ΑΜΘ: Νέα έκθεση για την αρχαιολογία των σπηλαίων «ρίχνει φως» στο άγνωστο παρελθόν του ανθρώπου
Μια πρωτοποριακή έκθεση αφιερωμένη στην πολιτισμική και επιστημονική σημασία των σπηλαίων εγκαινιάστηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για την περιοδική έκθεση «Στη Σπηλιά: Ιστορίες από το σκοτάδι στο φως», που συνδιοργανώνεται με την Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας και επιχειρεί να αναδείξει τον ρόλο των σπηλαίων στη διαχρονική σχέση του ανθρώπου με το φυσικό του περιβάλλον.
Η έκθεση, η οποία εξετάζει 30 σπήλαια και βραχοσκεπές από τη βόρεια Ελλάδα, βασίζεται σε 296 εκθέματα που καλύπτουν χρονικά την περίοδο από την Παλαιολιθική εποχή μέχρι και τα νεότερα χρόνια. Οι αίθουσες έχουν διαμορφωθεί ώστε να προσομοιάζουν με υπόγειο σπηλαιώδες δίκτυο, προσφέροντας στους επισκέπτες μια ιδιαίτερη βιωματική εμπειρία.
Η παρουσίαση χωρίζεται σε πέντε θεματικές ενότητες – από την αρχαιολογία και την επιστημονική έρευνα, μέχρι την εθνογραφία και τις μυθικές διαστάσεις των σπηλαίων – και αναδεικνύει όχι μόνο τα αρχαιολογικά ευρήματα, αλλά και την πολυεπίπεδη ανθρώπινη παρουσία στο εσωτερικό αυτών των φυσικών σχηματισμών: από καταφύγιο και τόπο λατρείας, έως χώρο φιλοσοφικής αναζήτησης και καλλιτεχνικής έκφρασης.
Τα αντικείμενα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων λίθινα και οστέινα εργαλεία, ειδώλια, νομίσματα, κοσμήματα, όπλα, και λατρευτικές εικόνες, ενώ αξιοσημείωτη είναι η παρουσία έργων σύγχρονης τέχνης, τα οποία συνδιαλέγονται με το παρελθόν. Παράλληλα, παρουσιάζονται αδημοσίευτα ευρήματα από τις συλλογές 11 Εφορειών Αρχαιοτήτων και 3 μεγάλων μουσείων, μεταξύ των οποίων και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.
Η έκθεση συνοδεύεται από δίγλωσσο επιστημονικό κατάλογο, όπου περιλαμβάνονται 15 μελέτες για την αρχαιολογία, τη σπηλαιογένεση και τη λαογραφία, ενώ προγραμματίζονται παράλληλες δράσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, διαλέξεις και συναυλίες, που θα δώσουν ζωντάνια και συνέχεια στο θέμα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που οργανώνεται στην Ελλάδα μια τόσο πλήρης έκθεση αφιερωμένη αποκλειστικά στην αρχαιολογική σπουδή των σπηλαίων, συνδυάζοντας επιστήμη, ιστορία και πολιτισμό με έναν τρόπο πολυαισθητηριακό και καινοτόμο.
Η έκθεση είναι ανοιχτή για το κοινό στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, και ήδη συγκεντρώνει μεγάλο ενδιαφέρον από επισκέπτες και ειδικούς.
ΣΧΟΛΙΑ