close search results icon

Ανακοίνωση Νέας Αριστεράς Ν. Πέλλας για το περιστατικό της Σκύδρας

«Οι πολιτικές της κυβέρνησης οδηγούν στην ανακύκλωση της εφηβικής και ενδοσχολικής βίας», τονίζεται μεταξύ άλλων. 

Ανακοίνωση Νέας Αριστεράς Ν. Πέλλας για την εφηβική βία.

«Οι πολιτικές της κυβέρνησης οδηγούν στην ανακύκλωση της εφηβικής και ενδοσχολικής βίας»

Ένα ακόμη περιστατικό βίας, αυτήν τη φορά στην περιοχή μας και συγκεκριμένα μεταξύ δυο έφηβων μαθητών Γυμνασίου του Δ. Σκύδρας , που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό του ενός μαθητή, όταν 15χρονος έσβησε τσιγάρο σε μάγουλο 14χρονου, ενώ ο δικηγόρος της οικογένειας του 14χρονου καταγγέλλει και απόπειρα πνιγμού με ζακέτα.

Η κυβέρνηση έχει επιλέξει να αντιμετωπίσει το οξύ κοινωνικό πρόβλημα της βίας των εφήβων και του σχολικού εκφοβισμού, με ένα μείγμα συντηρητικών πρακτικών και αντιλήψεων «ατομικής ευθύνης», αυστηροποίησης τιμωριών και διευκόλυνσης στην αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος, μεταξύ άλλων.

Είναι ωστόσο επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι μια τέτοια λογική οδηγεί αναπόφευκτα στην ανακύκλωση της βίας. Η πολιτεία οφείλει να εστιάσει στην ενδυνάμωση των μαθητών/τριών μέσα στο σχολείο, στην υποστήριξη των οικογενειών και των εκπαιδευτικών, σε κοινωνικές πολιτικές που θα αμβλύνουν τις ανισότητες.

Για την Νέα Αριστερά, η αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού και της βίας των εφήβων περνάει μέσα από τα παρακάτω άμεσα μέτρα:

  • Ενδυνάμωση της σχολικής κοινότητας για την αναγνώριση και την πρόληψη της βίας.
  • Θέσπιση υποχρεωτικού και οριζόντιου μαθήματος συμπεριληπτικής σεξουαλικής εκπαίδευσης και μαθημάτων ενίσχυσης των κοινωνικών δεξιοτήτων των μαθητών/τριών
  • Επαναφορά σχετικών μαθημάτων που η κυβέρνηση της Ν.Δ. κατήργησε αλλά βοηθούν τα παιδιά να κατανοήσουν βαθιά τις έννοιες της βίας, της δημοκρατίας και των κοινωνικών λειτουργιών, όπως η Κοινωνιολογία.

Και, πάνω από όλα, ενίσχυση των ψυχοκοινωνικών υπηρεσιών στήριξης για όλα τα παιδιά, όσα δέχονται αλλά και όσα ασκούν βία. Υπηρεσίες που πρέπει να είναι σε σταθερή και άμεση σύνδεση με το σχολείο και όχι να ενεργοποιούνται ετεροχρονισμένα ως εξωτερικές επιτροπές.

Οι συντηρητικές δυνάμεις μιλούν για επικίνδυνους και έφηβους «δράστες», μετατρέποντας ένα σύνθετο κοινωνικό φαινόμενο σε υπόθεση ατομικής ευθύνης, τιμωρώντας το με αυστηροποίηση ποινών, ενώ την ίδια στιγμή εγκαταλείπουν τα θύματα.

Εμείς μιλάμε για αλλαγή πολιτικών με συγκεκριμένες προτάσεις.

ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ Ν. ΠΕΛΛΑΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ