Καινοτόμες τεχνολογικές εφαρμογές τρισδιάστατης προσομοίωσης για την αντιμετώπιση των ψυχικών διαταραχών | PellaNews

Καινοτόμες τεχνολογικές εφαρμογές τρισδιάστατης προσομοίωσης για την αντιμετώπιση των ψυχικών διαταραχών

Επιμέλεια: Αθηνά Τσιτιρίδου

Η κλινική VR TherapyGreece στη Θεσσαλονίκη έχει συμπεριλάβει την εικονική πραγματικότητα ως μία από τις καινοτόμες υπηρεσίες  στην ψυχική υγεία με στόχο τη βελτίωση των θεραπειών και την αντιμετώπιση ποικίλων ψυχικών διαταραχών όπως:

• Διαταραχές της διάθεσης

• Έλεγχος άγχους Γενικευμένο/ Κοινωνικό άγχος/ Άγχος σχολικών εξετάσεων

• Φοβίες

• Μετατραυματικό στρες /PTSD ( ατύχημα με αυτοκίνητο, αθλητικά ατυχήματα, σεξουαλική επίθεση, φυσική κακοποίηση )

• Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή/OCD

• Υποχονδρία/ Άγχος υγείας

• Διατροφικές διαταραχές

• ΔEΠΥ

• Αϋπνία

• Κατάρτιση σε κοινωνικές και επικοινωνιακές δεξιότητες

• Εξαρτήσεις

• Αθλητική Εκπαίδευση

• Μείωση πόνου (Χρόνιος πόνος, Ογκολογικοί ασθενείς)

Κάθε χρόνο εταιρείες όπως το Facebook, η Google, η Apple και η HTC αφιερώνουν στρατηγικούς πόρους στην ανάπτυξη τεχνολογιών και σε εφαρμογές οι οποίες αναμένεται να αποτελέσουν επανάσταση σε σύγκριση με τα τωρινά δεδομένα.  Η ανάπτυξη λογισμικού  εικονικής πραγματικότητας με συναρπαστικές τρισδιάστατες προσομοιώσεις σχεδιασμένες για θεραπευτικούς σκοπούς και η εφαρμογή του στην κλινική πράξη αποτελεί μια πρωτοπόρα προσέγγιση στη διαχείριση των ψυχικών διαταραχών.

“H Εικονική Πραγματικότητα έχει συμπεριληφθεί στην κλινική πράξη και το Συνθετικό Μοντέλο το οποίο εφαρμόζω ως μία από τις καινοτόμες υπηρεσίες για τη ψυχική υγεία με στόχο τη βελτίωση των θεραπειών σε μια ποικιλία θεραπευτικών πρακτικών”, δήλωσε η Ελένη Ρίζου MSc Συνθετική Ψυχοθεραπεύτρια και Διευθύντρια του VR TherapyGreece.

Η αποτελεσματικότητα της χρήσης της Εικονικής Πραγματικότητας στη Ψυχοθεραπεία επικυρώνεται από πάνω από 20 χρόνια ψυχολογικής έρευνας, που αποδείχθηκε ότι βελτιώνει την παραδοσιακή θεραπεία με διάφορους τρόπους. Για παράδειγμα, η χρήση της εικονικής πραγματικότητας προσφέρει σαφή οφέλη για τη θεραπεία των διαταραχών άγχους, οι οποίες μπορεί να ποικίλουν από σχετικά απλούς ειδικούς φόβους μέχρι πολύπλοκες γενικές ανησυχίες και επηρεάζουν περίπου το 20% του πληθυσμού, αλλοιώνοντας την ποιότητα ζωής του ασθενούς και παρουσιάζοντας τάση  για επιδείνωση αν δεν αντιμετωπιστούν σωστά. «Η εικονική πραγματικότητα προσφέρει σαφή οφέλη για τη θεραπεία άγχους. Οι ασθενείς μας επωφελούνται ήδη από αυτήν την τεχνολογία, η οποία τους επιτρέπει να αξιοποιήσουν στο έπακρο τον χρόνο συνεδρίας τους και να μετρήσουν την πρόοδό τους αντικειμενικά. Έχουμε αντιληφθεί μια αύξηση στα άτομα που ενδιαφέρονται να ξεπεράσουν τις φοβίες τους, οι οποίες είναι κοινές παθολογίες που επηρεάζουν την καθημερινή ζωή πολλών ανθρώπων. Τώρα, χάρη στην Εικονική Πραγματικότητα, είναι πιο εύκολο και γρήγορο να ξεπεραστούν », προσθέτει η κα. Ρίζου.

Η θεραπεύτρια υποστηρίζει, πως, «Η Εικονική Πραγματικότητα καθιστά τη θεραπεία ταχύτερη και αποτελεσματικότερη, αυξάνοντας το κίνητρο του ασθενούς, καθώς καταφέρνει να τον μεταφέρει σε ένα πολύ πιο πραγματικό περιβάλλον, κάνοντάς το να ζήσει μια πιο ζωντανή, έντονη και εντυπωσιακή εμπειρία μέσα στην ασφάλεια και την εμπιστευτικότητα του θεραπευτικού πλαισίου».

Όπως εξηγεί, «Μέσα από μια ειδικά σχεδιασμένη πλατφόρμα, προϊόν συνεργασίας μιας πολυεπιστημονική ομάδας ψυχολόγων, τρισδιάστατων καλλιτεχνών και μηχανικών ο θεραπευτής αποκτά πρόσβαση σε περισσότερα από 70 3D περιβάλλοντα και διαθέσιμα βίντεο, τα οποία θα του επιτρέψουν να προχωρήσει στην αποτελεσματικότερη θεραπεία του πελάτη, εξασφαλίζοντας τον πλήρη έλεγχο των παραμέτρων έκθεσης καθώς και μια αντικειμενική παρακολούθηση των ψυχολογικών μεταβλητών με τη χρήση  ειδικών αισθητήρων biofeedback».

Μέχρι πρόσφατα η τεχνολογία της εικονικής πραγματικότητας ήταν διαθέσιμη μόνο σε μεγάλα Ιατρικά Κέντρα και Πανεπιστημιακά Ερευνητικά Εργαστήρια του εξωτερικού.  Σήμερα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν  να επωφεληθούν από αυτή επικοινωνώντας  με την VR TherapyGreece και κλίνοντας δωρεάν το πρώτο ραντεβού τους.