close search results icon

Αιτία πολέμου για τον Κουρέτα η κατάργηση της καλλιέργειας βάμβακος στη χώρα

Αιτία πολέμου για τον Κουρέτα η κατάργηση της καλλιέργειας βάμβακος στη χώρα

«Η μεταποίηση του ελληνικού βαμβακιού μειώνει τις εισαγωγές για τον Έλληνα καταναλωτή και αυξάνει τις εξαγωγές φέρνοντας συνάλλαγμα στην χώρα» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, με αφορμή την συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 11 Μαρτίου στο Μέγαρο Μαξίμου.

Συνεχίζοντας η εν λόγω ανακοίνωση αναφέρει πως ειδικά για την Θεσσαλία:

«Το εισόδημα των 15.000 αγροτικών οικογενειών από την πώληση του συσπόρου βαμβακιού είναι 210 εκ€ και επιπλέον συνδεδεμένη επιδότηση από την ΚΑΠ 65 εκ€.

Οι εξαγωγές του εκκοκκισμένου βαμβακιού για την Θεσσαλία είναι περίπου 200 Εκκ€ και του βαμβακόσπορου 45 Εκκ€ ετησίως.

Η μεταποίηση των 50.000 τόννων (100.000 τόννοι ετήσια παραγωγή) Εκκ. βαμβακιού στη Θεσσαλία θα φέρει έσοδα στην τοπική οικονομία τουλάχιστον 2 δις € ετησίως μέσω των εξαγωγών και αποτροπής των εισαγωγών.

Επίσης θα δημιουργήσει περίπου 6.500 άμεσες θέσεις εργασίας και τουλάχιστον 2.000 έμμεσες θέσεις εργασίας , μόνο στον μεταποιητικό τομέα στην Θεσσαλία. Αποφέροντας τουλάχιστον 200 εκ€ σε μισθούς, εισφορές κλπ στην τοπική οικονομία.

Η μεταποίηση αυτή θα απαιτήσει περίπου επενδύσεις αξίας 600-700εκ€.

0,7 δις€ επενδύσεις θα φέρουν 20 δις € τζίρο και 5 δις€ έσοδα στην τοπική οικονομία στη δεκαετία».

«Αυτά για όσους αρχίζουν να σκέπτονται το βαμβάκι να φύγει από τη Θεσσαλία.

Θα γίνει πόλεμος» καταλήγει ανακοίνωση.

Σεβαστές από τον πρωθυπουργό, οι κόκκινες γραμμές Κουρέτα

Εντωμεταξύ, μετά την συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Περιφέρειας, αναφέρεται πως φαίνεται πως έπιασε τόπο η στάση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δ. Κουρέτα για το θέμα της βαμβακοκαλλιέργειας στη Θεσσαλία,

Σημειώνεται πως “κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Μητσοτάκης έκανε ειδική αναφορά στις δηλώσεις του Περιφερειάρχη, λέγοντας επακριβώς: …Δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση -επειδή είδα και τις δηλώσεις του κ. Περιφερειάρχη- ότι πρέπει αύριο να εγκαταλείψουμε το βαμβάκι και να πάμε σε δραστικές παρεμβάσεις αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών στη Θεσσαλία. Δεν προτείνει εξάλλου κάτι τέτοιο ούτε η μελέτη και θα ήταν πολύ άδικο από όλη αυτήν την αναλυτική δουλειά που έχει γίνει, να εστιάσουμε την προσοχή μας μόνο σε αυτήν τη διάσταση. Ξεκαθαρίζω, λοιπόν, εξ αρχής ότι δεν τίθεται κάποιο τέτοιο ζήτημα. Από την άλλη, θα πρέπει να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας - μεσοπρόθεσμα, μακροπρόθεσμα-, να μη βρεθούμε στη δυσάρεστη ή τραγική κατάσταση σε κάποια χρόνια από τώρα -10, 15, 20, δεν το γνωρίζουμε, ούτε οι επιστήμονες μπορούν να μας το υποδείξουν- η ζημιά η οποία θα έχει γίνει στη Θεσσαλία από την εξάντληση των υπόγειων υδάτινων πόρων να είναι μη αναστρέψιμη. Σε αυτό έχουμε όλοι μία ευθύνη να τοποθετηθούμε με απόλυτη σαφήνεια”.

“Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι οι “κόκκινες γραμμές” του κ. Κουρέτα γίνονται σεβαστές”, καταλήγει η ανακοίνωση.

agro24.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ