close search results icon

Αμόλυβδη βενζίνη: Εχουμε την 9η ακριβότερη στον κόσμο -Ξεπέρασε τα 2 ευρώ

Αμόλυβδη βενζίνη: Εχουμε την 9η ακριβότερη στον κόσμο -Ξεπέρασε τα 2 ευρώ

Στα 2 ευρώ το λίτρο εκτοξεύτηκε το μέσο κόστος της απλής αμόλυβδης βενζίνης, με το μπρεντ να κινείται τις τελευταίες ημέρες στα επίπεδα των 92 δολαρίων το βαρέλι.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία (12/9) από το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων του υπουργείου Ανάπτυξης, η απλή αμόλυβδη έφτασε να πωλείται, κατά μέσο όρο πανελλαδικά, έναντι 2,006 ευρώ το λίτρο. Στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, το μέσο κόστος παραμένει μεν κάτω, αλλά πολύ κοντά στα 2 ευρώ. Συγκεκριμένα, διαμορφώνεται σε 1,971 ευρώ το λίτρο τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη. Στις Κυκλάδες, που έχουν σταθερά την υψηλότερη μέση τιμή πώλησης, το κόστος την ίδια ημέρα ήταν 2,248 ευρώ το λίτρο.

Το «φράγμα» των 2 ευρώ έσπασε, συγκεκριμένα, την περασμένη Δευτέρα (11/9), όταν η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης βενζίνης διαμορφώθηκε σε 2,002 ευρώ το λίτρο πανελλαδικά. Οι φορείς της αγοράς των καυσίμων είχαν προειδοποιήσει γι’ αυτή την εξέλιξη, καθώς η ανοδική πορεία στις τιμές έχει ξεκινήσει -με αργό ρυθμό- από το καλοκαίρι.

Ντίζελ

Στο πετρέλαιο κίνησης, η μέση τιμή του διαμορφώθηκε πανελλαδικά σε 1,796 ευρώ το λίτρο στις 12 Σεπτεμβρίου, από 1,668 ευρώ το λίτρο την 1η Αυγούστου. Μάλιστα, καταγράφεται μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές του πετρελαίου κίνησης συγκριτικά με αυτές που παρατηρούνται στην απλή αμόλυβδη βενζίνη.

Σε επίπεδο διεθνών τιμών, το μπρεντ κινείται ανοδικά, γύρω από τα 90 δολάρια το βαρέλι, από τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου. Αυτές οι αυξήσεις έχουν επηρεάσει -σε κάποιο βαθμό- και την ελληνική αγορά καυσίμων, καθότι η διαμόρφωση των τιμών είναι συνάρτηση μιας σειράς παραγόντων (διεθνείς τιμές, ισοτιμία ευρώ-δολαρίου κ.λπ.).

Αξίζει να επισημανθεί πως η μέση λιανική τιμή της απλής αμόλυβδης βενζίνης προκύπτει λαμβάνοντας υπόψη τις εξής παραμέτρους: 1) το εκτιμώμενο περιθώριο των εταιριών εμπορίας και των πρατηριούχων, 2) φόρους, τέλη και λοιπές επιβαρύνσεις και 3) την τιμή του διυλιστηρίου.

Ενατη στην παγκόσμια κατάταξη ακρίβειας

Την 9η ακριβότερη απλή αμόλυβδη βενζίνη παγκοσμίως και την 8η στην Ευρώπη έχει η Ελλάδα. Η τιμή για το συγκεκριμένο είδος καυσίμου έφτασε τα 2,002 ευρώ το λίτρο, σύμφωνα με στοιχεία (11/9) από το Global Petrol Prices.

Η πιο ακριβή βενζίνη πωλείται στο Χονγκ Κονγκ (2,873 ευρώ το λίτρο). Επονται η Ισλανδία (2,200 ευρώ), η Ολλανδία (2,114 ευρώ), το Μονακό (2,106 ευρώ), το Λίχτενσταϊν (2,069), η Νορβηγία (2,056 ευρώ), η Δανία (2,033 ευρώ) και η Φινλανδία (2,030 ευρώ).

Τη δεκάδα συμπληρώνει η Ελβετία, με 2 ευρώ το λίτρο, ενώ στις χώρες που ακολουθούν η μέση τιμή της βενζίνης κινείται κάτω από τα 2 ευρώ το λίτρο (π.χ. Ιταλία, Γαλλία, Σιγκαπούρη κ.λπ.)

eleftherostypos.gr

papaghianni-c5bJM.JPG


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ