close search results icon

Ποιοι Γιορτάζουν Σήμερα Παρασκευή 19 Απριλίου

Ποιοι Γιορτάζουν Σήμερα Παρασκευή 19 Απριλίου

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024. Ποια ονόματα γιορτάζουν: Φιλίππα, Φιλιππία, Φιλιώ, Θεοχάρης, Θεοχαρούλα, Χαρούλα. Ποιοι Άγιοι γιορτάζουν: Οι Όσιοι Απόστολος και Θεοχάρης οι Αυτάδελφοι από την Άρτα. Ο Άγιος Παφνούτιος ο Ιεροσολυμήτης και Ιερομάρτυρας. Η Οσία Φιλίππα η Μάρτυς. Ο Όσιος Γεώργιος ο Ομολογητής και Επίσκοπος Πισιδίας. Ο Άγιος Τρύφων ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως. Ο Άγιος Αγαθάγγελος ο Εσφιγμενίτης. Ε Εβδομάδα Νηστειών. Ε Χαιρετισμοί της Θεοτόκου - Ακάθιστος Ύμνος.

Ακάθιστος Ύμνος

Την Παρασκευή της πέμπτης εβδομάδας της Μεγάλης Σαρακοστής ακούγονται και οι 24 Οίκοι που συνθέτουν τον Ακάθιστο Ύμνο. Ο μεγάλος σε έκταση και ιδιαίτερα πλούσιος σε θεολογικά νοήματα ύμνος, που αναπτύχθηκε τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες, καθιερώθηκε να ψάλλεται στα μέσα του 7ου αιώνα, όταν βασιλιάς του Βυζαντίου ήταν ο Ηράκλειος.

Ο συγγραφέας του είναι άγνωστος, αν και πολλοί τον αποδίδουν στον Ρωμανό τον Μελωδό, που έζησε τον 6ο αιώνα. Η αφορμή για να θεσπισθεί ο Ακάθιστος Ύμνος ως ακολουθία της Εκκλησίας (Χαιρετισμοί) στάθηκε η εκστρατεία του αυτοκράτορα Ηράκλειου εναντίον των Περσών. Οι Πέρσες είχαν κυριαρχήσει σε πολλές περιοχές της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, μεταξύ των οποίων και η Παλαιστίνη.

Άγιος Τρύφων

Ο Άγιος Τρύφων ο μοναχός, μετά το θάνατο του Πατριάρχη Στεφάνου του Β’, εκλέχθηκε τον Δεκέμβριο του 928, διάδοχός του στον Πατριαρχικό θρόνο της Κωνσταντινούπολης. Ο Τρύφωνας μόναζε σε κάποια μονή της Μικρός Ασίας και διακρινόταν για την ευλάβεια και την αγιότητα του. Η Εκκλησία τον προτίμησε, γιατί είχε μεγάλα ηθικά πλεονεκτήματα.

Αλλά ο αυτοκράτορας Ρωμανός ο Λεκαπηνός, τάχθηκε και αυτός υπέρ της εκλογής του, με κάποια σκοπιμότητα όμως. Σκεφτόταν δηλαδή ότι θα του ήταν εύκολο μετά από κάποιο χρόνο, να πείσει τον Τρύφωνα σε παραίτηση, για να αναδείξει άντ’ αυτού Πατριάρχη το γιο του Θεοφύλακτο. Γι’ αυτό και βοήθησε τον Τρύφωνα στο έργο του για την Εκκλησία, με πολλές ελεημοσύνες και δωρεές σε μοναστήρια και πτωχοκομεία.

Διαβάστε και δείτε σε βίντεο αναλυτικά για τον βίο και την εορτή του Αγίου Τρύφωνος του Πατριάρχη Κωνσταντινούπολης.

Άγιοι Θεοχάρης και Απόστολος

Οι Όσιοι Θεοχάρης και Απόστολος ήταν αδέλφια και έζησαν στις αρχές του 19ου αιώνα. Σε κάθε εποχή ο Θεός αναδεικνύει αγίους ανθρώπους οι οποίοι αν και ζουν στις ίδιες συνθήκες ζωής με όλους τους άλλους συνανθρώπους τους, οι ίδιοι «αγωνιζόμενοι τον καλόν αγώνα της πίστεως», φωτίζουν ως πνευματικοί φάροι τον κόσμο τον οποίο και διακονούν εν ονόματι του Κυρίου μας.

Σε μια εποχή δύσκολη για όλο το γένος μας ο Θεός έδωσε την ευλογία Του στην πόλη της Άρτας να γεννηθούν, να ζήσουν, να ασκηθούν, να διδάξουν και να αγιάσουν δύο κατά σάρκα αδέλφια οι όσιοι Θεοχάρης και Απόστολος. Οι Όσιοι αυτάδελφοι Θεοχάρης και Απόστολος ήταν παιδιά του ευσεβή ιερέα Γεωργίου Ντούϊα, εφημέριου του Ιερού Ναού της Αγίας Σοφίας Άρτας, και της ενάρετης πρεσβυτέρας Φωτεινής.

Άγιος Αγαθάγγελος ο Νεομάρτυρας ο Εσφιγμενίτης

Ο Άγιος Αγαθάγγελος, κατά κόσμον Αθανάσιος, καταγόταν από την πόλη Αίνο της Θράκη και ο πατέρας του ονομαζόταν Κωνσταντίνος, η δε μητέρα του Κρυσταλλία. Από μικρός έμεινε ορφανός από πατέρα και εξαιτίας της φτώχιας του πήγε ναύτης σε ένα τούρκικο πλοίο στο οποίο ο πλοίαρχος τον πίεζε να δεχθεί τον μουσουλμανισμό.

Κάποια νύχτα, ενώ το πλοίο βρισκόταν στο λιμάνι της Σμύρνης, προφασιζόμενος ότι θέλει να πάει για κάποια υπόθεσή του στην πόλη, διέταξε τον νέο να προπορευθεί κρατώντας φανάρι, για να του φωτίζει τον δρόμο. Έτσι προχωρώντας τον οδήγησε στο τούρκικο νεκροταφείο, όπου, κρατώντας τη μαχαίρα του, τον απείλησε πως, αν δεν γίνει μουσουλμάνος, θα τον σφάξει.

ekklisiaonline.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ