close search results icon

Βασίλης Ρόκος - «Πεταμένες συσκευασίες φυτοφαρμάκων θέτουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον στον νομό Ημαθίας»

Καταθέτει και τις προτάσεις των γεωπόνων της Περιφερειακής Ενότητας. 

Η παράταξη «ΣΥΝ-εργασία» ενημερώθηκε ότι στις 19/3/2024 πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη με πρωτοβουλία της «Ομάδας Δράσεων ενεργών Πολιτών ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ» στην Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας για το θέμα της διαχείρισης των χρησιμοποιημένων συσκευασιών φυτοφαρμάκων.

Όπως αναφέρει ο Σύλλογος Γεωπόνων Ημαθίας η έλλειψη διαχείρισης των χρησιμοποιημένων συσκευασιών φυτοφαρμάκων όπως και η αλόγιστη χρήση των φυτοφαρμάκων (νόμιμων και μη) είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα που αφορά τόσο την Τοπική Αυτοδιοίκηση όσο και το αρμόδιο Υπουργείο. Το χρόνιο αυτό περιβαλλοντικό πρόβλημα έχει επιπτώσεις στα υπόγεια νερά και το οικοσύστημα θέτοντας σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον. Τα χρήματα που διατίθενται για καθαρισμούς ανεξέλεγκτων χωματερών και για συνεχή έλεγχο των εκτός κατοικημένων περιοχών επιβαρύνουν τους πολίτες καθώς στερούνται από έργα ανάπτυξης. Η ορθολογική διαχείριση των στερεών αποβλήτων εντάσσεται στην επιταγή του άρθρου 24 του Συντάγµατος για την προστασία του περιβάλλοντος, µε εξυπηρέτηση του δηµοσίουσυµφέροντος, που στην περίπτωση αυτή είναι η υγεία των πολιτών. Συνεπώς πρόκειται για ένα θέμα (μη αστικό) που το γνωρίζουν όλοι οι αρμόδιοι και μη, Φορείς χωρίς να χαρακτηρίζεται ως προτεραιότητα, στις προγραμματισμένες δράσεις.

Ο περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλονίκης και επικεφαλής της «ΣΥΝ-εργασία» κ. Βασίλης Ρόκος λαμβάνοντας σοβαρά υπόψιν τις επισημάνσεις και τις προτάσεις του Συλλόγου, απέστειλε ερώτημα προς την διοίκηση της ΠΚΜ καθώς τίθεται σοβαρό ζήτημα υγείας και περιβαντολογικής μόλυνσης λόγω της τοξικότητας των συγκεκριμένων συσκευασιών.

1. Ποιες ενέργειες εφαρμόστηκαν από την ΠΚΜ όλα τα χρόνια της διοίκησης σχετικά με την διαχείριση των κενών συσκευασιών φυτοφαρμάκων και ποια ήταν τα αποτελέσματα.

2. Πόσα χρήματα δαπανήθηκαν για την αντιμετώπιση των ανεξέλεγκτων επικίνδυνων απορριμμάτων στην περιοχή της ΠΚΜ και ποια μέτρα εφαρμόστηκαν προκειμένου να μειωθεί το φαινόμενο της παράνομης εναπόθεσής τους.

3. Τι προβλέπει το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για αυτό το θέμα

4. Μετά την συνάντηση με μέλη της «Ομάδας Δράσεων ενεργών Πολιτών ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ» στην ΠΕ Ημαθίας, ποιες ενέργειες ακολούθησαν προκειμένου να λυθεί το τεράστιο αυτό πρόβλημα

5. Πως διαχειρίζονται οι άδειες συσκευασίες του εντομοκτόνου που χρησιμοποιείται στη δακοκτονία την οποία παρακολουθεί η ΠΚΜ.

Η ΠΚΜ οφείλει:

• Να μελετήσει τις προτάσεις του Συλλόγου γεωπόνων Ν. Ημαθίας, μαζί με την «Ομάδα Δράσεων ενεργών Πολιτών ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ»

• Να μελετήσει την πρόταση της Ομάδας εργασίας του ΤΕΕ για «Διαχείριση Συσκευασιών Φυτοφαρμάκων»

•Να υπάρχει συνεχής ενημέρωση των αγροτών για τις μη ορθές πρακτικές γεωργίας και για τις επιπτώσεις που προκαλούν στην ποιότητα των προϊόντων τους και στη δημόσια υγεία.

•Να μελετηθούν και να προταθούν δράσεις για την καταγραφή αλλά και για τον περιορισμό του προβλήματος στην ΠΚΜ σε συνεργασία με τους Δήμους και άλλους αρμόδιους Φορείς.

futofarmaka-aleksandreia2-1.jpg

Ακολουθούν οι προτάσεις του Συλλόγου Γεωπόνων Ημαθίας

Οι υπηρεσίες της Π.Ε. Ημαθίας, επιφορτισμένες με την εποπτεία και επιβολή της κείμενης Εθνικής και Ενωσιακής νομοθεσίας για τη διαχείριση (ανάκτηση, ανακύκλωση, διάθεση, κλπ.) των συσκευασιών των χρησιμοποιημένων φυτοπροστατευτικών προϊόντων, αναμένουν την ολοκλήρωση της κείμενης νομοθεσίας με τη δημιουργία ατομικών ή/και συλλογικών συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης για τις συσκευασίες αυτές, προκειμένου να επιβάλουν την εφαρμογή τους. Σε κάθε περίπτωση, έως τη δημιουργία των συστημάτων αυτών, αλλά και μετά από τη δημιουργία τους, η σωστή διαχείριση των παραπάνω συσκευασιών είναι ευθύνη των παραγωγών, εμπόρων, διακινητών και χρηστών των προϊόντων αυτών, ενώ απαγορεύεται η απόρριψή τους σε χώρους που δεν είναι αδειοδοτημένοι για τον σκοπό αυτόν.

Εν αναμονή της ΚΥΑ για τα ανακύκλωση κενών ΦΠΠ ακολουθεί η πρόταση προς την περιφερειακή ενότητα Ημαθίας για την συλλογή, επεξεργασία και ανακύκλωση των κενών συσκευασιών ΦΠΠ:

1) Συλλογική προσπάθεια δημόσιων και ιδιωτικών φορέων της Π.Ε Ημαθίας:

Η Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας (η Π.Ε. Ημαθίας δεν έχει καμία αρμοδιότητα επί τούτου, η δε συνολική πρόταση βρίσκεται εκτός νομοθετικού πλαισίου. Όπως τονίσθηκε από τους επίσημους φορείς κατά τη συζήτηση, η διαχείριση (ανάκτηση, ανακύκλωση, διάθεση, κλπ.) των συσκευασιών των χρησιμοποιημένων φυτοπροστατευτικών προϊόντων ανήκει σε κατάλληλα αδειοδοτημένες εταιρείες) σε συνεργασία με τους δήμους Αλεξάνδρειας, Βέροιας και Νάουσας θα αναλάβει να τοποθετήσει κατάλληλους «κάδους» για τη συλλογή των κενών συσκευασιών. Οι κάδοι θα βρίσκονται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους των 3 δήμων

i. σε κεντρικά σημεία υδροληψίας,

ii. στους περισσότερους ΤΟΕΒ των 3 δήμων,

iii. στους αύλιους χώρους των τοπικών κοινοτήτων,

iv. στις βιομηχανίες και φορείς που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα και στους συνεταιρισμούς της περιοχής,

v. εθελοντικά σε θέσεις στον αύλιο χώρο των καταστημάτων των πωλητών γεωργικών εφοδίων.

2) Ενημέρωση των παραγωγών και των γεωπόνων για τις ορθές πρακτικές διαχείρισης και απόρριψης των κενών συσκευασιών. Ακόμη, ενημέρωση των καταναλωτών για τους κινδύνους από τα ΦΠΠ ως μοχλός πίεσης προς κάθε κατεύθυνση.

3) Συγκέντρωση με συλλογική πρωτοβουλία, των κενών ΦΠΠ σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο (εντός του νομού) που θα ορίσει η Περιφέρεια, όπου θα γίνεται η διαλογή και πρώτη επεξεργασία. Στο σημείο αυτό θα διαχωρίζονται τα ανακυκλώσιμα από τα μη υλικά αλλά και αυτά που προορίζονται για ανάκτηση ενέργειας ή κατασκευή πλαστικών σωλήνων άρδευσης και αποχέτευσης.

4) Επόμενο βήμα αποτελεί η επαφή με εταιρίες αξιοποίησης των υλικών και η αμοιβαία επωφελής συμφωνία. Τα έσοδα θα αξιοποιηθούν για τη ορθή λειτουργία του συστήματος, την συντήρηση των ΤΟΕΒ αλλά και τη δημιουργία ανταποδοτικών κινήτρων στους παραγωγούς.

basilhs-rokos-karta-mil.png


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ