close search results icon

Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ: «Είμαστε εδώ για όλους αυτούς που θέλουν πίσω την περηφάνεια τους»

Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ: «Είμαστε εδώ για όλους αυτούς που θέλουν πίσω την περηφάνεια τους»

«Είμαστε εδώ, για να φέρουμε πίσω την δικαιοσύνη παντού», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στο Βελλίδειο.

«Ο λαός δεν θα προσαρμοστεί στη βαρβαρότητα, ούτε θα αυτοκτονήσει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ.

Και προσέθεσε πως οι πολίτες «σύντομα θα επικυρώσουν και στις κάλπες την ειλημμένη τους απόφαση να μην περάσουν άλλον ένα χειμώνα ανασφάλειας και αγωνίας».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε με αναφορές για την Θεσσαλονίκη, μιλώντας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, ενώ συνέχισε ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση για την οικονομία.

Δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να πρωταγωνιστήσει, προσθέτοντας ότι διαπιστευτήριά του είναι όσα έπραξε ως κυβέρνηση, αλλά και ως αξιωματική αντιπολίτευση.

«Ο ελληνικός λαός δεν θα προσαρμοστεί στην βαρβαρότητα, αλλά ούτε θα αυτοκτονήσει», τόνισε χαρακτηριστικά, λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτομος να παρουσιάσει ένα σχέδιο δικαιοσύνης σε όλους τους τομείς.

Ο κ. Τσίπρας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι της εργασίας, σημειώνοντας ότι οι πολίτες θέλουν πίσω την υπερηφάνεια τους.

«Μαζί με την κοινωνία δίνουμε λύσεις που οδηγούν μπροστά», υπογράμμισε.

«Ο Μητσοτάκης ανακοινώνει έργα ως προϊόν υποκλοπής»

«Τέσσερα χρόνια πριν», ανέφερε ο κ. Τσίπρας, «η πόλη σας, η Θεσσαλονίκη είχε την ευκαιρία να γίνει ξανά πρωταγωνίστρια ως ηγέτιδα πόλη των Βαλκανίων. Μια πόλη που άρχισε να αλλάζει πρόσωπο με μεγάλα έργα υποδομής που είχαν βαλτώσει».

Και προσέθεσε:

«Το Μετρό είχε πάψει να είναι ανέκδοτο, σήμερα όμως έγινε ξανά ανέκδοτο. Η επέκτασή του πάγωσε το 2019. Η σιδηροδρομική του σύνδεση, το εμπορευματικό κέντρο επίσης. Το ίδιο συνεβη με μια σειρά έργων που είχαμε εξασφαλίσει χρηματοδότηση.

»Ο δυτικός προαστιακός, τα 350 καινούργια λεωφορεία, τα βιομηχανικά πάρκα, το Μουσείο Ολοκαυτώματος – έργα που έμειναν στη μακέτα, για να εξαγγελθούν και αυτά ως προιόν – όπως φαίνεται – υποκλοπής», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ειλημμένη απόφαση να γυρίσει η Ελλάδα πίσω»

Τέσσερα χρόνια από τότε, συνέχισε ο κ. Τσίπρας, «η Ελλάδα είναι μια αγνώριστη χώρα για τους κατοίκους της και, δυστυχώς, μια ειδική περίπτωση ξανά για την Ευρώπη, ενώ η ζωή και η καθημερινότητα των πολιτών γύρισε πίσω στα πέτρινα χρόνια των μνημονίων».

«Η εύκολη δικαιολογία είναι ότι ευθύνονται η πανδημία και ο πόλεμος. Ήταν όμως ειλημμένη απόφαση να γυρίσει η Ελλάδα πίσω», ανέφερε.

Και προσέθεσε:

«Όταν η πολιτική ευτελίζεται από τον κυνισμό και την προπαγάνδα, τότε η κοινωνία της γυρνά την πλάτη. Είναι ανάγκη να κάνουμε πράξη την προσμονή για καλύτερες ημέρες.

»Εμείς είμαστε παρόντες και έτοιμοι να πρωταγωνιστήσουμε σε αυτή την προσπάθεια. Με σεβασμό στη Δημοκρατία. Διαπιστευτήριά μας είναι οι μάχες που δώσαμε.

»Να αμφισβητήσουμε στη πράξη την απειλή ‘όποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει’.

»Ο ελληνικός λαός δεν θα προσαρμοστεί στη βαρβαρότητα, ούτε φυσικά θα αυτοκτονήσει.

»Αλλά πολύ σύντομα θα επικυρώσει και στις κάλπες την απόφασή του να μην περάσει άλλον ένα χειμώνας ανασφάλειας.

»Για τη μητέρα που αποφασίζει να μη στείλει φροντιστήριο το παιδί γιατί δεν βγαίνουν τα έξοδα. Για τον πατέρα που δεν ξέρει αν θα μπορεί να βάλει πετρέλαιο για να ζεστάνει την οικογένειά του.

»Για τη δασκάλα που αδυνατεί να βρει στέγη στο νησί που διορίστηκε. Για τον καταστηματάρχη που τον κυνηγούν οι εισπρακτικές. Για τον συνταξιούχο που δεν έχει να πληρώσει το ρεύμα.

«Είμαστε εδώ για όσους θέλουν πίσω την περυφάνεια τους»

«Για όλους αυτούς είμαστε εδώ. Για όλους αυτούς που αναζητούν σιγουριά, ασφάλεια, ένα καλύτερο αύριο. Που θέλουν πίσω την περηφάνεια τους», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Και συνέχισε:

«Είμαστε εδώ για να δώσουμε μαζί με την κοινωνία λύσεις που οδηγούν μπροστά. Να δώσουμε χώρο στους νέους να δημιουργήσουν.

»Με καλύτερα σχολεία, καλύτερα πανεπιστήμια, που θα έχουν τους απαραίτητους πόρους, υποδομές, αλλά και ανοιχτές τις πόρτες τους για όσα παιδιά επιθυμούν να σπουδάσουν.

»Είμαστε εδώ για να προστατέψουμε το δικαίωμα στην εργασία. Να βάλουμε κανόνες και αρχές, ώστε κάθε εργαζόμενος να νιώθει ασφαλής απέναντι στην ασυδοσία και την εκμετάλλευση.

»Είμαστε εδώ για να βελτιώσουμε το βιοτικό επίπεδο των πολιτών. Με επίκεντρο την αύξηση των μισθών. Την παρουσία του κράτους ως εγγυητή απέναντι στην ακρίβεια και την αισχροκέρδεια.

»Με μια συνολική στρατηγική που βάζει ανάχωμα στην ενεργειακή φτώχεια. Με μια πολιτική για τη στέγαση που σήμερα γίνεται επιτακτική ανάγκη.

»Είμαστε εδώ για να μειώσουμε τις ανισότητες. Με ένα ισχυρό και σύγχρονο κοινωνικό κράτος. Με ένα πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα.

»Με ένα καλά σχεδιασμένο και οργανωμένο κράτος πρόνοιας που θα προστατεύει τους πιο ευάλωτους.

»Είμαστε εδώ για να δώσουμε τη δυνατότητα στην πατρίδα μας να παράξει όσα μπορεί. Με ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, μακριά από τις παθογένειες και τους κινδύνους του σημερινού.

»Με τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, για να ανασάνει η κοινωνία και η παραγωγή. Με στήριξη των δυναμικών τμημάτων της ελληνικής οικονομίας».

«Επανακρατικοποιούμε τη ΔΕΗ»

Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε ως πρώτη εθνική προτεραιότητα την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Περιγράφοντας τα όσα θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ αν κερδίσει στις εκλογές και γίνει κυβέρνηση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξήγγειλε:

  • «Επανακρατικοποιούμε τη ΔΕΗ. Ανακτούμε τουλάχιστον το 51% του Δημοσίου στο μετοχικό της κεφάλαιο. Η ΔΕΗ επιστρέφει από την αισχροκέρδεια στον ιδρυτικό της σκοπό ως εταιρεία κοινής ωφέλειας. Με κοινωνικά τιμολόγια χωρίς ουσιαστικό κέρδος για να κερδίζουν μερίσματα οι ιδιώτες μέτοχοι.
  • Αποσυνδέουμε την τιμή της χονδρεμπορικής ρεύματος από τη χρηματιστηριακή τιμή του φυσικού αερίου. Όπως έπραξαν οι χώρες της Ιβηρικής, κρατώντας χαμηλά το κόστος για τους καταναλωτές.
  • Θεσπίζουμε ανώτατο συντελεστή κέρδους στην παραγωγή ενέργειας στο 5%.
  • Παρεμβαίνουμε δραστικά στη στρεβλή και προβληματική λειτουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, με ανώτατα όρια τιμών και με την προώθηση υποχρεωτικού ποσοστού σταθερών συμβολαίων στη χονδρεμπορική ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Θεσπίζουμε ανώτατο όριο τιμής λιανικής ηλεκτρικής ενέργειας ανά μεγαβατώρα.
  • Επιβάλλουμε διατίμηση στη λιανική φυσικού αερίου, προστατεύοντας τους 700.000 καταναλωτές που θερμαίνονται με φυσικό αέριο.
  • Αξιοποιούμε για όσο χρειαστεί το σύνολο των εγχώριων ενεργειακών πόρων, συμπεριλαμβανομένου του λιγνίτη.
  • Προστατεύουμε από τις αποκοπές ειδικά τους ευάλωτους καταναλωτές.ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ