close search results icon

Εκκενώνονται σχολικές μονάδες στην Ηλεία - Σε εξέλιξη έλεγχοι από κλιμάκια μηχανικών

Εκκενώνονται σχολικές μονάδες στην Ηλεία - Σε εξέλιξη έλεγχοι από κλιμάκια μηχανικών

Στους δρόμους έχουν βγει οι κάτοικοι της Ηλείας, ενώ στον Δήμο Ζαχάρως η κινητοποίηση των Αρχών ήταν άμεση

Ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,7 Ρίχτερ σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής (29/3) στα ανοιχτά της Ηλείας και έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε πολλές περιοχές της Πελοποννήσου, ακόμα και στην Αττική.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν πληροφορίες του ilialive.gr, για προληπτικούς λόγους, μετά τον ισχυρό σεισμό, κλείνουν όλα τα σχολεία της Ηλείας, με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Νίκου Κοροβέση.

Όσα παιδιά δεν μπορούν να τα παραλάβουν οι γονείς τους, θα παραμείνουν στο προαύλιο του σχολείου τους με την επιτήρηση των εκπαιδευτικών.

Εκκενώθηκαν σχολεία στη Μεσσηνία λόγω του σεισμού

Παράλληλα, σύμφωνα με το tharrosnews.gr, μετά τις ισχυρές σεισμικές δονήσεις αποφασίστηκε από το Δήμο Τριφυλίας να γίνει εκκένωση των σχολικών μονάδων της περιοχής. Να σημειωθεί ότι από την πρώτη στιγμή οι μαθητές μεταφέρθηκαν στα προαύλια των σχολείων τους.

«Κλιμάκια της Πυροσβεστικής υπηρεσίας και μηχανικών της αντιπεριφέρειας Ηλείας έχουν ξεκινήσει ελέγχους, προκειμένου να διαπιστώσουν αν υπάρχουν τυχόν προβλήματα από την διπλή σεισμική δόνηση», ανέφερε μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Νίκος Κοροβέσης.

Επίσης, είπε ότι «ακόμα δεν έχει αναφερθεί κάποιο πρόβλημα από τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε ανοιχτά της Μεσσηνίας, ενώ πήραμε την απόφαση για την προληπτική εκκένωση δημοσίων κτιρίων, όπου υπάρχει συγκέντρωση πολιτών, όπως το κτίριο της περιφερειακής ενότητας στον Πύργο και το κτίριο των δικαστηρίων».

Ακόμη, ανέφερε ότι «οι μαθητές των σχολείων αμέσως μετά τον σεισμό συγκεντρώθηκαν στα προαύλια και έχει ήδη δοθεί προφορική εντολή, ώστε να μην λειτουργήσουν σήμερα».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ζαχάρως, Κώστας Μητρόπουλος, ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια αναφορά για τυχόν ζημιές από τους σεισμούς των 5,7 Ρίχτερ, ενώ μηχανικοί του δήμου έχουν μεταβεί στα σχολεία, προκειμένου να ελέγξουν τα κτίρια».

Σεισμός στα Φιλιατρά: «Δεν έχει επηρεάσει το σεισμικό του “τόξου του Ιονίου”» λέει ο Λέκκας στο Εleftherostypos.gr

Ο σεισμός στις Στροφάδες ήταν διπλός και η κύρια δόνηση μετρήθηκε στα 5,7 Ρίχτερ, στις 09:12:49 το πρωί της Παρασκευής, ανατολικά των Στροφάδων, δηλώνει ο Καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας, στο eleftherostypos.gr

Όπως εξήγησε ο Ευθύμιος Λέκκας στον ΕΤ: «Σε σχέση με τον σεισμό στους Στροφάδες, που αποτελούν συστάδα νησίδων από δυο μικρά νησιά στο Ιόνιο πέλαγος, κοντά στην Ζάκυνθο, έγινε στον υποθαλάσσιο χώρο σε μία περιοχή που έχει πολλά ρήγματα. Ο σεισμός έγινε αντιληπτός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας αλλά δεν έχει επηρεάσει το σεισμικό του “τόξο του Ιονίου”», «Το σεισμικό τόξο του Ιουνίου, το οποίο είναι γνωστό, ξεκινάει από Δυτικά της Λευκάδας, περνάει κάτω από την Κρήτη και καταλήγει κάτω από τη Ρόδο. Προς στιγμή, δεν διατρέχει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα», συμπληρώνει ο καθηγητής Γεωλογίας

Επίσης, εξήγησε, ότι το «σεισμικό Τόξο του Ιονίου» συνήθως δίνει πολύ μεγάλους σεισμούς και έχει προκύψει από την μετακίνηση της αφρικανικής πλάκας βορειότερα. Αυτή η πλάκα πιέζει την Ευρασιατική και αυτό γίνεται στα όρια της Ελλάδας, εκεί που λέμε ότι υπάρχει το τόξο. Η πίεση αυτή δημιουργεί διάφορα ρήγματα που υπάρχουν στα νησιά του Ιονίου, στη Δυτ. Πελοπόννησο, στην Κρήτη, στη Ρόδο

φωτο αρχείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ