close search results icon

Αλλαγές στις έδρες φέρνει η νέα απογραφή σε Μακεδονία και Πέλλα

Η Α’ Θεσσαλονίκης πιθανώς να κερδίσει 4 έδρες, ενώ χάνουν από 1 έδρα η Πέλλα, η Πιερία, το Κιλκίς και από 2 οι Σέρρες

Αλλαγές στις έδρες φέρνει η νέα απογραφή σε Μακεδονία και Πέλλα

Ανατροπές που αλλάζουν το εκλογικό τοπίο στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας φέρνει η νέα απογραφή, τα πρώτα αποτελέσματα της οποίας δημοσιοποιήθηκαν πριν από μερικές ημέρες.

Οι αλλαγές αφορούν στη διαφοροποίηση των εκλογικών εδρών και προκύπτουν από τις αυξομειώσεις του πληθυσμού, όπως αυτές καταγράφηκαν ανά νομό στην απογραφή του 2021.

Οι πιο σημαντικές αλλαγές αφορούν στην Α’ Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα μάλιστα με νεότερες πληροφορίες η πρώτη εκλογική περιφέρεια του νομού είναι πιθανό να κάνει ένα μεγάλο άλμα προς τα επάνω και να κερδίσει 4 έδρες, φτάνοντας συνολικά τις 20 (από 16 που διαθέτει σήμερα). Αυτή η εκτόξευση των εδρών αναμένεται να αλλάξει και τα εκλογικά δεδομένα στην Α’ Θεσσαλονίκης. Το εκλογικό μέτρο πέφτει από 6,25%, που είναι σήμερα, στο 5%, γεγονός που θα επιφέρει διαφοροποιήσεις τόσο στην κάλπη της απλής αναλογικής όσο και στην δεύτερη κάλπη που θα γίνει με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογική και το μπόνους των 50 εδρών.

Ας δούμε όμως στο παράδειγμα της Α’ Θεσσαλονίκης πως διαφοροποιούνται τα δεδομένα. Το 2019 η ΝΔ, με ποσοστό 35,5% έλαβε 7 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ με 31,3% 5 έδρες και τα υπόλοιπα κόμματα από 1. Το ΚΙΝΑΛ είχε πετύχει στην Α’ Θεσσαλονίκης 6,05%, η Ελληνική Λύση 5,4%, το ΚΚΕ 5,3% και η Μέρα 25 ποσοστό 4,8%. Με τα ίδια ποσοστά στην απλή αναλογική η ΝΔ θα είχε σίγουρες 7 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 6, το ΚΙΝΑΛ 1 και πιθανότατα και δεύτερη, η Ελληνική Λύση και το ΚΚΕ σίγουρα 1, ενώ 1 έδρα θα κέρδιζε και η Μέρα 25 που θα είχε πολύ υψηλά υπόλοιπα, ενώ θα έμεναν και 2 αδιάθετες έδρες που θα τις κέρδιζε το κόμμα με τα υψηλότερα υπόλοιπα. Οσον αφορά στην κάλπη της ενισχυμένης αναλογικής είναι πολύ πιθανό η ΝΔ ως πρώτο κόμμα να έφτανε μέχρι και τις 8 έδρες. Με αυτά τα δεδομένα εκτιμάται ότι οι μνηστήρες για τις λίστες τόσο στη ΝΔ όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να αυξηθούν.

Αλλαγές φέρνει η απογραφή και αλλού στην κεντρική Μακεδονία, όπου όμως οι νομοί σε αντίθεση με την Α’ Θεσσαλονίκης χάνουν έδρα ή και έδρες. Ετσι -1 έδρα προβλέπεται για την Πέλλα και την Πιερία, που σήμερα διαθέτουν 4 έδρες, το Κιλκίς, που από τριεδρικός νομός γίνεται δυεδρικός, ενώ οι Σέρρες θα χάσουν 2 έδρες και από 6 θα εκλέγουν μόνο 4 βουλευτές. Αντίθετα χωρίς αλλαγές θα παραμείνουν οι υπόλοιποι νομοί της κεντρικής Μακεδονίας, όπως η Β΄ Θεσσαλονίκης παρά το ότι υπήρξαν αρχικά σενάρια που προέβλεπαν +1 έδρα και για τη δεύτερη εκλογική περιφέρεια του νομού

Αλλαγές στις έδρες θα υπάρξουν και αλλού στη χώρα. Τόσο στην Αττική όπου σχεδόν όλες οι εκλογικές περιφέρειες (πλην της Α’ Πειραιά) κερδίζουν έδρες, όσο και στην υπόλοιπη βόρεια Ελλάδα, όπως στη δυτική Μακεδονία. Εκεί η Φλώρινα και η Καστοριά γίνονται από δυεδρικές μονοεδρικές και η Κοζάνη από πενταεδρική τετραεδρική.

Ολα αυτά δεν είναι απλά σενάρια, καθώς όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στο μπρίφινγκ της Παρασκευής απαντώντας σε ερώτηση της «ΜτΚ» είναι πολύ πιθανό οι εκλογές του 2023 να γίνουν με βάση τη νέα απογραφή

πηγή makthes.gr 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ