμε την κοινή χρήση των μολυβιών, των στυλό, των μαρκαδόρων και άλλων αντικειμένων.Κατά προτίμηση να έχουμε τα προσωπικά μας είδη για οποιαδήποτε χρήση, ειδικότερα όσον αφορά τα  είδη υγειινής.
5. Σε βήχα ή φτέρνισμα, να γίνεται κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι μας στο ύψος του αγκώνα, ή με χαρτομάντηλα, και  απόρριψη του χρησιμοποιημένου χαρτομάντηλου στους κάδους απορριμάτων. ΠΑΝΤΑ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ 
επιμελές πλύσιμο των χεριών. 
6. Επιμελές πλύσιμο των χεριών σημαίνει με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20’’. Επίσης πριν τη 
λήψη τροφής , και μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα. Προσεκτικό στέγνωμα χεριών κατά προτίμηση  με ΧΑΡΤΙΝΕΣ ΧΕΙΡΟΠΕΤΣΕΤΕΣ μιας χρήσης, και απόρριψή τους στους κάδους απορριμάτων.
Εναλλακτικά του πλυσίματος χεριών, μπορεί να εφαρμοστεί καλό τρίψιμο των χεριών με ΑΝΤΙΣΗΠΤΙΚΟ 
αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντηλα με αλκοόλη.Το αλκοολούχο διάλυμα πρέπει να βρίσκεται κοντά στην έξοδο της αίθουσας(ειδικά προκειμένου για δημόσιες υπηρεσίες, σχολεία κλπ) αφού είναι απαραίτητη η χρήση του και κατά την έξοδο από αυτή.
 7.Απαγορεύεται να ΠΙΝΟΥΜΕ  ΝΕΡΟ  απευθείας από τη βρύση με το στόμα.(ειδικά τα μικρά παιδιά)
8. Να εφαρμόζεται συστηματικός και επαρκής αερισμός όλων των χώρων κατά διαστήματα.
9.Να εφαρμόζεται συχνός καθαρισμός των λείων επιφανειών που χρησιμοποιούνται επί το πλείστον (π.χ.τραπέζια, πόμολα, χερούλια, κουπαστή από σκάλες ή κιγκλίδωμα, βρύσες κλπ), με κοινά καθαριστικά, δηλαδή υγρό σαπούνι και νερό, ή διάλυμα οικιακής χλωρίνης 10% (1 μέρος οικιακής χλωρίνης αραιωμένο σε 10 μέρη νερό) ή αλκοολούχο αντισηπτικό. 
10. Οι εργασίες καθαρισμού να γίνονται με χρήση γαντιών και  στολή εργασίας, τα μεν γάντια μετά τη χρήση τους  να απορρίπτονται, τα ρούχα προκειμένου για το προσωπικό καθαριότητας που θα απασχοληθεί, να πλένονται πριν ξαναχρησιμοποιηθούν. Σε κάθε περίπτωση καλύτερη επιλογή θα είναι  οι ποδιές μιας χρήσης, που μπορούν να απορριφθούν.
11. Οι κάδοι απορριμμάτων θα πρέπει ΠΑΝΤΑ  να παραμένουν ΚΛΕΙΣΤΟΙ.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Η χρήση γαντιών μιας χρήσης, δεν αντικαθιστά σε καμιά περίπτωση το σωστό  πλύσιμο των χεριών.Το καλύτερο είναι να προηγείται πλύσιμο χεριών, να  ακολουθεί το αντισηπτικό και τέλος τα γάντια.
Φίλες και φίλοι μου σίγουρα πολλά μπορεί να αλλάξουν στην πορεία,  καθώς εξελίσσεται η επιδημία. 
Αυτό που δεν θα αλλάξει είναι η ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΔΗΜΟΤΕΣ ΜΑΣ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥΜΕ, ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΑΓΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ.
Το Νοσοκομείο μας θα αντιμετωπίσει και αυτή την ΚΟΡΩΝΑ _ΠΡΟΚΛΗΣΗ με ψυχραιμία,γνώση και ετοιμότητα. 
Είμαστε στην αρχή ακόμα του ΠΟΛΕΜΟΥ. Αλλά με έτοιμο σχεδιασμό και πλάνο για τα δύσκολα.
Γιαυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΨΟΓΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΣ
1. τον κ.Σμία Διοιηκητή του νοσοκομείου, τον διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας κ Κοντοβίτση, όλο το ιατρικό προσωπικό που ανταποκρίθηκαν στην πρόκληση.παρά τις αρχικές δυσκολίες μας.τα  διοιηκητικά στελέχη κ Μπαδινάκη Ι. και Γκέντση Δ. που προσπαθούν να σταθούν αρωγοί στις υπέρμετρες αλλά αναγκαίες  απαιτήσεις μας.
2.την Διεύθυνση Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, Διευθύνουσα και Τομεάρχισα αντίστοιχα , κυρίες Βλαδίκα και Κόλια, που κατεθεσαν ψυχή ώστε να καλύψουν τις  βάρδιες   ετοιμότητας με νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό  κατά την επείγουσα κατάσταση που προέκυψε.  Ευχαριστώ όλο το νοσηλευτκό,το παραιατρικό( μικροβιολογικού και ακτινολογικού εργαστηρίου) αλλά και το βοηθητικό προσωπικό, που επέδειξαν ζήλο και ετοιμότητα, ώστε να γνωρίζουν   πλέον τι  οφείλουν να κάνουν για την διαχείρηση του ύποπτου κρούσματος.
3.Την Τεχνική  Υπηρεσία για τις προσπάθειες που καταβάλλει για την διαρύθμιση κατασκευαστικών θεμάτων απαραίτητων για την αντιμετώπιση της κρίσης.
4. Τα μέλη της ΕΝΛ (φαρμακοποιό κ.Χρηστογιώργο, διευθυντές κλινικών, επισκέπτριες υγείας)   αλλά κυρίως θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ στην νοσηλεύτρια λοιμώξεων κ Καρυπίδου Βασιλική και στην επόπτρια υγείας κυρία Μελίστα Κωνσταντίνα,  που μαζί σηκώσαμε το βάρος του αρχικού σχεδιασμού, της αλληλογραφίας, της ενημέρωσης των συναδέλφων και συνεργατών μας και της εκπαίδευσής τους, αλλά και ακόμα σηκώνουμε το κύριο βάρος και την ευθύνη της διαχείρησης της κατάστασης. Προσωπικά είμαι περήφανη που συνεργάστηκα μαζί τους.. Εύχομαι  καλή συνέχεια σε όλους μας.
Η πρόεδρος ΕΝΛ 
Ταμβίσκου Εφη

Από την ανάρτηση της στο Facebook