Αλμυρές και γλυκές συνταγές με μήλα για όλες τις ώρες

Τα μήλα είναι από τα πιο αγαπημένα φρούτα του φθινοπώρου. Κόκκινα, πράσινα, κίτρινα, ροζ, ζουμερά, τραγανά, είναι γεμάτα σάρκα, νόστιμους χυμούς και πλούσια αρώματα. Ιδανικό σνακ για το γραφείο ή το σχολείο, για δραστηριότητες αλλά και μαγειρέματα. Δεν περιορίζονται μόνο στα κλασικά επιδόρπια, αλλά ταιριάζουν εξίσου σε αλμυρά πιάτα, φέρνοντας ισορροπία ανάμεσα στη γλυκύτητα και την οξύτητα.
Από την παραδοσιακή μηλόπιτα που θυμίζει παιδικά χρόνια μέχρι τα χοιρινά φιλετάκια και τα ποτά, οι συνδυασμοί είναι αμέτρητοι. Το ίδιο φρούτο μπορεί να δώσει φρεσκάδα σε μια σαλάτα, να απογειώσει ένα ριζότο ή να χαρίσει καραμελωμένες νότες σε ένα ψητό κρέας.
Φτιάχνουμε μηλόπιτα με μέλι και αμύγδαλα

Υλικά
1 φύλλο ζύμης για τάρτα
100 γρ. πούδρα αμυγδάλου
6 μικρά κόκκινα μήλα
χυμό και ξύσμα από 1 μεγάλο ζουμερό λεμόνι
125 γρ. μέλι ρευστό (π.χ. ανθέων)
1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
1 αυγό χτυπημένο, για το άλειμμα της τάρτας
30 γρ. αμύγδαλα ολόκληρα, χοντροκομμένα
παγωτό βανίλια ή crème fraîche, για το σερβίρισμα
Διαδικασία
Βήμα 1
Με έναν πλάστη ανοίγουμε το φύλλο της τάρτας πάνω στο χαρτί της ώστε να μεγαλώσει κατά 3-4 εκ. σε μήκος και πλάτος. Αναποδογυρίζουμε το ανοιγμένο φύλλο πάνω σε μία βουτυρωμένη ορθογώνια αντικολλητική φόρμα τάρτας και πετάμε το χαρτί του. Αφήνουμε τις άκρες να προεξέχουν από τα πλαϊνά. Πασπαλίζουμε ομοιόμορφα την πούδρα αμυγδάλου στη βάση του φύλλου.
Βήμα 2
Ξεφλουδίζουμε τα μήλα, τα κόβουμε στη μέση και αφαιρούμε τα κουκούτσια. Αλείφουμε με τον μισό χυμό λεμονιού τα κομμένα μήλα για να μη μαυρίσουν. Ακουμπάμε τα μήλα σε μια καθαρή επιφάνεια κοπής με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω και κόβουμε ανά διαστήματα 0,5 εκ. χωρίς το μαχαίρι να φτάνει μέχρι κάτω (δεν θέλουμε να κοπεί πλήρως η φέτα). Ακουμπάμε τα μήλα πάνω από την πούδρα αμυγδάλου.
Βήμα 3
Φέρνουμε ελαφρώς πάνω από τα μήλα το φύλλο που προεξέχει, τσιμπώντας τις τέσσερις γωνίες ώστε να στέκεται όρθιο. Χτυπάμε σε ένα μπολάκι τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού με το μέλι, το ξύσμα λεμονιού, τη βανίλια και το μοσχοκάρυδο. Αλείφουμε με λίγο από το μείγμα τα μήλα και αφήνουμε την τάρτα στο ψυγείο για 20΄.
Βήμα 4
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα και βάζουμε ένα ρηχό ταψί στη μεσαία θέση να ζεσταίνεται (ή αν έχουμε μια πέτρα ψησίματος πίτσας). Αλείφουμε τις άκρες της τάρτας με το αυγό, περιχύνουμε τα μήλα με το υπόλοιπο μείγμα μελιού - λεμονιού και πασπαλίζουμε με τα χοντροκομμένα αμύγδαλα.
Βήμα 5
Ακουμπάμε το ταψί μας πάνω στο δεύτερο ρηχό ταψί που έχει ήδη ζεσταθεί καλά μέσα στον φούρνο και ψήνουμε για 40΄-50΄ ή μέχρι η ζύμη να ροδίσει καλά και να γίνει τραγανή και τα μήλα να μαλακώσουν. Την αφήνουμε για 10΄ εκτός φούρνου προτού κόψουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε με παγωτό βανίλια ή crème fraîche.
Βήμα 6
Συνταγή: Sarah Cook, Amanda James και Janine Ratcliffe- Φωτογραφία: Stewart Ovenden, Mike English
Σαλάτα με ρέβα, καρότο, παντζάρι και μήλο

Υλικά
1 ρέβα καθαρισμένη
2 καρότα καθαρισμένα
1 παντζάρι καθαρισμένο (ωμό ή βρασμένο)
1 μήλο καθαρισμένο, σε κυβάκια
½ φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κουτ. σούπας σταφίδες ξανθές
1 κουτ. σούπας σουσάμι
ξύσμα από 1 λεμόνι
2 κουτ. σούπας καρύδια ή κάσιους
αλάτι
Για τη βινεγκρέτ
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
χυμό από 1 λεμόνι
1 κουτ. σούπας ξίδι βαλσαμικό
1 κουτ. γλυκού μουστάρδα
½ κουτ. γλυκού μέλι
Διαδικασία
Βήμα 1
Ξύνετε τα καρότα, τη ρέβα και το παντζάρι στον τρίφτη του κρεμμυδιού ή, αν έχετε, τα περνάτε από ηλεκτρικό τρίφτη.
Βήμα 2
Τα ρίχνετε σε μια σαλατιέρα, αλατίζετε ελαφρά και προσθέτετε το μαϊντανό, το μήλο, το ξύσμα του λεμονιού και το σουσάμι.
Βήμα 3
Ρίχνετε μέσα σε ένα γυάλινο δοχείο ή σέικερ όλα τα υλικά της βινεγκρέτ μαζί με λίγο αλάτι και, αφού κλείσετε καλά το καπάκι, τα χτυπάτε καλά και περιχύνετε τη σαλάτα σας.
Βήμα 4
Ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά και σερβίρετε αμέσως πασπαλίζοντας με τις σταφίδες, τα καρύδια ή τα κάσιους.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κατή
Ψαρονέφρι με σάλτσα μήλου

Υλικά
800γρ. ψαρονέφρι, σε λεπτές φέτες πάχους 1εκ.
½ φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
ελάχιστο μοσχοκάρυδο, σε σκόνη
ελάχιστο γαρίφαλο, σε σκόνη
1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη
1 κουτ. γλυκού τζίντζερ, σε σκόνη
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
500ml κρασί 25 reasons sunshine Sauvignon Blanc και Ξινόμαυρο
1 ξυλάκι κανέλας
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τη σάλτσα μήλου
4 μήλα πράσινα, καθαρισμένα, σε μικρούς κύβους
2 κουτ. σούπας βούτυρο
χυμό από ½ λεμόνι
4 κουτ. σούπας πετιμέζι
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Βήμα 1
Για το ψαρονέφρι: Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε δύο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρετε τις φέτες από το ψαρονέφρι σε δόσεις, για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν. Για κάθε δόση χρησιμοποιείτε δύο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και κάθε φορά που βάζετε μια δόση στο τηγάνι, αλατοπιπερώνετε και πασπαλίζετε με λίγο μοσχοκάρυδο, γαρίφαλο, πάπρικα και τζίντζερ. Αφήνετε όλες τις φέτες σε μια πιατέλα και τις διατηρείτε ζεστές.
Βήμα 2
Σε μια ρηχή κατσαρόλα σοτάρετε σε τρεις κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο το κρεμμύδι και σβήνετε με το κρασί. Προσθέτετε το ξυλάκι κανέλας και αλατοπιπερώνετε. Σε δυνατή φωτιά και με ξεσκέπαστη κατσαρόλα αφήνετε να βράσει και να συμπυκνωθεί η σάλτσα, για 15 λεπτά περίπου. Στα τελευταία 4 λεπτά προσθέτετε τα φιλετάκια και ανακινείτε την κατσαρόλα. Μόλις πήξει η σάλτσα σβήνετε τη φωτιά και αφήνετε στην άκρη.
Βήμα 3
Για τη σάλτσα μήλου: Καθαρίζετε τα μήλα, τα κόβετε σε μικρούς κύβους και τα ραντίζετε με το χυμό λεμονιού. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζετε το βούτυρο να ζεσταθεί. Ρίχνετε τους κύβους των μήλων και σοτάρετε σε δυνατή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν. Αλατοπιπερώνετε και ραντίζετε με το πετιμέζι. Βράζετε για 2 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν και αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά. Αδειάζετε το μίγμα σε ένα μπλέντερ και το πολτοποιείτε μέχρι να δημιουργηθεί μια ωραία, παχύρρευστη σάλτσα.
Βήμα 4
Μοιράζετε το ψαρονέφρι στα πιάτα και περιχύνετε με τη σάλτσα. Αν θέλετε, συνοδεύετε με λίγο ρύζι ατμού.
Φτιάχνουμε ψητά μήλα στη φριτέζα αέρος σε 15′
Τα πιο χαρακτηριστικά φρούτα του φθινοπώρου, τα μήλα, γίνονται πεντανόστιμα σε μόλις 15 λεπτά και το μόνο που χρειάζεστε είναι μία σύγχρονη φριτέζα αέρος για να τα ψήσετε. Ταιριάζουν πολύ με τον απογευματινό καφέ και συνοδεύουν υπέροχα οποιοδήποτε βοτανικό αφέψημα αγαπάτε.
Πώς φτιάχνουμε ψητά μήλα
Υλικά που θα χρειαστείτε
4-6 μικρά μήλα κατά προτίμηση κόκκινα
2-3 κουταλιές βούτυρο, λιωμένο
2 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
Για τη γέμιση
4-6 κουτ. σούπας μέλι ανθέων
4-6 κουτ. σούπας βρώμη
2-3 κουτ. σούπας βούτυρο αγελαδινό, λιωμένο
2 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
Εκτέλεση βήμα – βήμα
Βήμα 1: Κόβουμε τα μήλα στο πάνω μέρος και αφαιρούμε τα κουκούτσια.
Βήμα 2: Τα αλείφουμε με το λιωμένο βούτυρο και πασπαλίζουμε με την κανέλα.
Βήμα 3: Ανακατεύουμε τα υλικά της γέμισης σε ένα μπολ και τη μοιράζουμε μέσα στα μήλα.
Βήμα 4: Τα τοποθετούμε στη φριτέζα αέρος (air fryer) και ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου για περίπου 15 λεπτά, έως ότου να μαλακώσουν.
Βήμα 5: Σερβίρουμε όσο είναι ακόμα ζεστά και αν θέλουμε γαρνίρουμε με επιπλέον ποσότητα μελιού.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Ήρθαν τα self test μέτρησης του αλκοόλ
17 Οκτωβρίου 2025 -
Ρώμη: Εξερράγη βόμβα έξω από σπίτι δημοσιογράφου της RAI
17 Οκτωβρίου 2025
ΣΧΟΛΙΑ