close search results icon

100 σφαίρες για τον «Ζαμπόν» στον εμφύλιο της Greek Mafia

100 σφαίρες για τον «Ζαμπόν» στον εμφύλιο της Greek Mafia

Γράφουν 
Γιώργος Πρωτοψάλτης
Παναγιώτης Σπυρόπουλος


«Τον πρόλαβαν πριν τους προλάβει. Αυτό φαίνεται να έκανε ο ίδιος στον “Ράμπο”, που είχε μάθει πως θέλει να τον σκοτώσει. Δεν είναι τυχαίο το αυτοκίνητο με το DNA του “Ράμπο” και του κουνιάδου του σε απόσταση λίγων μέτρων από το βενζινάδικο του “Ζαμπόν”.

Ο 44χρονος ήταν πίσω από πολλά συμβόλαια θανάτου, αλλά δεν είχε στοιχειοθετηθεί η συμμετοχή του. Το 2012 η ηγετική ομάδα της Greek Mafia τού είχε αναθέσει τη δολοφονία της προέδρου Εφετών Παρασκευής Καλαϊτζή, που δίκαζε την απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου. Οι εκτελεστές έδωσαν εμφατικό δολοφονικό μήνυμα σε όλους τους αντιπάλους για την κυριαρχία τους. Ο 44χρονος πλήρωσε τα “χρωστούμενα” όλων εκείνων που είχε διαπράξει ο ίδιος», αναφέρει υψηλόβαθμος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., που για χρόνια έχει ασχοληθεί με τις δραστηριότητες της Greek Mafia και με το 44χρονο θύμα της μαφιόζικης εκτέλεσης στον Νέο Κόσμο, με περισσότερες από 100 σφαίρες πολεμικών καλάσνικοφ και πιστολιού.

Καρέ -καρέ η μαφιόζικη εκτέλεση

Ο γνωστός με το προσωνύμιο «Ζαμπόν», ο Ε.Ζ., είχε στην κατοχή του ένα πιστόλι Glock που δεν πρόλαβε να χρησιμοποιήσει, ενώ στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου του βρέθηκαν ένα πολεμικό καλάσνικοφ και δύο γεμιστήρες. «Ηξερε ότι κάποιοι τον ήθελαν νεκρό και φαινόταν προετοιμασμένος να αμυνθεί. Οι δολοφόνοι ήταν καλύτερα προετοιμασμένοι και είχαν σχεδιάσει το δολοφονικό αποτέλεσμα με μεγάλη δύναμη πυρός», αναφέρουν στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας. Κυκλοφορούσε πάντα με 4 άτομα συνοδεία, που επέβαιναν σε μοτοσικλέτες, κάτι που δεν έγινε χθες τα ξημερώματα, όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές.

Αντίποινα για τον «Ράμπο»;

Σε πληροφοριακά δελτία αρμόδιων τμημάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής ανέφεραν πως ο 38χρονος «Ράμπο», που δολοφονήθηκε μαζί με τον 31χρονο κουνιάδο του στον Κορυδαλλό τον Ιούνιο του 2023, είχε στοχοποιήσει τον 44χρονο, που στο παρελθόν ανήκε στο στενό περιβάλλον της ηγεσίας της Greek Mafia, αλλά αργότερα φέρεται να αυτονομήθηκε ακολουθώντας τον δικό του εγκληματικό δρόμο. Τα στελέχη του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής δεν απέκλειαν ο υποψήφιος στόχος του «Ράμπο» να έμαθε τις προθέσεις του και έσπευσε να προλάβει δολοφονικά τον επίδοξο εκτελεστή του.

Τρίχες και DNA του 38χρονου «Ράμπο» και του 31χρονου «Νιόνιου», που έπεσαν θύματα συμβολαίου θανάτου στον Κορυδαλλό, ταυτοποιήθηκαν μέσα στο κλεμμένο Nissan Qashqai, που είχε εντοπιστεί με βαρύ οπλισμό στον Νέο Κόσμο στις 8 Ιουνίου 2023, λίγες ώρες μετά τη δολοφονία τους. Οι αστυνομικοί εκτιμούσαν ότι το συγκεκριμένο όχημα αποτελούσε το επιχειρησιακό αυτοκίνητο των δύο θυμάτων του Κορυδαλλού για την εκτέλεση συμβολαίου θανάτου σε βάρος «αντιπάλου», και συγκεκριμένα του «Ζαμπόν», που διατηρούσε πρατήριο υγρών καυσίμων και πλυντηρίου οχημάτων, λίγα μόλις μέτρα από το σημείο εντοπισμού του οχήματος με τον βαρύ οπλισμό. Εκεί δηλαδή που εκτελέστηκε τα ξημερώματα της Κυριακής το συμβόλαιο θανάτου σε βάρος του «Ζαμπόν». Στο συγκεκριμένο όχημα είχαν βρεθεί δύο καλάσνικοφ, δύο πιστόλια, δύο χειροβομβίδες, δύο αλεξίσφαιρα γιλέκα και μπιτόνια βενζίνης. Ενα πιστόλι είχε χρησιμοποιηθεί σε ένοπλη συμπλοκή κακοποιών με αστυνομικούς στη Μάνδρα Αττικής το 2013.

Οι αστυνομικοί δεν μπορούν να αποκλείσουν «τρίτο πρόσωπο» να ευθύνεται για τις δολοφονίες «Ράμπο», «Νιόνιου», αλλά και του «Ζαμπόν», το οποίο εκμεταλλεύτηκε την αντιδικία προς δικό του όφελος, χωρίς να στρέφει πάνω τις έρευνες.

Στη 01:55, ο 44χρονος βγαίνει από το πρατήριο υγρών καυσίμων ιδιοκτησίας του στη συμβολή των οδών Φραντζή και Ηλία Ηλιού στον Νέο Κόσμο. Επιβιβάζεται στο θωρακισμένο τζιπ. Τότε εμφανίζεται ένα άλλο τζιπ LEXUS που σταματά πίσω του. Δύο άτομα βγαίνουν από τα πίσω καθίσματα και πυροβολούν ακατάπαυτα εναντίον του οδηγού με πολεμικά καλάσνικοφ και πιστόλι. Από την αρχή των πυροβολισμών, περνούν… 28 δευτερόλεπτα. Πυροβολούν περισσότερες από 100 φορές (97 κάλυκες εκτός οχήματος) προκειμένου να σπάσουν τα θωρακισμένα τζάμια και να πλήξουν το στόχο τους.

Από βίντεο του πρατηρίου, που έχουν στη διάθεσή τους τα στελέχη του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής, οι εκτελεστές φαίνεται να αλλάζουν ο ένας μία φορά γεμιστήρα και ο δεύτερος δύο στα πολεμικά όπλα που κρατούν και συνεχίζουν να πυροβολούν. Ο ένας από τους εκτελεστές ανοίγει και την πόρτα του οχήματος και πυροβολεί το θύμα και με πιστόλι, σαν «χαριστικές βολές»… σιγουριάς για το θανατηφόρο αποτέλεσμα.

Οι αστυνομικοί συνέλεξαν 97 κάλυκες εξωτερικά του οχήματος, ενώ μέσα στο αυτοκίνητο του θύματος υπήρχαν και άλλοι που θα καταμετρηθούν στα εγκληματολογικά εργαστήρια.

Αμέσως μετά την εκτέλεση, οι δράστες επιβιβάστηκαν στο όχημα και ο οδηγός ανέπτυξε ταχύτητα. Λίγα λεπτά αργότερα έφθασαν πίσω από ένα πάρκο αναψυχής στον Σκαραμαγκά, όπου πυρπόλησαν το όχημα διαφυγής, για να μην αφήσουν ίχνη. Το συγκεκριμένο όχημα είχε πλαστές πινακίδες που αντιστοιχούσαν σε όχημα ίδιου τύπου και χρώματος, το οποίο φαινόταν να ανήκει σε κατασκευαστική εταιρία, αλλά δεν είχε κλαπεί. Από τον αριθμό πλαισίου οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι είχε κλαπεί το περασμένο καλοκαίρι.

Από τις κάμερες ασφαλείας του πρατηρίου του θύματος οι αστυνομικοί έχουν μια καλή εικόνα της σκηνής της δολοφονίας και επιχειρούν να χαρτογραφήσουν τη διαδρομή των εκτελεστών έως το σημείο εγκατάλειψης του οχήματος, ευελπιστώντας να εντοπίσουν στοιχεία που θα βοηθήσουν τις έρευνες. Κάμερα ασφαλείας έχει αποτυπώσει, εκτός από το τζιπ, μια μηχανή να κινείται με μεγάλη ταχύτητα στην ίδια κατεύθυνση στην οδό Κασομούλη, μετά την εκτέλεση. Οι αστυνομικοί εξετάζουν αν πρόκειται για υποστηρικτική ομάδα των δολοφόνων. Σε βίντεο-ντοκουμέντο η κάμερα ασφαλείας έχει καταγράψει τα φώτα του αυτοκινήτου των δραστών από την ώρα της εκτέλεσης μέχρι τη διαφυγή τους.

ΤΟ 2018

Η απόπειρα δολοφονίας και η πρόεδρος Εφετών

Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018. Λευκό βαν προσεγγίζει το αυτοκίνητο του 44χρονου Ε.Ζ., του «Ζαμπόν», που είναι σταθμευμένο έξω από γραφείο πετρελαϊκής εταιρίας στην ακτή Κονδύλη στον Πειραιά. Οι εκτελεστές θα πυροβολήσουν, όμως το καλάσνικοφ θα πάθει εμπλοκή, με αποτέλεσμα 3-4 σφαίρες να τραυματίζουν τον 42χρονο στα πόδια και στο χέρι. Το υποψήφιο θύμα διατηρούσε σχέσεις με την Bella Mafia που είχε δολοφονηθεί έναν μήνα νωρίτερα. Αξίζει να σημειωθεί πως το όνομα του 44χρονου σήμερα Ε.Ζ. είχε ακουστεί και στις καταθέσεις της «Λίτσας», συγγενούς αρχηγικού μέλους της Greek Mafia, που ξεσκέπασε μεγάλο μέρος των εγκληματικών δραστηριοτήτων της.

Σύμφωνα με την κατάθεσή της, ο συγγενής της είχε ζητήσει να φωτογραφήσει την πρόεδρο Εφετών Παρασκευή Καλαϊτζή, που δίκασε την υπόθεση της απαγωγής Παναγόπουλου, και να δείξει τις φωτογραφίες της στον 44χρονο με σκοπό τη δολοφονία της. Το συμβόλαιο θανάτου δεν εκτελέστηκε, καθώς τον Νοέμβριο του 2012 ο 44χρονος συνελήφθη για οπλοφορία. Στις 22 Νοεμβρίου 2012 εξερράγη ισχυρή βόμβα στο σπίτι της δικαστικής λειτουργού στον Χολαργό. Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, ένας 36χρονος από τη Συρία, που έμενε σε κατάληψη της οδού Βαλτετσίου στα Εξάρχεια, μαζί με τον Δημήτρη Μαμαλικόπουλο, ο οποίος συνελήφθη για την πενταπλή ανθρωποκτονία στην Αγία Νάπα Κύπρου στις 23 Ιουνίου 2012, του είχε γνωρίσει τρεις ακόμη άνδρες και μία γυναίκα, που φαίνεται να είχαν αναλάβει την τοποθέτηση της βόμβας στο σπίτι της δικαστικής λειτουργού.

Αντίποινα για τους «φίλους»;

Στα πληροφοριακά δελτία αρμόδιων υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. υπήρχαν «ακούσματα» πως ο 44χρονος φαίνεται να είχε ένα «μερίδιο» συμμετοχής ή συναίνεσης στη δολοφονία του Βασίλη Στεφανάκου και αυτής του Μανώλη Καραγιάννη. Αφορμή, σύμφωνα με αυτές τις αστυνομικές πληροφορίες, οι δολοφονίες των «φίλων» του. Του πρώην αξιωματικού της ΕΚΑΜ Σπύρου Παπαχρήστου και του Γιώργου Λίτσα, γνωστού ως «Μπούμπη». Αυτές οι δολοφονίες είχαν αποδοθεί πληροφοριακά στον Μανώλη Καραγιάννη ή «Σαμπρέλα». Τον Μάιο του 2019 στα Μανιάτικα είχε δολοφονηθεί με καλάσνικοφ ο 54χρονος «Δάσκαλος» ή «Κάβουρας». Ηταν ύποπτος για την εμπλοκή του στις δολοφονίες του «Σαμπρέλα» ή «Καράφλα», της 33χρονης γνωστής διαδικτυακά ως «Bella Mafia», αλλά και του body builder, Βασίλη Γρίβα, τον Μάιο του 2017 στα Γλυκά Νερά. Ο «Δάσκαλος» ή «Κάβουρας» ήταν «μέντορας» του 42χρονου Ε.Ζ.

πηγή-eleftherostypos.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ