close search results icon

Αγωνία για το άγνωστο ρήγμα της Εύβοια - Τι λένε οι σεισμολόγοι

Αγωνία για το άγνωστο ρήγμα της Εύβοια - Τι λένε οι σεισμολόγοι

Περισσότεροι από 60 μετασεισμοί στην Εύβοια σημειώθηκαν από χθες το πρωί, με τη μεγαλύτερη σεισμική δόνηση, εντάσεως 4,9 ρίχτερ, να καταγράφεται χθες το βράδυ και να γίνεται ιδιαίτερα αισθητή στην Αθήνα.

Η Νότια Εύβοια κινείται όλη μέρα στο χορό των ρίχτερ, με τους ειδικούς να παρακολουθούν έντονα το φαινόμενο. Από την έντονη σεισμική δραστηριότητα που καταγράφεται το τελευταίο 24ωρο δεν υπήρξαν τραυματίες, ενώ οι επιπτώσεις τους περιορίζονται σε υλικές ζημιές σε κτίρια και κατοικίες.

Οπως εξήγησε στον «Ελεύθερο Τύπο» ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, ο χθεσινός σεισμός σημειώθηκε στις 22.06 στην Εύβοια, σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, ενώ το Ευρωμεσογειακό έδωσε 5,2 ρίχτερ. Το εστιακό βάθος του σεισμού είναι 5 χιλιόμετρα και επίκεντρο τα 8 χλμ. ανατολικά – νοτιοανατολικά του χωριού Ζάρακες, στη Νότια Εύβοια.

Ερωτηθείς για το αν ήταν ο κύριος ή μετασεισμός, εξήγησε ότι είναι πολύ νωρίς να γνωρίζουμε αλλά, όπως είπε, είχε το ίδιο ακριβώς επίκεντρο με όλους τους προηγούμενους.

Η Νότια Εύβοια από χθες έχει έντονη σεισμική δραστηριότητα. Πιο συγκεκριμένα, συνεχείς ήταν οι σεισμικές δονήσεις που καταγράφονταν από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, με τις μεγαλύτερες να γίνονται αισθητές και στην Αττική. Η τελευταία, ήταν μεγέθους 4,9 ρίχτερ. Το πρωί έγινε ο πρώτος μεγάλος σεισμός. Μία ώρα μετά το σεισμό μεγέθους 4,8 ρίχτερ, που καταγράφηκε στις 6:32 χθες, 9 χλμ. νοτιοανατολικά των Ζαράκων και με εστιακό βάθος 13,3 χλμ., σημειώθηκε στις 7:23 σεισμός 4,1 ρίχτερ και στις 07:24 νέος 4,2 ρίχτερ με επίκεντρο 8 χλμ. βορειοανατολικά των Νέων Στύρων Εύβοιας.

Αναλυτικότερα, η πρώτη μεγάλη σεισμική δόνηση 4,8 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ καταγράφηκε στις 06:32 στον θαλάσσιο χώρο 9 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από τον οικισμό Ζάρακες της Εύβοιας ή περίπου 58 χιλιόμετρα ανατολικά -βορειοανατολικά της Αθήνας, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου. Ο σεισμός έγινε αισθητός και στην Αθήνα. Λίγα λεπτά αργότερα, και συγκεκριμένα στις 6:48, σημειώθηκε μετασεισμός 3,2 ρίχτερ στην ίδια περιοχή με εστιακό βάθος 5 χλμ.

Ακολούθησε ασθενής σεισμική δόνηση με μέγεθος 4,1 στην κλίμακα Ρίχτερ, στις 07:23 ώρα Ελλάδος, σε απόσταση 56 χλμ. ανατολικά/βορειανατολικά των Αθηνών, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, με το επίκεντρο να εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 8 χλμ. βορειοανατολικά των Νέων Στύρων Εύβοιας.

Ένα λεπτό αργότερα, στις 07:24, σημειώθηκε νέος σεισμός 4,2 βαθμών, στον θαλάσσιο χώρο 8 χλμ. ΝΑ των Ζαράκων Ευβοίας, 56 χλμ. βορειοανατολικά των Αθηνών.

Όπως αναφέρει το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, κατά τη διάρκεια της νύχτας είχαν καταγραφεί αρκετοί μικροσεισμοί έως 2,4 ρίχτερ, με επίκεντρο κυρίως τα Στύρα και τους Ζάρακες, στη Νότια Εύβοια.

Σύμφωνα με όσα είπε στον «Ελεύθερο Τύπο» ο σεισμολόγος και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, η σεισμική ακολουθία εξελίσσεται σχετικά ομαλά. Μάλιστα, ανέφερε ότι η Νότια Εύβοια δεν είναι μια περιοχή που θεωρείται σεισμογενής, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι νωρίς ακόμη να πούμε αν και ο χθεσινοβραδινός σεισμός είναι ο κύριος, καθώς για το επόμενο 48ωρο το φαινόμενο θα παρακολουθείται.

Ερωτηθείς αν μπορεί να επηρεάσει άλλα ρήγματα στη Στερεά Ελλάδα, όπως αυτό της Αταλάντης, ο κ. Λέκκας σημείωσε πως «δεν έχουν σχέση, επομένως δεν μπορούν να τα ενεργοποιήσουν». Παράλληλα, επεσήμανε ότι «η περιοχή δεν έχει ξαναδώσει μεγάλο σεισμό και αυτό έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους σεισμολόγους».

Ο κ. Λέκκας τόνισε ότι το φαινόμενο της κατευθυντικότητας ήταν εκείνο που έκανε τους σεισμούς αισθητούς στην Αττική, ενώ για τους μετασεισμούς υποστήριξε ότι «εκτονώνουν την κατάσταση».

Ευτυχώς, οι επιπτώσεις του δυνατού σεισμού περιορίζονται σε υλικές ζημιές, ωστόσο οι κάτοικοι της Εύβοιας παραμένουν τρομοκρατημένοι, καθώς, όπως δήλωσαν, ο σεισμός τους πέταξε από τα κρεβάτια.

Σύμφωνα με το evima.gr, στο χωριό Ζάρακες του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου παρουσιάζονται τα περισσότερα προβλήματα, καθώς δημιουργήθηκαν ρωγμές τόσο σε δημόσια κτίρια, όπως το νηπιαγωγείο της περιοχής, όσο και σε κατοικίες.

«Σε συνεργασία και με τον πρόεδρο της κοινότητας, προχωράμε στην καταγραφή των ζημιών. Είναι παράλληλα σημαντικό να δρομολογηθούν από τα αρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Πολιτικής Προστασίας οι απαιτούμενες διαδικασίες για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Κύμης, Αλέξανδρος Θεοδώρου, ο οποίος βρίσκεται στο χωριό Ζάρακες από την πρώτη στιγμή.

eleftherostypos.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ