close search results icon

Άλλαξε η ώρα: όχι όμως για Ισλανδία και Λευκορωσία

Άλλαξε η ώρα: όχι όμως για Ισλανδία και Λευκορωσία

Σήμερα, Κυριακή, τα ξημερώματα πραγματοποιήθηκε η αλλαγή ώρας από θερινή σε χειμερινή για το 2023, κάτι που σημαίνει πως όλα τα ρολόγια γύρισαν μια ώρα πίσω και θα παραμείνουν έτσι μέχρι και το τέλος του ερχόμενου Μαρτίου.

Φυσικά, η ώρα δεν άλλαξε μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε πολλές ακόμα ευρωπαϊκές και άλλες χώρες. Ειδικότερα, στην Γηραιά Ήπειρο, η ώρα άλλαξε την ίδια στιγμή για όλες τις χώρες εκτός από δύο- οι οποίες έχουν αποφασίσει να απέχουν.

Πρόκειται για την Ισλανδία και τη Λευκορωσία, δύο ευρωπαϊκές χώρες που αποφάσισαν σε διαφορετική φάση της ιστορίας η κάθε μία να σταματήσουν να ακολουθούν την αλλαγή ώρας.

Λευκορωσία και Ισλανδία – Γιατί δεν ακολουθούν την αλλαγή ώρας

Η Λευκορωσία μέχρι το 2011 ακολουθούσε την Ώρα Ανατολικής Ευρώπης, την ίδια δηλαδή με εκείνη που ακολουθεί η Ελλάδα η Κύπρος και διάφορες άλλες χώρες στα ανατολικά Βαλκάνια. Η ώρα άλλαζε δύο φορές το χρόνο, όπως ακριβώς συμβαίνει και με την Ελλάδα, όμως η Λευκορωσία σταμάτησε να συμμορφώνεται με την αλλαγή της ώρας το 2011. Τότε, η λευκορωσική κυβέρνηση αποφάσισε να παραμείνει στη θερινή ώρα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Όσον αφορά την Ισλανδία, η χώρα τηρούσε την αλλαγή ώρας από το 1917 μέχρι και το 1967, ωστόσο η αντίδραση των πολιτών ήταν τέτοια που τελικά ο θεσμός αυτός καταργήθηκε. Όπως και η Λευκορωσία, έτσι και η Ισλανδία τώρα βρίσκεται σε μόνιμη θερινή ώρα, μια ώρα δηλαδή μπροστά από την ηλιακή («κανονική») ώρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, συζητούν τα τελευταία χρόνια την κατάργηση της αλλαγής της ώρας. Βασικά επιχειρήματα υπέρ της κατάργησης είναι οι πιθανοί κίνδυνοι για την υγεία (αυξημένος κίνδυνος καρδιακής προσβολής για τις επόμενες ημέρες μετά την αλλαγή), διαταραχή των πρωινών δραστηριοτήτων, καθώς και αποδιοργάνωση του κιρκαδικού κύκλου ανθρώπων και ζώων. Παράλληλα, μετα-ανάλυση 44 μελετών του 2017 διαπίστωσε ότι η εξοικονόμηση ενέργειας που προβάλλουν οι υποστηρικτές της αλλαγής ώρας ως επιχείρημα οδηγεί μόνο σε 0,34% εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας κατά τις ημέρες εφαρμογής της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ