close search results icon

Άκυρος ο διαγωνισμός για τρία νοσοκομεία από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Μεγάλη ανησυχία για το γεγονός εξέφρασε η αντιπολίτευση. 

Άκυρος ο διαγωνισμός για τρία νοσοκομεία από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Την ακύρωση του διαγωνισμού για την κατασκευή τριών νέων νοσοκομείων με τη χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος ανακοίνωσε το ίδρυμα. Αιτία, οι προσφορές που κατατέθηκαν από τις κατασκευαστικές που είχαν δηλώσει ενδιαφέρον, καθώς ήταν πολύ υψηλότερες του οικονομικού αντικειμένου της δωρεάς.

Στην ανακοίνωση του Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) επισημαίνει ότι προς το παρόν, η ολοκλήρωση των εν λόγω έργων για τα τρία νέα Νοσοκομεία στο ποιοτικό επίπεδο που έχει οραματιστεί το ΙΣΝ και αξίζει στην Ελλάδα καθίσταται αδύνατη. «Παρ' όλα αυτά, το Ίδρυμα εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα και τυχόν εναλλακτικές λύσεις, και θα επανέλθει με νεότερη ανακοίνωση προσεχώς».

Στον διαγωνισμό, προϋπολογισμού της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ, οικονομική προσφορά είχαν καταθέσει πέντε εταιρείες-σχήματα:

1. ΑΒΑΞ

2. ΤΕΡΝΑ

3. Ακτωρ - Μυτιληναίος - We Built

4. EKTER - Finso

5. Ballian - Fuentes

Ο διαγωνισμός αφορούσε την κατασκευή του Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ΙΣΝ, του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής ΙΣΝ και του Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης ΙΣΝ.

Το ΙΣΝ είχε αρχίσει τον σχεδιασμό των τριών αυτών νοσοκομείων που θα παραδίδονταν στο ΕΣΥ το 2017, σε συνεργασία με το αρχιτεκτονικό γραφείο Renzo Piano Building Workshop (RPBW) και τη Betaplan, στο πλαίσιο της διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Υγεία του ΙΣΝ

Το Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής ΙΣΝ, το Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης ΙΣΝ και το Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΙΣΝ ανέφερε το Ίδρυμα θα λειτουργούσαν ως υπερσύγχρονα, δημόσια νοσοκομεία διεθνών προδιαγραφών, με έδρα περιοχές με περιορισμένη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, που βρίσκονται στην ελληνική περιφέρεια, παρέχοντας ισότιμη και ποιοτική υγειονομική περίθαλψη για όλους.

Η ολοκλήρωση και παράδοσή τους είχε προγραμματιστεί εντός του 2025.

Η ανακοίνωση του ΙΣΝ

Ακυρώθηκε ο διαγωνισμός του ΙΣΝ για την κατασκευή των τριών νέων νοσοκομείων

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) ανακοινώνει ότι ο διαγωνισμός για την κατασκευή του νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής ΙΣΝ, του Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ΙΣΝ, και του νέου Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης ΙΣΝ, υπό την διεθνή Πρωτοβουλία για την Υγεία, απέβη ουσιαστικά άκαρπος και ως εκ τούτου ακυρώνεται. Όλες οι προσφορές που υποβλήθηκαν την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023 ήταν πολύ υψηλότερες του οικονομικού αντικειμένου της δωρεάς (σε κάποιες περιπτώσεις ως και υπερδιπλάσιες) ακόμα και έχοντας λάβει υπόψη τις πρόσφατες διεθνείς εξελίξεις (πόλεμος, πληθωρισμός, διαταραχή της εφοδιαστικής αλυσίδας κ.τ.λ.).

Η εξέλιξη αυτή, προς το παρόν, καθιστά την ολοκλήρωση των εν λόγω έργων για τα τρία νέα Νοσοκομεία στο ποιοτικό επίπεδο που έχει οραματιστεί το ΙΣΝ και αξίζει στην Ελλάδα αδύνατη. Παρόλα αυτά, το Ίδρυμα εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα και τυχόν εναλλακτικές λύσεις, και θα επανέλθει με νεότερη ανακοίνωση προσεχώς.

Όλες οι άλλες δράσεις της διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Υγεία τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς συνεχίζονται κανονικά και εκτελούνται εντός χρονοδιαγραμμάτων και προϋπολογισμών.

K. Νοτοπούλου: Να μην ακυρωθεί η κατασκευή του Παιδιατρικού Νοσοκομείου

Την απόφαση σχολίασε με ανακοίνωσή της η Τομεάρχης Τουρισμού της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης, Κατερίνα Νοτοπούλου, που μίλησε για «μεγάλη ανησυχία» για το γεγονός.

Όπως επισήμανε, «ο διαγωνισμός ακυρώνεται καθώς οι προσφορές ήταν πολύ υψηλότερες του οικονομικού αντικειμένου της δωρεάς. Η ανάγκη ενός Παιδιατρικού Νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη αποτελεί χρόνιο αίτημα της κοινωνίας και της πανεπιστημιακής κοινότητας της Βόρειας Ελλάδας. Η εξέλιξη αυτή μας θλίβει βαθύτατα. Με τον σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ προβλεπόταν η ολοκλήρωση του νοσοκομείου το 2024. Οι αλλαγές και οι καθυστερήσεις από την κυβέρνηση της ΝΔ καθώς και η σημερινή εξέλιξη έφεραν δυσάρεστα αποτελέσματα. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη οφείλει να καταβάλλει κάθε προσπάθεια, αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμο εργαλείο, σε συνεργασία με το ΙΣΝ ,ώστε το παιδιατρικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης να μη μείνει ένα άπιαστο όνειρο. Είναι ζήτημα Ζωής».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ