close search results icon

Μάγεψε η ολική έκλειψη ηλίου

Μάγεψε η ολική έκλειψη ηλίου

Θαυμασμό προκάλεσε η ολική έκλειψη ηλίου, η οποία έγινε ορατή σε όλο της μεγαλείο στην κεντρική και βόρεια Αμερική, έως και τον Καναδά.

Η NASA, με τα υπερσύγχρονα όργανα που διαθέτει, «κάλυψε» εξ ολοκλήρου τον «χορό των ουράνιων σωμάτων», κατά τον οποίο η Σελήνη περνά ανάμεσα στη Γη και τον ήλιο και «μπαίνει» στην ίδια ευθεία με τον Ήλιο, προκαλώντας το φαινόμενο της ολικής έκλειψης.

Το στέμμα που δημιουργείται γύρω από τη Σελήνη, είναι το ηλιακό φως που προσπαθεί να «αποδράσει» από το εμπόδιο της Σελήνης και να φτάσει στα ανθρώπινα μάτια, στη Γη μας. Ένα φαινόμενο εξίσου εντυπωσιακό, που γίνεται ορατό σε όλο του το φάσμα ελάχιστες φορές στη διάρκεια της ζωής του ανθρώπου.


Ένας παππούς 105 ετών από το Τέξας και συνταξιούχος σχεδιαστής αεροπλάνων παρακολούθησε τη 13η ολική έκλειψη Ηλίου του τη Δευτέρα αφού ολόκληρη τη ζωή του κυνηγά το συγκεκριμένο φαινόμενο!

Ο LaVerne Biser είναι «κυνηγός εκλείψεων»

Ο LaVerne Biser είναι «κυνηγός εκλείψεων» από το 1963 – όταν μάζεψε τη γυναίκα του και τα τρία παιδιά του σε ένα στέισον βαγόνι και οδήγησε σχεδόν 2.000 μίλια από το Lonestar State στο Maine για να πιάσει την πρώτη τους έκλειψη Ηλίου.

«Αυτή η μία έκλειψη ήταν το μόνο που χρειάστηκε», είπε ο Μπίσερ, ο οποίος ήταν 45 ετών τότε, στην Washington Post την περασμένη εβδομάδα. «Είδα ένα και έπρεπε να τους δω όλους. Είχα κολλήσει.”

Από εκείνη την ημέρα, ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο για να δει όσο το δυνατόν περισσότερες ηλιακές εκλείψεις.

Η τελευταία που παρακολούθησε με τη σύζυγό του Μάριον, η οποία πέθανε πέρυσι σε ηλικία 97 ετών, ήταν το 2017.

«Ήταν καλό», είπε στο Fox 4 Dallas.

Η αγάπη του Biser για την αστρονομία αναπτύχθηκε από το ενδιαφέρον του για τα μαθήματα επιστήμης στο γυμνάσιο τη δεκαετία του 1930 ως νεαρός έφηβος στην επαρχία του Οχάιο, όπου τα αστέρια και το φεγγάρι ήταν φωτεινά πάνω από τη χωράφια της οικογένειάς του.

Πήρε πτυχίο ως μηχανολόγος μηχανικός από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο και έκανε καριέρα στο σχεδιασμό αεροπλάνων στη General Dynamics κοντά στην αεροπορική βάση Carswell στο Φορτ Γουόρθ.

Όλο αυτό το διάστημα, ο Biser κατασκεύαζε τα δικά του τηλεσκόπια και σχεδίαζε ταξίδια σε διάφορες πολιτείες και χώρες όπου μια ολική έκλειψη Ηλίου θα ήταν η πιο ορατή.

eleftherostypos.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ