Oστεοπόρωση και διατροφή | PellaNews

Oστεοπόρωση και διατροφή

Γράφει η Τριανταφυλλίδου Νίκη,Διαιτολόγος-Διατροφολόγος*

Τι είναι η οστεοπόρωση;

Η οστεοπόρωση είναι ένα μεταβολικό νόσημα των οστών το οποίο πλήττει μεγάλο μέρος του πληθυσμού.Καλύτερη θεραπεία αποτελεί η πρόληψη η οποία πρέπει να αρχίσει από την παιδική ηλικία μέσω της σωστής διατροφής και άσκησης.

Πόσο σημαντικό είναι το ασβέστιο για την πρόληψη και αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης;

Το ασβέστιο αποτελεί το σημαντικότερο δομικό συστατικό του οργανισμού το οποίο συμμετέχει στην οικόμηση της οστείνης μάζας.Στο σώμα ενός ενήλικα το ασβέστιο καταλαμβάνει το 1,5-2% του σωματικού του βάρος.Το 99% του ασβεστίου βρίσκεται στα δόντια και τα οστά και μόλις το 1% στο αίμα και τους μύες.Η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου μέσω της σωστής διατροφής ή συμπληρωμάτων μπορεί να μειώσει την απώλεια των οστών.

Ποια είναι η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη ασβεστίου;

Η ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΗ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΑΣΒΕΣΤΙΟΥ ΕΙΝΑΙ:

0-6 μηνών

360 mg

6-12 μηνών

540 mg

1-10 ετών

800-1.000 mg

11-24 ετών

1.200-1.500 mg

Γυναίκες < 50 ετών

800-1.000 mg

Γυναίκες 50-65 ετών

1.000-1.500 mg

Γυναίκες 65+

1.500 mg

Εγκυμοσύνη + θηλασμός

1.200-1.500 mg

Εμμηνόπαυση

1.500 mg

Άνδρες 25-65 ετών

1.000 mg

Άνδρες >65 ετών

1.500 mg

Διατροφικές πηγές ασβεστίου:

Καλύτερες πηγές ασβεστίου αποτελούν τα γαλακτοκομικά,τα τυριά και κυρίως τα κίτρινα,τα ψάρια όπως η σαρδέλα,ο σολωμός,οι ξηροί καρποί όπως τα φυστίκια,τα καρύδια και τα αμύγδαλα,τα φασόλια,το μπρόκολο,το λάχανο,οι γαρίδες,το συκώτι,το αβγό.

 Διατροφικές συστάσεις για καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου:

Πρόσληψη βιταμίνης D(πηγές:γαλακτοκομικά,εμπλουτισμένα δημητριακά,ψάρια,αυγά κ.α)

Κατανάλωση προιόντων που περιέχουν λακτόζη.

Αποφυγή υπερβολικής ποσότητας φωσφόρου

Περιορισμός κατανάλωσης αλατιού 

Περιορισμός υπερβολικής κατανάλωσης κρέατος

Αποφυγή καπνίσματος και αλκόολ

Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν είναι το στρές,η ηλικία και η έλλειψη της φυσικής δραστηριότητας.

     *Σαφραμπόλεως 4 Σκύδρα,

τηλ.2381400502,κιν.6974238581 email:nickitria@gmail.com