close search results icon

Αγιασμός για τον "Φίλιππο" Γαλατάδων (+βιντεο εκδηλώσεων)

Αγιασμός για τον "Φίλιππο" Γαλατάδων (+βιντεο εκδηλώσεων)

Αγιασμό στην έναρξη της χορευτικής χρονιάς έκανε ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατάδων "Ο Φίλιππος" Πέλλας.

1000010791.jpg
1000010795.jpg
20231008-112709.jpg


Η ιστορία του συλλόγου ξεκινάει το 1961 ως Σύλλογος αγροτοπαίδων μέχρι το 1984 που πήρε τη σημερινή του ονομασία με πρωταρχικό σκοπό τη διάσωση, διατήρηση, και διάδοση της λαϊκής Παράδοσης του τόπου. 

Κάθε χρόνο ο Σύλλογος ξεκινάει με τον ετήσιο χορό που διοργανώνετε συνήθως τον Φεβρουάριο. 

Δείτε εδώ τον ετήσιο χορό του συλλόγου τον Φεβρουάριο του 2023.

Στις 2 Μαΐου διοργανώνετε το πανηγύρι του χωριού, για την Ανακομιδή των λειψάνων του Αγίου Αθανασίου. Κάθε χρόνο πλήθος κόσμου μαζεύεται στον κεντρικό δρόμο του χωριού και γλενταει μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. 

Δείτε το βίντεο από την κάμερα της pellanews στο πανηγύρι τον Μαϊο του 2023

Αναπολώντας το παρελθόν, το 1997 ξεκίνησε και το Φεστιβάλ Λαϊκής Παράδοσης & Πολιτισμού. Με τη ραγδαία άνοδο της καλλιέργειας του σπαραγγιού,  οι πανηγυρικοί εορτασμοί του Μαΐου ατόνησαν και έτσι δημιουργήθηκε το Φεστιβάλ. Επιλέχθηκε το τελευταίο διήμερο του καλοκαιριού, ώστε οι περισσότερες αγροτικές δουλειές να έχουν τελειώσει και με αυτόν τον τρόπο να δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους κατοίκους των Γαλατάδων να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις. Τα Φεστιβάλ που δημιουργήθηκαν είχαν άλλοτε και διεθνή  χαρακτήρα, με τη συμμετοχή χορευτικών τμημάτων από την πρωην Γιουγκοσλαβία, την Ουγγαρία, τη Βουλγαρία, την Ιταλία αλλά και απο πολλές περιοχές της χώρας μας. 

Δείτε για πρώτη φορά τι έγινε στο 23° Φεστιβάλ Λαϊκής Παράδοσης και Πολιτισμού 

Η πρώτη μερα:

Η δεύτερη μερα:

Αξίζει να σημειωθούν επιγραμματικά οι δράσεις του συλλόγου όπως τα χορευτικά τμήματα, η λειτουργία βιβλιοθήκης, η τράπεζα αίματος στο Γενικό Νοσοκομείο Γιαννιτσών και το Μουσείο. Μέσα από συγκεκριμένες δράσεις εκπληρώνονται όλοι οι στόχοι που αφορούν στη διάσωση της πολιτιστική κληρονομιά με επίκεντρο πάντα τον άνθρωπο. 

Ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατάδων "Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ" δεν ξεκινάει τώρα... συνεχίζει! 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ