close search results icon

Τα μυστικά των Ευζώνων: Η ιεροτελεστία της ετοιμασίας, η εκπαίδευση των έξι εβδομάδων και η ακινησία

«Είναι απαιτητικό ότι το βλέμμα σου δεν πρέπει να φεύγει καθόλου»

Τα μυστικά των Ευζώνων: Η ιεροτελεστία της ετοιμασίας, η εκπαίδευση των έξι εβδομάδων και η ακινησία

Το δικό του «ταξίδι» στα άδυτα της Προεδρικής Φρουράς και της εκπαίδευσης των Ευζώνων που την αποτελούν έκανε ο Αντώνης Σρόιτερ στην εκπομπή του «Αυτοψία». Αποκαλύπτοντας τα μυστικά της δύσκολης εκπαίδευσης που διαρκεί έξι εβδομάδες ο δημοσιογράφος παρουσίασε μεταξύ άλλων την ιεροτελεστία της ετοιμασίας τους.

Όπως επεσήμανε κατά τη διάρκεια της εκπομπής ο διοικητής της Προεδρικής Φρουράς όποιος θέλει να γίνει Εύζωνας «πρέπει να είναι από 1,87 μέχρι το 2,03 όσο το ύψος της σκοπιάς και το βασικό να είναι εθελοντής, να μην έχει τατουάζ σε εμφανή σημεία ή τρύπες».

«Ένα μέσο ποσοστό 30% όσων παρουσιάζονται ολοκληρώνει την εκπαίδευση και γίνεται Εύζωνας. Εμείς εδώ έχουμε ένα ρητό: έρχεται όποιος θέλει, μένει όποιος μπορεί» τόνισε εξηγώντας ότι ψάχνουμε πειθαρχημένους χαρακτήρες που να αγαπάνε αυτό που κάνουν γιατί «θέλει υπομονή, θέληση και αγάπη γι αυτό που κάνουν» σημείωσε.

Το Σχολείο των Ευζώνων

Η δύσκολη εκπαίδευση των Ευζώνων ξεκινά αμέσως για όσους παρουσιάζονται στην Προεδρική Φρουρά. Στη διάρκειας 6 εβδομάδων εκπαίδευση κάνουν γυμναστική στο Ζάππειο με ένα πρόγραμμα που ξεκινά από τα 20 λεπτά και φτάνει μέχρι και τα 50 λεπτά. Όπως εξηγεί εκπαιδευτής «επικεντρωνόμαστε στο αερόβιο αλλά κάνουμε και βάρη σε ένα μικρό γυμναστήριο».

«Στην εκπαίδευση έχουν τύχει λιποθυμίες παρά το ότι τους λέμε να μας ενημερώσουν και να μην δοκιμάζουν τα όρια τους. Ένας, μάλιστα, αποχώρησε στις δύο ώρες γιατί τρόμαξε» τόνισε ο διοικητής της Προεδρικής Φρουράς.

Όπως λένε δόκιμοι Εύζωνες «αυτό που είναι πολύ διαφορετικό είναι η ακινησία. Είναι απαιτητικό ότι το βλέμμα σου δεν πρέπει να φεύγει καθόλου. Ακόμα και λίγο να φύγει είναι παράπτωμα. Πρέπει να είναι ευθεία μπροστά, να μην μιλάς, να μην ρωτάς να μην κουνιέσαι».

«Πάμε για ευζωνική ακινησία» δίνει το παράγγελμα ο εκπαιδευτής και εξηγεί: «θα σας δώσω 2 λεπτά για να πάρετε τη σωστή στάση, να μου πείτε αν δεν βολεύεστε με το έδαφος, θα περνάμε κατά την ακινησία να ρωτάμε αν είστε καλά. αν νιώθετε αδιαθεσία αναφέρετε με χτύπημα όπλου, παρών είναι και γιατρός»

«Η ευζωνική ακινησία είναι από τα πιο δύσκολα μέχρι να συνηθίσει ο οργανισμός. Γι αυτό ξεκινάμε στα 20 λεπτά. Το μυαλό επιβάλλεται στο σώμα. Υπάρχουν και μυστικά αλλά αυτό είναι το σημαντικότερο» συμπλήρωσε.

Ένας δόκιμος ο οποίος μίλησε στην κάμερα της εκπομπής «Αυτοψία» υπογράμμισε ότι αυτό που τον ώθησε να γίνει Εύζωνας ήταν ότι «από νεαρή ηλικία σε βόλτες με τους γονείς μου έβλεπα τους Εύζωνες και μου κέντρισαν το ενδιαφέρον. Το θεωρώ πολύ τιμητικό να γίνει κάποιος Εύζωνας και αποδίδει με τη σειρά του φόρο τιμής σε όσους έδωσαν τη ζωή τους για να είμαστε ελεύθεροι και σε Δημοκρατία»

«Είτε στον ήλιο είτε στην βροχή όλα γίνονται κανονικά γιατί όλα αυτά είναι φίλοι μας, όπως λέμε. Ήταν προσωπικός μου στόχος και πιο πολύ ήθελα να δοκιμάσω τον εαυτό μου» λέει άλλος δόκιμος ενώ ένας τρίτος ομολογεί ότι «σίγουρα ο θαυμασμός από τις γυναίκες είναι θεμιτός και το να σε ρωτάνε κοπέλες στις εξόδους τι κάνεις είναι τιμητικό και αποτελεί δέος» ανέφερε παράλληλα.

Παράλληλα ιδιαιτέρως κρίσιμη διαδικασία για την Προεδρική Φρουρά είναι η επιλογή των ζευγαριών καθώς στόχος είναι «να νομίζεις ότι είναι ίδιοι.

«Η επιλογή γίνεται με βάση κυρίως το ύψος. Από τη στιγμή που θα γίνουν ζευγάρι είναι σαν να είναι αδέλφια. Η επιλογή αυτή θα τον ακολουθεί μέχρι την απόλυση. Γίνεται όσο πιο αντικειμενικά: να έχουν σχεδόν το ίδιο ύψος, τα χαρακτηριστικά του προσώπου, να είναι οι ώμοι στο ίδιο ύψος, ακόμα και τα αυτιά, εάν δυνατόν να είναι μέχρι και δίδυμοι ώστε όποιος τους βλέπει να λέει ότι είναι ίδιοι» εξήγησε ο διοικητής της Προεδρικής Φρουράς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ