close search results icon

ΟΣΕΥΠΕ: Η πρόταση για την Κοινωνική Κατοικία

"Απαιτείται μια συνολική προσέγγιση που να εξισορροπεί την οικονομική αποδοτικότητα με την κοινωνική ευημερία". 

Η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων στις Υπηρεσίες και το Εμπόριο, 12 χρόνια μετά την κατάργηση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, κατάργηση που ανέτρεψε τα όνειρα εκατοντάδων χιλιάδων νέων, που σήμερα μάταια αναζητούν φθηνή στέγη για να στεγάσουν τις ζωές και τα όνειρά τους,είναι στην ευχάριστη θέση να δημοσιοποιήσει τη δική της επεξεργασμένη πρόταση για την επανεκκίνηση του θεσμού της Κοινωνικής Κατοικίας στη χώρα μας.

Η ανάπτυξη ενός νέου μοντέλου κοινωνικών κατοικιών στην Ελλάδα απαιτεί μια συνολική προσέγγιση που να εξισορροπεί την οικονομική αποδοτικότητα με την κοινωνική ευημερία. Με την υλοποίηση της δέσμης των προτάσεων μας, μπορούμε να προχωρήσουμε σε ένα βιώσιμο μέλλον όπου οι κοινωνικές ανάγκες και οι οικολογικές απαιτήσεις θα είναι σε αρμονία.

Οι κρατικές επιδοτήσεις και οι εισφορές από εργαζόμενους και εργοδότες αποτελούν κρίσιμο παράγοντα στην επιτυχία των προγραμμάτων κοινωνικής κατοικίας, προσφέροντας ένα βιώσιμο οικονομικό μοντέλο που ενισχύει την κοινωνική συνοχή και τη διασφάλιση της κοινωνικής δικαιοσύνης. Η χρηματοδότηση μέσω socialbonds αποτελεί με τη σειρά της μία ισχυρή επιλογή για την προώθηση και επέκταση των προγραμμάτων κοινωνικής κατοικίας. Με την κατάλληλη διαχείριση και προώθηση, αυτή η μέθοδος μπορεί να αποφέρει τα μέγιστα δυνατά οφέλη τόσο για τους κοινωνικούς επενδυτές όσο και για την κοινωνία, καθιστώντας τις κοινωνικές κατοικίες πιο προσιτές και βιώσιμες. Επιπλέον, η χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αποτελεί και αυτή μια σημαντική ευκαιρία για τα κράτη μέλη να αναπτύξουν ή να επεκτείνουν τα προγράμματα κοινωνικής κατοικίας, εξασφαλίζοντας την πρόσβαση σε προσιτή και ποιοτική κατοικία για όλους τους πολίτες. Μέσω αυτών των επενδύσεων, η ΕΤΕπ μπορεί να συμβάλλει στην καταπολέμηση της κατοικησιακής ανισότητας και στην προώθηση ενός πιο δίκαιου και ανθεκτικού κοινωνικού πλαισίου. Επίσης, η χρηματοδότηση κοινωνικών κατοικιών μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για τα κράτη-μέλη να ενισχύσουν τις υποδομές τους και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών τους. Με συντονισμένη δράση, σαφείς στόχους και ισχυρή διακυβέρνηση, τα κονδύλια αυτά μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στη δημιουργία μιας πιο δίκαιης, συμπεριληπτικής και βιώσιμης κοινωνίας.

Τέλος, η παραχώρηση γης από το κράτος είναι ένας αποφασιστικός παράγοντας για την υλοποίηση του νέου μοντέλου κοινωνικών κατοικιών. Με τη σωστή διαχείριση και την ανάπτυξη πολιτικών που θα εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα και την οικονομική αποδοτικότητα, το κράτος μπορεί να παρέχει ένα σταθερό θεμέλιο για την επίτευξη ενός κοινωνικά δίκαιου και οικονομικά βιώσιμου συστήματος κατοικίας.

Η συμπερίληψη όλων των κοινωνικών κατηγοριών στο πρόγραμμα κοινωνικής κατοικίας αποτελεί θεμελιώδη παράγοντα για την αποφυγή γκετοποίησης και τη διαμόρφωση μιας αρμονικής κοινωνίας. Η προώθηση της κατοικίας ως κοινωνικό αγαθό, προσβάσιμο σε όλους, είναι κρίσιμη για την οικοδόμηση ενός βιώσιμου μέλλοντος. Μέσα από στοχευμένες πολιτικές και στρατηγικές, η Ελλάδα μπορεί να θεμελιώσει ένα πρόγραμμα κοινωνικής κατοικίας που να υποστηρίζει και να αναδεικνύει την πολυμορφία και την κοινωνική συνοχή.

Η ενεργή εμπλοκή των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων στο πρόγραμμα κοινωνικής κατοικίας μπορεί να εξασφαλίσει ότι τα δικαιώματα και οι ανάγκες των εργαζομένων θα είναι στο επίκεντρο του σχεδιασμού και της υλοποίησης. Με αυτόν τον τρόπο, το πρόγραμμα μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία μιας πιο δίκαιης, ισορροπημένης και αρμονικής κοινωνίας.

Η συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης στο πρόγραμμα κοινωνικής κατοικίας αποτελεί έναν θεμελιώδη πυλώνα για την επιτυχία του. Η στενή συνεργασία μεταξύ κεντρικής κυβέρνησης, τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλων εμπλεκόμενων φορέων εξασφαλίζει μια ολοκληρωμένη και αποδοτική προσέγγιση στην αντιμετώπιση των κατοικησιακών αναγκών, ενισχύοντας τη βιωσιμότητα και τη δίκαιη διανομή των κατοικιών.

Με την υλοποίηση αυτών των στρατηγικών, το πρόγραμμα κοινωνικής κατοικίας μπορεί να γίνει πιο ελκυστικό και προσβάσιμο για νέα ζευγάρια, παρέχοντας τους ένα στέρεο θεμέλιο για την ανάπτυξη της οικογένειας και την καριέρα τους, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει την κοινωνική συνοχή και την οικονομική βιωσιμότητα των κοινοτήτων.

Η Ο.Σ.Ε.ΥΠ.Ε, ναι μεν συνιστά μια νεοσύστατη δευτεροβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση εργαζομένων στον κλάδο των υπηρεσιών και του εμπορίου, απαρτίζεται όμως από δεκάδες πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις με μακρά ιστορία στο συνδικαλιστικό κίνημα,έμπειρο και καινοτόμο στελεχιακό δυναμικό. Εκφράζειτο σύγχρονο και το ρηξικέλευθο συνδικαλιστικό κίνημα που αναζητά νέες και πρωτοποριακές μεθόδους για να προάγει τα δικαιώματα και τις ανάγκες των εργαζομένων σε ένα σύγχρονο περιβάλλον εργασίας. Μόνο ένα τέτοιο κίνημα μπορεί να επεκτείνει την επιρροή του, ενώ παράλληλα θα εφαρμόζει νέες στρατηγικές για την προστασία και την προαγωγή των εργατικών δικαιωμάτων.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ