close search results icon

Τζαμτζής: «Κύριοι Υπουργοί, αναλάβετε πολιτική πρωτοβουλία για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη του Χιονοδρομικού Κέντρου Βόρας-Καϊμακτσαλάν»

Τζαμτζής: «Κύριοι Υπουργοί, αναλάβετε πολιτική πρωτοβουλία για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη του Χιονοδρομικού Κέντρου Βόρας-Καϊμακτσαλάν»

Αντιπεριφερειάρχης Δάνης Τζαμτζής: «Κύριοι Υπουργοί, αναλάβετε πολιτική πρωτοβουλία για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη του Χιονοδρομικού Κέντρου Βόρας-Καϊμακτσαλάν»

Επίκαιρη επιστολή του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας για τη χρηματοδότηση του Χιονοδρομικού Κέντρου Πέλλας, μέσω του Προγράμματος «Τουριστική Ανάπτυξη, Ελλάδα 2.0»

Την ανάληψη πολιτικής πρωτοβουλίας για την εξεύρεση επιπλέον πόρων και την χρηματοδότηση του εκσυγχρονισμού του Χιονοδρομικού Κέντρου Βόρας-Καϊμακτσαλάν, ζητάει με επιστολή του προς τον Υπουργό και Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κκ. Κωστή Χατζηδάκη και Νίκο Παπαθανάση, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Δάνης Τζαμτζής.

Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης έστειλε την επιστολή και θα έχει και συνεργασία με τους συναρμόδιους Υπουργούς, το προσεχές χρονικό διάστημα, μετά από τις σχετικές ανακοινώσεις έργων προς χρηματοδότηση του προγράμματος «Τουριστική Ανάπτυξη, Ελλάδα 2.0», για την αναβάθμιση των Χιονοδρομικών Κέντρων. Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής, με την σχετική τεκμηρίωση που παραθέτει ο κ. Τζαμτζής για τη σημασία ενεργοποίησης των κυβερνητικών στελεχών για την εξασφάλιση των αναγκαίων οικονομικών πόρων:

«Αξιότιμοι Κύριοι Υπουργοί,

Σε συνέχεια των εξελίξεων αναφορικά με την υλοποίηση του προγράμματος «Τουριστική Ανάπτυξη Ελλάδα 2.0» και συγκεκριμένα της δράσης «Αναβάθμιση Χιονοδρομικών Κέντρων», θα ήθελα να επισημάνω τα παρακάτω και να σας ζητήσω να αναλάβετε συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες, κάνοντας πράξη την υπόσχεση της κυβέρνησης για στήριξη της Ελληνικής περιφέρειας και ισότιμη Ανάπτυξη.

Όπως έγινε γνωστό, η πρόταση για την χρηματοδότηση του εκσυγχρονισμού του Χιονοδρομικού Κέντρου Βόρας-Καϊμακτσαλάν, τη διαχείριση του οποίου έχει αναλάβει η ΕΤΑΔ τα τελευταία χρόνια, δεν βρίσκεται μεταξύ των πρώτων για επιλογή χρηματοδότησης. Η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι ιδιαίτερα αρνητική, δεδομένης της μη αποδοτικής λειτουργίας του Κέντρου για πάνω από 30 χρόνια και απομάκρυνσης της ελπίδας και προοπτικής που αναμένει η τοπική κοινωνία για οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.

Ο σχεδιασμός του Χιονοδρομικού Κέντρου Καϊμακτσαλάν, σε μία περιοχή με μεγάλο υψόμετρο και φυσικές πίστες χιονοδρομίας, σε άμεση γειτνίαση με σημαντικούς, καταξιωμένους τουριστικούς προορισμούς, όπως ο Παλαιός Άγιος Αθανάσιος, τα Λουτρά Πόζαρ, οι Καταρράκτες της Έδεσσας, αλλά και αξιόλογα φυσικά οικοσυστήματα όπως η Λίμνη Βεγορίτιδα και ο υγροβιότοπος του Άγρα, είχε σαν στόχο τη λειτουργία του Κέντρου ως «ατμομηχανή» για την τοπική Ανάπτυξη. Με την πάροδο του χρόνου και αξιοποιώντας ένα μεγάλο μέρος ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων και δράσεων, έχουν δημιουργηθεί στην περιοχή σημαντικές τουριστικές υποδομές και επιχειρήσεις που μπορούν να προσφέρουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες τουρισμού και αναψυχής και να συμβάλλουν στη δημιουργία σημαντικού κύριου και συμπληρωματικού εισοδήματος για ένα μεγάλο εύρος διαφορετικών επαγγελματιών. Ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση του Χιονοδρομικού Κέντρου αναμένεται να λειτουργήσει καταλυτικά για την προσέλκυση ικανού αριθμού επισκεπτών και τουριστών που θα στηρίξουν τη λειτουργία των τοπικών επιχειρήσεων και θα συμβάλλουν στη δημιουργία και νέων θέσεων εργασίας που τόσο μεγάλη ανάγκη έχει ο τόπος.

Η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας έχει εντάξει μεγάλο αριθμό έργων και δράσεων, ώστε το οδικό δίκτυο και γενικότερα η εικόνα της περιοχής να είναι ασφαλής και αντάξια για τη φιλοξενία τουριστών υψηλής στάθμης. Έχουμε προχωρήσει μάλιστα σε έναν σχεδιασμό συνέργειας για τη διάχυση της Ανάπτυξης σε όλη την Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, προβάλλοντας την περιοχή ενιαία και δρομολογώντας δράσεις συνεργασίας μεταξύ των τουριστικών πόλων που υπάρχουν στις όμορες Περιφερειακές Ενότητες. Τους προσεχείς μήνες παραδίδεται η Μελέτη οδικής σύνδεσης των Χιονοδρομικών Κέντρων Ημαθίας με αυτό της Πέλλας και, παράλληλα, κατασκευάζουμε τον δρόμο σύνδεσης των Λουτρών Πόζαρ με το Χιονοδρομικό Κέντρο, προκειμένου οι επισκέπτες της περιοχής να μπορούν να απολαύσουν μία μοναδική εμπειρία χιονοδρομίας και ιαματικού-θεραπευτικού τουρισμού.

Αξιότιμοι Κύριοι Υπουργοί,

Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να σας καλέσω να σκεφτείτε το αναπτυξιακό όραμα για μία Ελλάδα ισχυρών Περιφερειών, με σύγχρονους παραγωγικούς πόλους ανάπτυξης και οικονομικής ευημερίες σε κάθε μέρος της χώρας μας, σύμφωνα και με το μοντέλο της βιώσιμης Ανάπτυξης και την Ατζέντα 21 που προωθεί το Υπουργείο σας. Σας ζητώ λοιπόν να αναλάβετε την ευθύνη και να αντλήσετε τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους για τη χρηματοδότηση της δράσης αναβάθμισης του Χιονοδρομικού Κέντρου Βόρας-Καϊμακτσαλάν. Θα δικαιώσετε τις προσδοκίες της τοπικής κοινωνίας και θα εκπληρώσετε στο ακέραιο την υψηλή κυβερνητική σας αποστολή.

Σας ευχαριστώ θερμά για την προσοχή σας και παραμένω στη διάθεσή σας για τυχών συμπληρωματικές πληροφορίες και συνεργασία.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση,

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας

Ιορδάνης Τζαμτζής»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ