6o Διεθνές Συνέδριο ΟΕΕ: Η πρόσβαση στη χρηματοδότηση και η ανάπτυξη των επιχειρήσεων
«Οι μικρές επιχειρήσεις χρειάζονται χρηματοδότηση, γιατί χρειάζονται οξυγόνο για να αναπτυχθούν. Απορρίπτουμε τη χρηματοδότηση, όταν μια επιχείρηση έχει ασθενή οικονομικά στοιχεία(...)».
Η απελευθέρωση της πρόσβασης των επιχειρήσεων στην τραπεζική χρηματοδότηση, ώστε να αναπτυχθούν περισσότερο, συζητήθηκε στο πλαίσιο του 6ου Διεθνούς Συνεδρίου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, με θέμα, The World in a new Synthesis, που τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Τασούλα.
H Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, Ισμήνη Παπακυρίλλου, είπε - μεταξύ άλλων - ότι η ΕΑΤ «είναι προσηλωμένη στο στόχο της διεύρυνσης του κύκλου των χρηματοδοτούμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Υπάρχει μεγάλη ζήτηση για τα προγράμματα και μεγάλες απορροφήσεις. Ρίχνουμε μεγάλο βάρος στον πρωτογενή τομέα. Το ταμείο μικροπιστώσεων έρχεται να καλύψει ένα κομμάτι της αγοράς, τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, που δεν έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση». Σε ό,τι αφορά τα προγράμματα για τις κατοικίες, η κυρίς Παπακυρίλλου τόνισε πως πάνω από 700 εκατ. ευρώ έχουν διατεθεί για το «Σπίτι μου 2» και το «Αναβαθμίζω το Σπίτι μου».
Ο αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Κώστας Βασιλείου, εκτίμησε ότι «Τα επόμενα χρόνια περιμένουμε μείωση εσόδων από τόκους, αλλά αυτό είναι καλό για οικονομία και δανειολήπτες. Όταν οι οικονομίες πάνε καλά, πάνε καλά και οι τράπεζες. Η Ελλάδα έχει σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης και έχει γίνει επενδυτικός προορισμός. Η τραπεζική πιστωτική επέκταση την τελευταία τριετία έχει ανέλθει σε 26 δισεκ. ευρώ. Οι τομείς δραστηριότητας στην Ελλάδα είναι η ενέργεια, οι υποδομές, οι πιο σύνθετες επενδύσεις και ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει τα επόμενα χρόνια με τα κόκκινα δάνεια».
Ο Γενικός Διευθυντής της Alpha Bank, Γιάννης Εμίρης, είπε ότι «Οι μικρές επιχειρήσεις χρειάζονται χρηματοδότηση, γιατί χρειάζονται οξυγόνο για να αναπτυχθούν. Η χρηματοδότηση από τον τραπεζικό τομέα έχει βελτιωθεί εντυπωσιακά τα τελευταία χρόνια. Έχουμε συμμετάσχει σε προγράμματα και έχουμε χρηματοδοτήσει 18.000 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Είμαστε δίπλα στις επιχειρήσεις. Απορρίπτουμε τη χρηματοδότηση, όταν μια επιχείρηση έχει ασθενή οικονομικά στοιχεία, ενώ κακή πιστοληπτική συμπεριφορά στο παρελθόν δεν μπορεί να αγνοηθεί».
Ο Βοηθός Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Τράπεζας, Παναγιώτης Λευθέρης, υποστήριξε ότι «Για να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητά της η ΕΕ, θα πρέπει να διαθέτει, σύμφωνα με την έκθεση Draghi, 750 δισεκ. ευρώ ετησίως. Μεγάλο μέρος των πόρων αυτών θα πέσουν στην ενέργεια, η οποία επηρεάζει όλους τους κλάδους της οικονομίας. Είναι αναγκαίο οι τράπεζες να χρηματοδοτούν νέες μορφές επενδύσεων. Η τράπεζά μας δημιούργησε το πρώτο χρηματοδοτικό πλαίσιο για την ενεργειακή αυτονομία. Είναι σημαντικό να χρηματοδοτούνται τομείς, που ενισχύουν τις επιχειρήσεις και την οικονομία».
Ο Γενικός Διευθυντής της Τράπεζας Πειραιώς, Θεόδωρος Τζούρος, ανέφερε πως «Το πρόβλημα δανεισμού είναι υπαρκτό για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και έχει να κάνει με το πρόβλημα των επιτοκίων. Το τελευταίο διάστημα, η κατάσταση έχει βελτιωθεί και οι συνθήκες χρηματοδότησης είναι καλύτερες. Οι επενδύσεις, που ήταν το αδύνατο σημείο της Ελλάδας, έχουν αυξηθεί, αλλά παραμένουν χαμηλότερα σε σχέση με την Ευρώπη, καθώς βρισκόμαστε στο 16% του ΑΕΠ. Υπάρχουν τεράστια ευρωπαϊκά κονδύλια, που βοηθούν την ανάπτυξη της χώρας. Μεγάλα προβλήματσα για τις επενδύσεις αποτελούν η απονομή της δικαιοσύνης και το χρονοβόρο αδειοδοτικό σύστημα».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
ΕΠΣ Πέλλας: Στην Έδεσσα η "Ετήσια Γιορτή Ποδοσφαίρου"
05 Μαΐου 2025
ΣΧΟΛΙΑ