close search results icon

Αγωνία για τα αντίποινα του Ισραήλ στο Ιράν – Οι παίκτες, οι συμμαχίες, τα σενάρια

Αγωνία για τα αντίποινα του Ισραήλ στο Ιράν – Οι παίκτες, οι συμμαχίες, τα σενάρια


Αγωνία για τα αντίποινα του Ισραήλ στο Ιράν – Οι παίκτες, οι συμμαχίες, τα σενάρια

Το Ισραήλ θα απαντήσει στην επίθεση του Ιράν αναζητώντας -υπό τις διπλωματικές πιέσεις των συμμάχων- το χτύπημα εκείνο που δεν θα προκαλέσει γενικευμένη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή.


Μετά την ολοκλήρωση του δεύτερου πολεμικού συμβουλίου του Ισραήλ οι αποφάσεις έχουν «κλειδώσει» και μένει να φανεί ο τρόπος που θα επιλέξει να χτυπήσει το Ισραήλ, ο χρόνος του χτυπήματος και η σφοδρότητά του με την διεθνή κοινότητα να απευθύνει εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση φοβούμενη μια γενικευμένη ανάφλεξη.

Ενδεικτικό της κρισιμότητας των στιγμών είναι ότι ο Νετανιάχου ενημέρωσε και την αντιπολίτευση για τις επόμενες κινήσεις. Στόχος του Ισραήλ είναι να πλήξει το Ιράν χωρίς να προκαλέσει γενικευμένο πόλεμο, μετέδωσε το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 12.

Παράλληλα, η Wall Street Journal σε δημοσίευμά της ανέφερε ότι Αμερικανοί και δυτικοί αξιωματούχοι αναμένουν ότι το Ισραήλ θα απαντήσει γρήγορα στην επίθεση του Ιράν, πιθανότατα ακόμη και σήμερα.

Ωστόσο, οι αξιωματούχοι εξέφρασαν την ελπίδα ότι τόσο το Ιράν όσο και το Ισραήλ θα καταφέρουν να ξεφύγουν από αυτόν τον κύκλο έντασης, καθώς αμφότεροι θα μπορέσουν να δηλώσουν νικητές σε βαθμό τέτοιο ώστε να τους δοθεί μια έξοδος για να αποφύγουν περαιτέρω κλιμάκωση.

«Ο ισραηλινός στρατός είναι έτοιμος»

Το Ισραήλ θα απαντήσει στην επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν με drones και πυραύλους εναντίον του εδάφους του, δήλωσε απόψε ο αρχηγός του ισραηλινού γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας.

«Η εκτόξευση τόσων πυραύλων και drones εναντίον του ισραηλινού εδάφους θα απαντηθεί», τόνισε ο στρατηγός Χέρτσι Χαλέβι κατά την επίσκεψή του στην αεροπορική βάση της Νεβατίμ, στο νότιο Ισραήλ, η οποία επλήγη στη διάρκεια της ιρανικής επίθεσης το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή.

Το Ιράν επιχείρησε να δικαιολογήσει την επίθεση, επικαλούμενο το «δικαίωμα στη νόμιμη άμυνα» μετά το αποδιδόμενο στο Ισραήλ πλήγμα στο προξενικό τμήμα της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό, κατά το οποίο σκοτώθηκαν επτά ιρανοί αξιωματικοί.

Θα χτυπήσει το Ισραήλ τα πυρηνικά του Ιράν;

Τα πιθανά σενάρια που έχουν διαμορφωθεί για το χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν είναι:

  • Στα σημεία εκτόξευσης πυραυλών/drones, εξετάζεται επίσης κι ένα χτύπημα στην αεράμυνα του Ιράν ακόμη και με μαχητικά F-35.
  • Το εφιαλτικό σενάριο είναι να υπάρξει χτύπημα σε κομβικές εγκαταστάσεις, ακόμη και πυρηνικών εργοστασίων.

Προειδοποιεί το Ιράν

Το Ιράν δεν επιθυμεί αύξηση των εντάσεων αλλά θα απαντήσει άμεσα και πιο σθεναρά από ό,τι προηγουμένως, αν το Ισραήλ προχωρήσει σε αντίποινα, δήλωσε σήμερα ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν στον Βρετανό ομόλογό του, σύμφωνα με ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Διπλωματικός πυρετός

Οι ΗΠΑ δεν «επιδιώκουν κλιμάκωση» αλλά θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται το Ισραήλ μετά την επίθεση του Ιράν κατά του εβραϊκού κράτους, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

«Δεν επιδιώκουμε κλιμάκωση αλλά θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε το Ισραήλ και να προστατεύουμε τις δυνάμεις μας στην περιοχή», τόνισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κατά την έναρξη της συνάντησής του με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης του Ιράκ, Μοχαμάντ Αλί Ταμίμ.

«Νομίζω ότι αυτό το Σαββατοκύριακο έδειξε ότι το Ισραήλ δεν χρειάζεται να αμυνθεί μόνο του όταν είναι θύμα επιθετικότητας…», δήλωσε, καταδικάζοντας την ιρανική επίθεση ως «πρωτοφανή σε εύρος και μέγεθος», η πρώτη ευθεία επίθεση από το Ιράν στο Ισραήλ.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ έκανε και πάλι λόγο για έντονη διπλωματική κινητικότητα «τις τελευταίες 36 ώρες, με στόχο τον συντονισμό μιας διπλωματικής απάντησης για να προσπαθήσει να αποτραπεί η κλιμάκωση» στην περιοχή. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας συναντήθηκε με τους ομολόγους του από την Αίγυπτο, την Ιορδανία, την Τουρκία, τη Σαουδική Αραβία, τη Βρετανία και τη Γερμανία, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Από την πλευρά του ο Αλί Ταμίμ δήλωσε ότι η Βαγδάτη κάλεσε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να δείξουν αυτοσυγκράτηση. «Η κυβέρνηση του Ιράκ προειδοποιεί ότι η κλιμάκωση στην περιοχή θα μετεξελιχθεί σε έναν ευρύτερο πόλεμο που θα απειλήσει τη διεθνή ασφάλεια», τόνισε.

Την ίδια ώρα ο γραμματέας του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Νικολάι Πάτρουσεφ επικοινώνησε σήμερα με τον επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ Τσάχι Χανέγκμπι για να συζητήσουν σχετικά με την κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters επικαλούμενο το ρωσικό Interfax.

Μεταξύ άλλων, ο Νικολάι Πάτρουσεφ υπογράμμισε πως όλες οι πλευρές πρέπει να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση ώστε να αποτρέψουν περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Νωρίτερα σήμερα, το Κρεμλίνο εξέφρασε έντονη ανησυχία για την κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή μετά την μαζική επίθεση με drones και πυραύλους που εξαπέλυσε το Ιράν εναντίον του Ισραήλ.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ