close search results icon

Απεργία ΓΣΕΕ/Εργατικό Κέντρο Γιαννιτσών: Παλμός και η πραγματικότητα παρά τον άσχημο καιρό

Ειπώθηκαν όσα συμβαίνουν με αριθμούς καθώς και τα αιτήματα βάση της κατάστασης που επικρατεί στην κοινωνία. 

του Παύλου Νεκτάριου Παπαδόπουλου

Είναι στραβό το κλίμα, το έφαγε και ο καιρός. Η βροχή "άλλαξε τα σχέδια" του Εργατικού Κέντρου Γιαννιτσών, στην πραγματοποίηση του πλήρους προγράμματος για την απεργιακή κινητοποίηση που έγινε στο πλαίσιο της δυναμικής πανελλαδικής απεργίας της ΓΣΕΕ και η οποία είχε προγραμματιστεί για τις 17 Απρίλη. 

gsee-apergia-17-apriliou-afisa-606x1024.jpg

Παρόλα αυτά, τόσο η δυναμική ομιλία της Προέδρου του Εργατικού Κέντρου Γιαννιτσών Θεανώς Ζουρνατζίδου, όσο και η παρουσία πολλών εκπροσώπων δεκάδων φορέων, συλλόγων, σωματείων που παρουσιάζουν επίσης δυναμισμό στον συνδικαλιστικό χώρο, έδωσαν παλμό στον "περιορισμό" λόγω των καιρικών συνθηκών, του πλαισίου της απεργιακής κινητοποίησης. 

1-yM9J8.jpg
Η Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Γιαννιτσών (Δήμου Πέλλας) Θεανώ Ζουρνατζίδου.
438037776-417334850901123-7399753253523096586-n.jpg
Η κ. Ζουρνατζίδου δεν περιέγραψε καμία άλλη πραγματικότητα, πέραν αυτής που ισχύει. Και είναι σκληρή. 
Και αυτήν ακριβώς περιέγραψε με αριθμούς και καταστάσεις που επικρατούν και σαφώς δεν μπορούν να αμφισβητηθούν, καθώς και όλα όσα πρέπει να γίνουν, για να γίνει "βιώσιμη" η κατάσταση της ίδιας της ζωής, η οποία μισθολογικά φτάνει κάπου λίγο μετά τα μισά του μήνα. Άλλοι λένε και λιγότερο. Δεν είναι τραγικό;

Η κ. Ζουρνατζίδου είπε τα εξής:

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες ΑΝΕΡΓΟΙ, ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ . Επαγγελματικές Είμαστε σήμερα ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ

Γιατί ΜΑΣ ΣΤΕΡΗΣΑΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑΝΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΖΟΥΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΩΣ
Η ακρίβεια και η εξασθενημένη αγοραστική δύναμη είναι από τις πιο άμεσες και οδυνηρές συνέπειες για ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ σε καθημερινή βάση. Η δυσκολία στην κάλυψη βασικών αναγκών, όπως η τροφή, η στέγη, και η θέρμανση, έχει οδηγήσει σε αυξανόμενη δυσαρέσκεια και ανησυχία.
Συνάδελφοι , τα παρακάτω στοιχεία τα γνωρίζουμε καλύτερα από τον καθένα γιατί όλοι εμείς τα ζούμε κάθε μέρα στο πετσί μας, στα σπίτια μας.

1. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το 26,3% του πληθυσμού της χώρας μας 2.722.000 άνθρωποι, 742.000 νοικοκυριά ζουν κάτω από το όριο φτώχειας.

Αυτοί είμαστε εμείς. 

2. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ 640.000 εργαζόμενοι (δηλαδή ένας στους τέσσερις ) αμείβεται με 430€ μεικτά 346€ καθαρά!

Αυτοί είμαστε εμείς. 

3. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου μελετών της ΓΣΕΒΕΕ ο μισθός σε εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά τελειώνει στις 19 μέρες. 

Για τις άλλες 11 δεν υπάρχει ούτε 1€ για να αντιμετωπιστούν βασικές ανάγκες!

Αυτά τα νοικοκυριά είναι τα δικά μας.

4. Σύμφωνα με πρωτοσέλιδο άρθρο της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (11-10-23) οι εργαζόμενοι στην Αθήνα προκειμένου να μπορέσουν να πληρώσουν το νοίκι του σπιτιού που κατοικούν πρέπει να δώσουν μέχρι και το 55,9% του μισθού τους. Αυτοί είμαστε εμείς. Ας δούμε όμως και κάποιους άλλους αριθμούς. 

5. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ICAP CRIF “Τα συνολικά κέρδη EBITDA των 500 πιο κερδοφόρων εταιρειών της χώρας αυξήθηκαν κατά 75,5% το 2022 σε σχέση με το 2021 και ανήλθαν στα 25,5 δις! 

”Αυτοί είναι οι άλλοι. 

6. Σύμφωνα με την έκθεση της GLOBAL WEALTH REPORT 2023 της CREDIT SUISSE και της UBS το 1% του πληθυσμού της χώρας κατέχει το 25% του πλούτου! Αυτοί είναι οι άλλοι.

7. Σύμφωνα με τα στοιχεία της τράπεζας της Ελλάδος το ύψος των καταθέσεων το 2022 αυξήθηκε (προφανώς όχι από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους που ο μισθός τους τελειώνει στα μισά του μήνα) κατά 11,9 δις πηγαίνοντας από τα 179,97 δις στα 191,87! Το δε 42% των καταθέσεων δηλαδή τα 80,6 δις τα κατέχει το 0,7% του συνόλου των καταθετών!

Αυτοί είναι οι άλλοι.

438040125-955326739170955-3633005326059757357-n.jpg


Εργαζόμενες-νοι, …..,Οι παραπάνω αριθμοί δείχνουν και αποκαλύπτουν το τεράστιο ταξικό χάσμα και την κοινωνική ανισότητα που γεννά το καπιταλιστικό σύστημα και οι κυβερνήσεις που το υπηρετούν. Οι παραπάνω αριθμοί δείχνουν και αποκαλύπτουν ότι χωρίς ίχνος υπερβολής εκατομμύρια από εμάς, εκατομμύρια άνθρωποι της τάξης μας, κάθε μέρα δίνουν πολύ σκληρό αγώνα για να επιβιώσουν, κάθε μέρα Αυτό ο μόνος που «δεν το βλέπει» είναι η κυβέρνηση.

Προφανώς για την κυβέρνηση όλοι εμείς είμαστε ΑΡΙΘΜΟΙ , Στατιστικές και αναλώσιμοι. Δεν εξηγείτε αλλιώς η «αύξηση» των λίγων ψίχουλων και σε εμάς και στους συναδέλφους μας Δημόσιους υπάλληλους πριν λίγους μήνες. Μια «αύξηση» που συνιστά εμπαιγμό και ασέβεια απέναντί μας γιατί το 1€ τη μέρα που μας πέταξε η κυβέρνηση ως αντίδωρο, δεν μας δίνει τη δυνατότητα ούτε μισό κιλό ψωμί να αγοράσουμε καλά καλά!

Εργαζόμενες – νοι, Μην περιμένετε κανένα σεβασμό από τις κυβερνήσεις .

 Εάν μας σέβονταν δεν θα ξήλωνε όλο το εργατικό δίκαιο Εάν μας σέβονταν δεν θα καταργούσε το 8ωρο

 Εάν μας σέβονταν δεν θα μείωνε την αποζημίωση από την υπερωριακή απασχόληση Εάν μας σέβονταν δεν θα επέτρεπε να μας κλέβουν τις υπερωρίες

 Εάν μας σέβονταν δεν θα κρατούσε τον κατώτατο μισθό σε αυτά τα εξευτελιστικά επίπεδα και δεν θα έδινε αυτή την αύξηση κοροϊδία

 Εάν μας σέβονταν δεν θα έβαζε σπαστό ωράριο ακόμα και στην μερική απασχόληση

 Εάν μας σέβονταν δεν θα διέλυε και υποβάθμιζε το ΣΕΠΕ με αποτέλεσμα να μην γίνονται οι έλεγχοι που πρέπει και επιβάλλεται 179 έφτασαν πέρσι οι νεκροί συνάδελφοί μας και δεν έφταιγε η κακιά η ώρα. Οι ευθύνες της πολιτείας είναι τεράστιες!

 Εάν μας σέβονταν δεν θα επέτρεπε στα αρπακτικά των Funds (ίσα ίσα τα διευκολύνει) να μας αρπάζουν τα σπίτια επειδή από τις πολιτικές της πεταχτήκαμε στην ανεργία. Εργαζόμενες, Εργαζόμενοι, Νέα Γενιά, Απόμαχοι της δουλειάς, Είναι τεράστιος ο κατάλογος των πράξεων βαρβαρότητας απέναντί μας.

Μαύρη-αδήλωτη-υποδηλούμενη εργασία, ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης και χιλιάδες άλλα που αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει κανένας σεβασμός απέναντί μας, που αποδεικνύουν ότι μας συμπεριφέρονται ως σύγχρονους δούλους και σκλάβους. 

Εργαζόμενες –νοι, Νέα Γενιά, Απόμαχοι της δουλειάς, Μην περιμένετε να μας σεβαστούν αυτοί που παθητικά παρακολουθούν την αφαίμαξή μας από την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια επιτρέποντας στις μεγάλες αλυσίδες των σουπερμάρκετ να θησαυρίζουν σε βάρος μας. Που είναι οι έλεγχοι της επιτροπής ανταγωνισμού; Που είναι η απόδοση των μέτρων;

Που είναι τα εκατοντάδες πρόστιμα που έπρεπε να έχουν επιβληθεί; (αυτά που ανακοινώθηκαν είναι κοροϊδία και χάδι μπροστά στα κέρδη που αποκόμισαν).Αλήθεια πόσα από τα λιγοστά πρόστιμα που επιβλήθηκαν εισπράχθηκαν; Τίποτα απολύτως δεν έχουν κάνει. Υ.Γ. Η ανάπτυξη που υποσχέθηκε η κυβέρνηση είναι το κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ, της ΓΙΟΥΛΑ και της SONOCO;Είναι οι απολύσεις στα Ναυπηγεία Ελευσίνας;

Η συγκάλυψη για το έγκλημα στα Τέμπη Τα αιτήματα για δικαιοσύνη, για πραγματική απόδοση ευθυνών, για αναβάθμιση και ενίσχυση των δημοσίων υποδομών και υπηρεσιών είναι επίκαιρα. Η Μήπως ΕΙΝΑΙ Ο ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ?Η ΤΑ ΠΤΥΧΙΑ ΕΝΑΝΤΙ ΑΔΡΑΣ ΑΜΟΙΒΗΣ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΕ
Το σεβασμό και το δικαίωμά μας να μπορούμε να ζούμε αξιοπρεπώς πρέπει να τα κατακτήσουμε μόνοι μας. Η απεργία στις 17 Απρίλη είναι ένα πρώτο βήμα.

Οι απεργίες Σ&Σ είναι εργαλεία Εργαλεία με έντονο συμβολισμό, καθώς δείχνουν την ικανότητα και τη δύναμη των εργαζομένων. Υπογραμμίζουν την ανάγκη για πολιτική αλλαγή και για αναγνώριση των αιτημάτων των εργαζομένων ως θεμελιώδεις πτυχές για την κοινωνική συνοχή και την οικονομική σταθερότητα. Η 24ωρη της ΓΣΕΕ απεργία υπογραμμίζει την ανάγκη για μια συνολική αναθεώρηση της εργατικής νομοθεσίας και των οικονομικών πολιτικών. Αντανακλά τόσο την ένταση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι όσο και τις πιεστικές απαιτήσεις για άμεσες πολιτικές απαντήσεις.
Συμμετέχοντας στην απεργία ΣΗΜΕΡΑ  

• διαμαρτυρόμαστε κατά της αυξανόμενης ακρίβειας που επιβαρύνει τα νοικοκυριά, αξιώνοντας μέτρα που θα αμβλύνουν το κόστος ζωής.

• Στηρίζουμε τη διεκδίκηση για την επαναφορά του θεσμικού πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων στα προ μνημονίων επίπεδα . Υποστηρίζουμε την ανάκτηση της διαπραγματευτικής ισχύος των εργαζομένων.

• Αγωνιζόμαστε για δίκαιες αυξήσεις στους μισθούς που θα ανταποκρίνονται στο αυξημένο κόστος ζωής και θα ενισχύουν την καταναλωτική δύναμη.

• Απαιτούμε ισότιμη μεταχείριση και δίκαιες συνθήκες εργασίας, μακριά από πρακτικές εκμετάλλευσης και ανισότητας.

• Η απεργία αποτελεί εκδήλωση κοινωνικής αλληλεγγύης, καθώς οι εργαζόμενοι ενώνονται για την υπεράσπιση κοινών συμφερόντων.

• Διαμαρτυρόμαστε ενάντια στις πολιτικές που ευνοούν τα ιδιωτικά συμφέροντα εις βάρος του δημοσίου καλού και της κοινωνικής ευημερίας.

• Η συμμετοχή στην απεργία ενισχύει τις δημοκρατικές διαδικασίες, επιτρέποντας στους πολίτες να εκφράσουν ελεύθερα τις απόψεις και τις διεκδικήσεις τους.

• Αμφισβητούμε τις νεοφιλελεύθερες οικονομικές πολιτικές που προωθούν την ανισότητα και την κοινωνική αδικία. 

• Στηρίζουμε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις στην προσπάθειά τους να εκπροσωπούν αποτελεσματικά τους εργαζόμενους και να διασφαλίζουν τα συλλογικά δικαιώματά τους.• Απαιτούμε πολιτικές που υποστηρίζουν μια βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, δίκαιη για όλους, και όχι μόνο για έναν περιορισμένο αριθμό ανθρώπων ή επιχειρήσεων.

Η επαναφορά του πλαισίου των συλλογικών συμβάσεων εργασίας που απαιτήσουμε ΣΗΜΕΡΑ ,στα προ μνημονίων επίπεδα δεν είναι απλώς μια νομική ή τεχνική απαίτηση, αλλά ένας πυρήνας για την ανάκτηση της εργατικής δικαιοσύνης και των δικαιωμάτων. Η κατάργηση ή η υποβάθμιση των συλλογικών συμβάσεων έχει αφαιρέσει από τους εργαζόμενους μια σημαντική μορφή διαπραγμάτευσης και προστασίας, αυξάνοντας την εργασιακή ανασφάλεια.

Προτείνουμε : 

■ Μείωση του ΦΠΑ για ένα χρόνο σε βασικά είδη διατροφής και διατίμηση σε βασικά αγαθά πρώτης ανάγκης των νοικοκυριών όπως, βρεφικό γάλα, παστεριωμένο γάλα, δημητριακά, τυρί, αλλαντικά, κοτόπουλο, χοιρινό ζυμαρικά, όσπρια, λαχανικά, βρεφικές πάνες, προϊόντα προσωπικής υγιεινής και απορρυπαντικά. 

■ Τιμαριθμοποίηση των φορολογικών κλιμακίων ώστε οι ονομαστικές αυξήσεις μισθών και εισοδημάτων να μην εξανεμίζονται με την αύξηση των φόρων

■ Τιμαριθμική αναπροσαρμογή όλων των κοινωνικών επιδομάτων και παροχών. ■ Διεύρυνση των δικαιούχων επιδότησης ενοικίου βάσει εισοδηματικών και κοινωνικών κριτηρίων για να αντιμετωπιστεί το υψηλό κόστος στέγασης ειδικά σε νέα ζευγάρια και φοιτητές. Δημιουργία δημόσιου αποθεματικού κοινωνικών κατοικιών.

Απαιτούμε : 

*Αύξηση μισθών, πέραν του κατώτατου μισθού, για την προστασία της αγοραστικής δύναμης των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων νοικοκυριών. Οι μισθοί δεν είναι η αιτία της τρέχουσας πληθωριστικής έξαρσης. Οι εργαζόμενοι και οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες είναι τα θύματα αυτής της πληθωριστικής κρίσης κερδών και:

■ Άμεσα επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και του προσδιορισμού του κατώτατου μισθού από τους εργαζόμενους και τους εργοδότες και αποκατάσταση όλων των προτεραιοτήτων του συλλογικού εργατικού δικαίου (επέκταση συλλογικών συμβάσεων, συρροή, μετενέργεια κλπ.). 

■ Αυστηρό θεσμικό έλεγχο και διαφάνεια του τρόπου διαμόρφωσης του κόστους, των τιμών και των περιθωρίων κέρδους σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα με την ουσιαστική ενίσχυση της επιτροπής ανταγωνισμού. 

■ Πάταξη της κερδοσκοπίας σε όλες τις επιχειρήσεις βασικών κλάδων παραγωγής και εμπορίας βασικών αγαθών διατροφής και έκτακτη φορολογία επί των κερδών αλυσίδων super market και επιχειρήσεων ενέργειας και μεταφορών και τραπεζών. 

Δεν πάει άλλο!". 

437185189-10225449140919710-1711866633461175867-n.jpg
Δυναμικό παρών από τους εργαζόμενους της ΔΕΥΑ Δήμου Πέλλας.

3-MF3rq.jpg
2-mCVHJ.jpg



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ