close search results icon

Αυγενάκης για ελέγχους: Ο πέλεκυς θα είναι βαρύς σε όσους παρανομούν

Η ατζέντα του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας και του EUMED-9 τη Μ. Δευτέρα, για τις αλλαγές στην ΚΑΠ Επιθυμία της Κίνα για συνεργασία σε εμπορικό και ερευνητικό επίπεδο με την Ελλάδα- Τα προϊόντα στα οποία δείχνουν ενδιαφέρον

Αυγενάκης για ελέγχους: Ο πέλεκυς θα είναι βαρύς σε όσους παρανομούν

«Είμαι αποφασισμένος να εφαρμόσω το νόμο, αλλά και να προστατεύσουμε με κάθε τρόπο τα προϊόντα μας, τους παραγωγούς, τους καταναλωτές αλλά και τους έντιμους μεταποιητές. Όποιος τηρεί το νόμο δεν έχει τίποτε να φοβηθεί. Όποιος δεν τον τηρεί πρέπει να ξέρει ότι ο πέλεκυς θα είναι βαρύς. Δεν πρόκειται να κάνω πίσω», τονίζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση.

Παράλληλα αναφερόμενος στις αλλαγές που προωθεί η Ελλάδα για να γίνουν στην ΚΑΠ καις τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας, αλλά και της ομάδας μεσογειακών κρατών EUMED9, τη Μεγάλη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο ο ΥπΑΑΤ τονίζει ότι έχει θέσει την εξής ατζέντα:

«1.Αναγκαίες βελτιώσεις στη τρέχουσα ΚΑΠ

• Να διατίθεται το 2% του ετήσιου προϋπολογισμού της ΚΑΠ για την αντιμετώπιση καταστροφών λόγω της κλιματικής κρίσης.

• Να δίνεται ευελιξία στα κράτη - μέλη να μεταφέρουν πόρους μεταξύ των δύο Πυλώνων της ΚΑΠ ή από έτος σε έτος.

• Να υπάρχει ευελιξία στην εφαρμογή των οικολογικών σχημάτων και ευελιξία παρεκκλίσεων στην εφαρμογή τους στις περιπτώσεις που απαιτείται.

2.Εισαγωγή προϊόντων από τρίτες χώρες –αθέμιτος ανταγωνισμός για τους ευρωπαίους αγρότες

Αξιοποιούμε κάθε συμμαχία και δημιουργούμε νέες για να περάσουμε τις ελληνικές θέσεις».

Ο ΥπΑΑΤ δηλώνει ιδιαίτερα ικανοποιημένος από το πρόσφατο ταξίδι του στην Κίνα. Επισημαίνει ότι υπάρχουν «τεράστιες δυνατότητες για τα ελληνικά προϊόντα» και προσθέτει: «Επιθυμία και του Πεκίνου είναι η ενίσχυση της συνεργασίας στον αγροδιατροφικό τομέα και σε εμπορικό και σε ερευνητικό επίπεδο. Δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για προϊόντα ΠΟΠ, ελαιόλαδο, μέλι, αλιεύματα, κρασί, χυμούς και φρούτα».

Επίσης αναφέρει ότι σε συνεργασία με την ΕΘΕΑΣ έχει συσταθεί ειδική Επιτροπή που εξετάζει τις θεσμικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν στη λειτουργία του συνεταιριστικού κινήματος, σημειώνοντας ωστόσο ότι «εκτός από κίνητρα πρέπει να υπάρξουν και αλλαγές στη νοοτροπία όλων μας. Πρέπει, επιτέλους, να αποκτήσουμε συνεταιριστική κουλτούρα και αυτό πρέπει να επιτευχθεί και μέσω της σωστής εκπαίδευσης των αγροτών μας».

Τέλος, ερωτηθείς για την πορεία των πληρωμών στη Θεσσαλία, κάνει αναφορά στα μέτρα που βρίσκονται σε εξέλιξη όπως το Μέτρο 5.2 ύψους 45 εκατ για δωρεάν αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου και ανακατασκευή στάβλων και στο Μέτρο για τις Παρακάρλιες περιοχές ύψους 43 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας ότι έως 30 Ιουνίου θα γίνει εξόφληση όλων όσων δικαιούνται αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ.

Η συνέντευξη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», στον δημοσιογράφο Κώστα Παπαχλιμίντζο, έχει ως εξής:

Λίγες ημέρες πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα και τα κυκλώματα παράνομων ελληνοποιήσεων αμνοεριφίων, αυγών και άλλων ειδών με υψηλή κατανάλωση το Πάσχα φέρεται να έχουν οργανωθεί για τα καλά. Πώς σχεδιάζετε να αντιμετωπίσετε το φαινόμενο;

Από τις 18 Ιανουαρίου, ξεκίνησαν έκτακτοι έλεγχοι μικτών κλιμακίων από τη Γενική Διεύθυνση Τροφίμων του ΥΠΑΑΤ, ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, ΕΦΕΤ και τις κατά τόπους ΔΑΟΚ, συνεπικουρούμενα από δικαστικές, αστυνομικές και λιμενικές αρχές, όπου απαιτείτο. Οι έλεγχοι σε πύλες εισόδου της χώρας, εθνικές οδούς και σε όλο το φάσμα της αγοράς, συνεχίζονται. Αρχικώς αφορούσαν τα γαλακτοκομικά- τυροκομικά και στη συνέχεια επεκτάθηκαν σε οπωρολαχανικά, ελαιόλαδο, μέλι και, εν όψει του Πάσχα, σε κρέας και αυγά. Λόγω των ημερών, οι έλεγχοι έχουν επεκταθεί και τα αποτελέσματα ήταν σημαντικά.

Δηλαδή;

Από τις 30 εισαγωγές την ημέρα βυτιοφόρων με γάλα, μετά τους ελέγχους πέσαμε σε 4-5. Επίσης εκατοντάδες δείγματα προϊόντων έχουν σταλεί για έλεγχο στα εργαστήρια και ανάλογα τα ευρήματα προχωρούμε σε ποινές και πρόστιμα.

Πληρώνονται;

Φυσικά. Βέβαια, βρήκαμε πολλές «ξεχασμένες» υποθέσεις. Έδωσα εντολή να προχωρήσουν. Ήδη έχουν επιβληθεί πρόστιμα που εγγίζουν τα 2 εκατ. ευρώ. Και έπεται συνέχεια…

Σας βλέπουμε αποφασισμένο…

Είμαι αποφασισμένος να εφαρμόσω το νόμο, αλλά και να προστατεύσουμε με κάθε τρόπο τα προϊόντα μας, τους παραγωγούς, τους καταναλωτές αλλά και τους έντιμους μεταποιητές. Όποιος τηρεί το νόμο δεν έχει τίποτε να φοβηθεί. Όποιος δεν τον τηρεί πρέπει να ξέρει ότι ο πέλεκυς θα είναι βαρύς. Δεν πρόκειται να κάνω πίσω.

Συνεχίζετε να διεκδικείτε αλλαγές στην ΚΑΠ και προς ποια κατεύθυνση; Είστε αισιόδοξος;

Η πολιτική που ασκούμε δημιουργεί αισιοδοξία. Αξιοποιήσαμε τις συμμαχίες μας στο ΕΛΚ και τη συμμετοχή μας στην ομάδα των 9 μεσογειακών χωρών, την EUMED-9, η οποία ενεργοποιήθηκε σε επίπεδο υπουργών Γεωργίας από τη χώρα μας. Είναι σημαντικό ότι και τα δύο όργανα έχουν υιοθετήσει τις προτάσεις της Ελλάδας. Μάλιστα τη Μεγάλη Δευτέρα πραγματοποιείται η 5η συνεδρίαση των εννέα χωρών μελών της ομάδας. Η ατζέντα που έχω θέσει είναι:

1. Αναγκαίες βελτιώσεις στη τρέχουσα ΚΑΠ

• Να διατίθεται το 2% του ετήσιου προϋπολογισμού της ΚΑΠ για την αντιμετώπιση καταστροφών λόγω της κλιματικής κρίσης.

• Να δίνεται ευελιξία στα κράτη - μέλη να μεταφέρουν πόρους μεταξύ των δύο Πυλώνων της ΚΑΠ ή από έτος σε έτος.

• Να υπάρχει ευελιξία στην εφαρμογή των οικολογικών σχημάτων και ευελιξία παρεκκλίσεων στην εφαρμογή τους στις περιπτώσεις που απαιτείται.

2. Εισαγωγή προϊόντων από τρίτες χώρες –αθέμιτος ανταγωνισμός για τους ευρωπαίους αγρότες

Αξιοποιούμε κάθε συμμαχία και δημιουργούμε νέες για να περάσουμε τις ελληνικές θέσεις.

Μόλις επιστρέψατε από το Πεκίνο. Υπάρχει προοπτική για αύξηση των εξαγωγών ελληνικών αγροτικών προϊόντων στην Κίνα και ποιων συγκεκριμένα;

Η ενίσχυση των σχέσεων με την Κίνα – προοπτική που άνοιξε με την επίσκεψή του ο Πρωθυπουργός- μπορεί να δώσει τεράστιες δυνατότητες σε πολλά αγροτικά ελληνικά προϊόντα. Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από την επίσκεψή μου στην Κίνα. Επιθυμία και του Πεκίνου είναι η ενίσχυση της συνεργασίας στον αγροδιατροφικό τομέα και σε εμπορικό και σε ερευνητικό επίπεδο. Δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για προϊόντα ΠΟΠ, ελαιόλαδο, μέλι, αλιεύματα, κρασί, χυμούς και φρούτα.

Πού εντοπίζετε προβλήματα στη λειτουργία των συνεταιρισμών; Θα τα λύσει το νέο θεσμικό πλαίσιο που ετοιμάζετε;

Έχουν εντοπισθεί μια σειρά δυσλειτουργιών. Σχεδιάζουμε την ριζική νομοθετική μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τα συνεταιριστικά σχήματα του πρωτογενούς τομέα, με στόχο να δοθούν κίνητρα στους αγρότες να εισέλθουν στους συνεταιρισμούς και γενικότερα στα συνεργατικά σχήματα. Για το σκοπό αυτό έχουμε συγκροτήσει με την ΕΘΕΑΣ κοινή Επιτροπή που εξετάζει τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν. Ωστόσο γνωρίζουμε ότι εκτός από κίνητρα πρέπει να υπάρξουν και αλλαγές στη νοοτροπία όλων μας. Πρέπει, επιτέλους, να αποκτήσουμε συνεταιριστική κουλτούρα και αυτό πρέπει να επιτευχθεί και μέσω της σωστής εκπαίδευσης των αγροτών μας.

Έλαβαν οι παραγωγοί στη Θεσσαλία τις αποζημιώσεις που δικαιούνται; Πότε θα είναι καλλιεργήσιμη και πάλι όλη η αγροτική γη της Θεσσαλίας;

Μέχρι σήμερα έχουν καταβληθεί σε αποζημιώσεις για την παραγωγή που χάθηκε από ΕΛΓΑ, De minimis και Γεωργικό αποθεματικό, περί τα 180 εκατ. ευρώ. Υπάρχουν δεσμευμένα στον ΕΛΓΑ ακόμη 110 εκατ ευρώ. Οι εξοφλήσεις θα γίνουν έως τις 30 Ιουνίου. Το 80% της γης που είχε υποστεί ζημιές – πλην των παρακάρλιων περιοχών για τις οποίες υπάρχει ξεχωριστό διετές πρόγραμμα ύψους 43 εκατ. ευρώ- είναι καλλιεργήσιμο. Για τα υπόλοιπα εδάφη υπάρχουν προγράμματα καθαρισμού. Επίσης σε εξέλιξη βρίσκεται η υλοποίηση του Μέτρου 5.2 ύψους 45 εκατ. ευρώ για δωρεάν αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου και ανακατασκευή στάβλων. Υλοποιώντας τις εντολές του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν και αξιοποιούμε κάθε πόρο για να στηρίξουμε τους πληγέντες. Η κυβέρνηση ήταν, είναι και θα είναι στο πλευρό των πληγέντων, ενώ όλοι εργαζόμαστε για την ανασυγκρότηση του θεσσαλικού κάμπου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ