close search results icon

Άμεση σύγκληση της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου

«Χορεύει» η γη μετά τα 4,9 Ρίχτερ...

«Χορεύει» η γη μετά τα 4,9 Ρίχτερ βόρεια βορειοανατολικά της Χαλκίδας που ανησύχησαν τους κατοίκους.

Εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Ενιαίου Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοίνωσε ότι το σεισμολογικό δίκτυο κατέγραψε το ακριβές επίκεντρο 5 χιλιόμετρα ανατολικά από τα Ψαχνά Ευβοίας.

Ο πρώτος σεισμός καταγράφηκε στις 14.24 ενώ τα επόμενα λεπτά καταγράφηκαν αρκετοί ασθενέστεροι σεισμοί εκ των οποίων οι δύο έγιναν αισθητοί καθώς ήταν 3,5 και 2,8 Ρίχτερ.

Ο αρχικός σεισμός οδήγησε τους κατοίκους να βγουν στους δρόμους ενώ όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Διρφύων Μεσσαπίων είναι σε επιφυλακή προκειμένου να καταγράψουν τις ζημιές. «Για την ώρα αυτό που γνωρίζουνε είναι ότι έχουν σπάσει τζαμαρίες», είπε ο δήμαρχος, Γιώργος Ψαθάς, στο evima.gr.

Ο αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας, Γιώργος Κελαϊδίτης, δήλωσε πως δεν εντοπίζονται προβλήματα. Συγκεκριμένα ο κ. Κελαϊδίτης δήλωσε στο ΑΠΕ ΜΠΕ: «Ήταν μία πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση. Προς το παρόν δεν εντοπίζονται προβλήματα. Μίλησα και με κατοίκους στο χωρίο Πισσώνας που είναι κοντά στο επίκεντρο αλλά δεν υπάρχουν προβλήματα. Οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας έχουν αρχίσει περιπολίες ενώ οι σεισμικές δονήσεις συνεχίζονται».

Λίγη ώρα μετά τον σεισμό ζητήθηκε από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας η σύγκληση της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου. Η Επιτροπή πρόκειται να συνεδριάσει υπό τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ.

Τι γνωρίζουμε

Για το σεισμό αυτό που ξέρουμε είναι πως πρόκειται για ένα γνωστό ρήγμα καθώς η ίδια περιοχή είχε ενεργοποιηθεί και το 2003 δίνοντας δόνηση μεγέθους 5,3 βαθμών. Να σημειωθεί πως η εστία είναι διαφορετική από αυτή στους Ζάρακες, που εδώ και ένα μήνα δίνει αρκετούς σεισμούς.

Ο καθηγητής σεισμολογίας, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του σημερινού ρήγματος από τη δραστηριότητα των προηγούμενων ημερών στους Ζάρακες. Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας είπε ότι η δόνηση σημειώθηκε σε μια περιοχή χωρίς ιδιαίτερη δραστηριότητα. Χρειάζεται προσοχή αλλά όχι ιδιαίτερος πανικός δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος.

πηγή: efsyn.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ